Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6453
Rejestracja: 29 paź 2008, 22:51
Płeć: Mężczyzna
Architektura: x86_64
Lokalizacja: KRK

Re: Przy uruchamianiu LiveCD z pendrive HDD czasem jest jako dev/sda, a czasem jako /dev/sdb. Od czego to zależy?

Post autor: igotit4free » 26 mar 2014, 15:02

mistrz1 pisze:Wcześniej zawsze wykrywał we właściwej kolejności. Ostatnio przy instalowaniu 14.04 zauważam takie anomalia. Nigdy nie wiadomo, jak zostanie oznaczone. Nie zaobserwowałem, żeby była jakaś zależność, po której można by wnioskować, co się stanie. Czysta ruletka. Włączam i nikt nie wie, co będzie.
Wątek o "nieprawidłowościach" w działaniu wersji testowej w Przedszkolu? No miejcież trochę pomyślunku koledzy. Ja rozumiem, że ukazanie się 14.04 stanowi dla was jakieś wydarzenie, ale poczekajmy może aż się ukaże, zanim zaczniemy się nim zajmować?

Na razie obowiązują dotychczasowe zasady, betą forum nie zaśmiecamy, betą zajmują się ludzie którzy wiedzą co robią, co najwyżej w tym wątku wymieniają się uwagami co do jej działania.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 26 mar 2014, 19:30

Tomfoc pisze:Pobrałem dzisiejszy daily build Kubuntu i podjąłem próbę zainstalowania. Niestety - nie mogłem. Wszystko jest dobrze do czasu, gdy dochodzi się do okna, w którym należy określić punkty montowania poszczególnych partycji. Nie mogłem w żaden sposób poinformować instalatora, że chcę aby moje Kubuntu zostało zainstalowane na konkretnej partycji. Klikałem np. w /dev/sda6, wiersz został zaznaczony, ale okno, w którym chciałem wpisać znak "/" było nieaktywne - nie można podać punktu montowania. To samo dotyczy innych partycji. Postawienie ptaszka w małym okienku na znak, że chcę aby partycja została sformatowana też niczego nie dawało - okienko nieaktywne.
Pojawił się nowy obraz do pobrania i też ma ten błąd.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 915
Rejestracja: 28 lut 2008, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: JerryG » 26 mar 2014, 22:02

mistrz1 pisze:Jest poprawa w wyszukiwaniu. Wyszukuje pliki na partycji Linuksowej, ale na Windowsowej dalej nie widzi.
Ustawienia systemowe/Wyszukiwanie na pulpicie sprawdz tam co jest wpisane, ja nie grzebalem i mam dwa wpisy dotyczace partycji windosowych obecnych na moim dysku w lapku - z racji uzywania programow do aut musze miec XP.
witek pisze:
xxx666xxx pisze:
Shevchenko1987 pisze:(...) wręcz dochodzą problemy z instalacją niektórych programów, których po prostu nie ma w w wersji 64-bitowej. Pozdrawiam!
Jeśli się nie mylę to...

Nie idzie zainstalowac np. Teamviewera ktory wymaga ia32-libs, kombinowalem z usuwaniem w pliku .deb tego wpisu ale bez powodzenia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 26 mar 2014, 22:14

JerryG pisze:
mistrz1 pisze:Jest poprawa w wyszukiwaniu. Wyszukuje pliki na partycji Linuksowej, ale na Windowsowej dalej nie widzi.
Ustawienia systemowe/Wyszukiwanie na pulpicie sprawdz tam co jest wpisane, ja nie grzebalem i mam dwa wpisy dotyczace partycji windosowych obecnych na moim dysku w lapku - z racji uzywania programow do aut musze miec XP.
Od tego zacząłem. Po instalacji była zaznaczona partycja Windowsowa, jako wykluczona do indeksowania i wyszukiwania. Usunąłem ten wpis.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 27 mar 2014, 02:24

witek pisze: Od wersji 13.10 nie ma już pakietu ia32-libs. Nie pamiętam gdzie czytałem, ale nie trzeba wydawać polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --add-architecture i386
- jest to ponoć standardowo włączone w wersji 64 bit. Dlatego też (tak przypuszczam) na stronie Ubuntu podczas pobierania, polecaną i podstawową wersją jest wersja 64 bit nawet dla 12.04.04
A mi się wydaje że nie daje się nadal zainstalować np. skype w Ubuntu 14.04 64bit bez właśnie uprzedniego wpisania tego polecenia...

A tak z innej beczki, widzę że nie da się zainstalować Simple Chat Client w 14.04. Pisze że ta paczka deb jest słabej jakości i może powodować poważne problemy po zainstalowaniu. Ja jednak próbowałem zainstalować ale nie dało się. I jak ja mam wchodzić na czat onetu? Przez applet javy? Załamka! :(
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 27 mar 2014, 07:20

lukitd pisze:
witek pisze: Od wersji 13.10 nie ma już pakietu ia32-libs. Nie pamiętam gdzie czytałem, ale nie trzeba wydawać polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --add-architecture i386
- jest to ponoć standardowo włączone w wersji 64 bit. Dlatego też (tak przypuszczam) na stronie Ubuntu podczas pobierania, polecaną i podstawową wersją jest wersja 64 bit nawet dla 12.04.04
A mi się wydaje że nie daje się nadal zainstalować np. skype w Ubuntu 14.04 64bit bez właśnie uprzedniego wpisania tego polecenia...
Korzystam teraz z wersji 64bity i ze Skype. Nic nie musiałem robić z tego, o czym piszesz. W terminalu wydałem polecenie instalacji Skype i wszystko samo poszło i działa idealnie.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 27 mar 2014, 22:34

Zgodnie z planem wydawniczym dla Ubuntu 14.04...
bear7 pisze: Plan wydań:
https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseSchedule
  • 19.12.2013 - Alpha 1
  • 23.01.2014 - Alpha 2
  • 27.02.2014 - Beta 1
  • 27.03.2014 - Finalna beta
  • 10.04.2014 - Wydanie kandydujące
  • 17.04.2014 - Wydanie finalne
... od dzisiaj mamy do czynienia z finalną betą.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1193
Rejestracja: 03 cze 2008, 13:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: majsza » 27 mar 2014, 22:58

bear7 pisze:Zgodnie z planem wydawniczym dla Ubuntu 14.04...
bear7 pisze: Plan wydań:
https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseSchedule
  • 19.12.2013 - Alpha 1
  • 23.01.2014 - Alpha 2
  • 27.02.2014 - Beta 1
  • 27.03.2014 - Finalna beta
  • 10.04.2014 - Wydanie kandydujące
  • 17.04.2014 - Wydanie finalne
... od dzisiaj mamy do czynienia z finalną betą.
Zwaną także beta2, co widać np. tu:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/relea ... ty/beta-2/
Asus X551CA (Intel Pentium 2117U, 4GB RAM, Intel HD Graphics)
Ubuntu 18.04.5 LTS
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 27 mar 2014, 23:09

majsza pisze: Zwaną także beta2, co widać np. tu:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/relea ... ty/beta-2/
Daily Build obrazy Ubuntu datowane są ciągle na wczoraj: http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/.
Z tym nazewnictwem zapewne jest coś wspólnego, choć przyznam szczerze, nie wiem w jaki sposób budowane są obrazy Xubuntu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1193
Rejestracja: 03 cze 2008, 13:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: majsza » 27 mar 2014, 23:16

bear7 pisze:
majsza pisze: Zwaną także beta2, co widać np. tu:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/relea ... ty/beta-2/
Daily Build obrazy Ubuntu datowane są ciągle na wczoraj: http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/.
Z tym nazewnictwem zapewne jest coś wspólnego, choć przyznam szczerze, nie wiem w jaki sposób budowane są obrazy Xubuntu.
Także na wczoraj jest daily Xubuntu:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/

Jako beta2 określane są także obrazy Lubuntu:
http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/relea ... ty/beta-2/

Jakoś nie mogę odnaleźć obrazu Ubuntu :)
Asus X551CA (Intel Pentium 2117U, 4GB RAM, Intel HD Graphics)
Ubuntu 18.04.5 LTS
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 27 mar 2014, 23:32

majsza pisze: Także na wczoraj jest daily Xubuntu:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/

Jako beta2 określane są także obrazy Lubuntu:
http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/relea ... ty/beta-2/

Jakoś nie mogę odnaleźć obrazu Ubuntu :)
Może się mylę, ale wydaje mi się, że nazwa obrazu ISO, od pierwszego do ostatniego dnia fazy testowej/rozwoju, przyjmuje formę [nazwa kodowa wydania]-desktop-[architektura].iso (czyli trusty-desktop-amd64.iso), a po ujrzeniu światła dziennego przyjmuje formę ubuntu-[numer wydania]-desktop-[architektura].iso (czyli ubuntu-14.04-desktop-amd64.iso). Wydaje mi się, że Canonical przestało umieszczać w obrazie ISO beta1, beta2, RC i jedynie po dacie modyfikacji obrazu można było stwierdzić, które to wydanie. Nie jestem nawet pewny, czy kiedykolwiek tak robili. Ale mogę być w błędzie.

EDIT: I jednak jestem w błędzie. Obraz beta2 do pobrania: http://releases.ubuntu.com/trusty/
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 380
Rejestracja: 06 maja 2008, 17:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 3 City
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Jarni » 27 mar 2014, 23:48

Co prawda Trusty odpalony tylko w trybie LiveCD, ale jestem pod wrazeniem. Pierwszy raz zdarzylo mi sie, ze moja nieszczesna karta WiFi BCM4313 rusza OTB, na otwartym sterowniku brcmsmac ale stabilnie. Generalnie w Lenovo G580 wykryty i uruchomiony pelen osprzet.

Ps. Przepraszam za brak polskich fontow, ale w Live nie chce mi sie bawic w instalacje.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 28 mar 2014, 00:53

Jakby ktoś szukał informacji, co nowego pojawi się w nadchodzącym wydaniu oraz co zostało w nim zmienione w porównaniu do poprzednich wydań, to chłopaki z webupd8 sklecili filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=SX7M_tZA7GU
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Shevchenko1987 » 28 mar 2014, 11:42

http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTY0NTc - Niestety, będziemy musieli poczekać na oficjalne backporty, skorzystać z kerneli eXt73 albo PPA.
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1193
Rejestracja: 03 cze 2008, 13:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: majsza » 28 mar 2014, 12:17

bear7 pisze:(...)

EDIT: I jednak jestem w błędzie. Obraz beta2 do pobrania: http://releases.ubuntu.com/trusty/
Heh... A tutaj to nie szukałem :)
Asus X551CA (Intel Pentium 2117U, 4GB RAM, Intel HD Graphics)
Ubuntu 18.04.5 LTS
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 212
Rejestracja: 16 gru 2006, 23:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: zovalik » 28 mar 2014, 12:18

Właśnie się skusiłem na upgrade prosto z 12.04.
Poszło bez problemu, tylko się Chrome wysypał ale wystarczyło

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg-reconfigure google-chrome-stable
i już działa.

Bardzo fajnie się zapowiada, wszystko pięknie działa jak na razie, nawet Steam i gry ;)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1763
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 28 mar 2014, 17:46

mistrz1 pisze:
Tomfoc pisze:Pobrałem dzisiejszy daily build Kubuntu i podjąłem próbę zainstalowania. Niestety - nie mogłem. Wszystko jest dobrze do czasu, gdy dochodzi się do okna, w którym należy określić punkty montowania poszczególnych partycji. Nie mogłem w żaden sposób poinformować instalatora, że chcę aby moje Kubuntu zostało zainstalowane na konkretnej partycji. Klikałem np. w /dev/sda6, wiersz został zaznaczony, ale okno, w którym chciałem wpisać znak "/" było nieaktywne - nie można podać punktu montowania. To samo dotyczy innych partycji. Postawienie ptaszka w małym okienku na znak, że chcę aby partycja została sformatowana też niczego nie dawało - okienko nieaktywne.
Pojawił się nowy obraz do pobrania i też ma ten błąd.
Finalna beta Kubuntu nadal nie pozwala się zainstalować. Jak poinformować instalator na jaką partycję ma wpakować system?
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 28 mar 2014, 21:06

Co oni wyczyniają? Nie wiedzą, że nie da się zainstalować, nikt tego nie sprawdza? Może trzeba im powiedzieć, że nie działa?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1763
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 28 mar 2014, 21:32

Już kiedyś pisałem, że trzeba mieć w sobie bardzo dużo miłości dla Linuksa ;-) Jestem dobrej myśli. Opamiętają się w końcu. Może sami spróbują zainstalować zamiast Windows :twisted:
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 28 mar 2014, 21:49

Zauważyłem, że wersja 32bity wykorzystuje częściej i więcej swap niż 64bity, mimo że 64bity używa więcej RAM-u, to mniej przerzuca do swap. Kilka dni wcześniej testowałem 32bity, a teraz 64bity.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Zablokowany

Wróć do „Trusty Tahr”