Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Shevchenko1987 » 28 mar 2014, 22:47

Nic nie powiem na temat SWAP, bo po primo mam 16 GB RAM'u i jest mi zdbędny, a po drugi primo ultimo dysk SSD narzuca jego wyłączenie :) Oj tak, trzeba mieć bardzo dużo miłości, cierpliwości, samozaparcia oraz nadziei :)
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 10:19

Sprawdziłem dzisiejszy obraz Kubuntu. Dalej ten sam problem. Nie działa partycjonowanie podczas instalacji i nie da się zainstalować Kubuntu.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 29 mar 2014, 10:46

Może tylko u Ciebie i u mnie nie działa - jakoś nie widzę innych narzekających.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 10:50

Tomfoc pisze:Może tylko u Ciebie i u mnie nie działa - jakoś nie widzę innych narzekających.
To jest możliwe. U mnie też nie działa powiadamianie o aktualizacjach i bez względu jaką wersję (32bity, czy 64bity) zainstaluję. Ostatnie powiadamianie o aktualizacjach działało u mnie w wersji 13.04.

Jakiś tydzień albo dwa temu, działało partycjonowanie i mogłem zainstalować Kubuntu. Jak tak zostanie do wersji finalnej, to będę miał kłopot, gdy będę chciał przeinstalować system.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 29 mar 2014, 11:07

Wobec tego mam pytanie do innych użytkowników: udaje się Wam zainstalować Kubuntu 14.04? Chodzi o najnowsze obrazy.
@mistrz1 instalujesz z płytki CD, czy pendrive? Pytam, bo różne pomysły przychodzą mi do głowy.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 11:12

Z pendrive.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 29 mar 2014, 16:27

U mnie kubuntu 14.04 x64 zainstalowało się bez problemu na VirtualBoxie. Ale nie dzieliłem wirtualnego dysku na partycje tylko wybrałem żeby instalator sam wykorzystał cały dysk. A problemy są przy partycjonowaniu dysku?

I jeszcze mam takie pytanie. Bo widzę że kubuntu 14.04 nie jest w pełni spolszczone. Finalna wersja będzie cała spolszczona czy tak zostanie jak teraz?
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1313
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: enedil » 29 mar 2014, 16:48

lukitd pisze:I jeszcze mam takie pytanie. Bo widzę że kubuntu 14.04 nie jest w pełni spolszczone. Finalna wersja będzie cała spolszczona czy tak zostanie jak teraz?
To już zależy od polskich tłumaczy - wolontariuszy. Powinno być wszystko gotowe do wydania stabilnego.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 17:51

enedil pisze:
lukitd pisze:I jeszcze mam takie pytanie. Bo widzę że kubuntu 14.04 nie jest w pełni spolszczone. Finalna wersja będzie cała spolszczona czy tak zostanie jak teraz?
To już zależy od polskich tłumaczy - wolontariuszy. Powinno być wszystko gotowe do wydania stabilnego.
Skąd wiesz, że będzie gotowe do wydania stabilnego? To pewne informacje, czy tylko takie życzenie poparte nadzieją? ;)
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1313
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: enedil » 29 mar 2014, 17:54

mistrz1 pisze:
enedil pisze:
lukitd pisze:I jeszcze mam takie pytanie. Bo widzę że kubuntu 14.04 nie jest w pełni spolszczone. Finalna wersja będzie cała spolszczona czy tak zostanie jak teraz?
To już zależy od polskich tłumaczy - wolontariuszy. Powinno być wszystko gotowe do wydania stabilnego.
Skąd wiesz, że będzie gotowe do wydania stabilnego? To pewne informacje, czy tylko takie życzenie poparte nadzieją? ;)
Powinno - regułą jest, że tak było, więc zakładam, że będą kontynuować tradycję :-) W razie czego będzie trzeba samemu dawać tłumaczenoa na Launchpadzie ;-)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 18:07

Tłumaczone jest KDE i nie ma znaczenia na jaką dystrybucję. Teraz po aktualizacji KDE do 4.12.95 wygląda na to, że mogło zostać coś namieszane w Kubuntu, bo powinno być po polsku. http://i18n.kde.org/stats/gui/trunk-kde4/team/pl/
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
topcat
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 53
Rejestracja: 28 paź 2007, 19:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: topcat » 29 mar 2014, 18:38

mistrz1 pisze:Sprawdziłem dzisiejszy obraz Kubuntu. Dalej ten sam problem. Nie działa partycjonowanie podczas instalacji i nie da się zainstalować Kubuntu.
Fakt, pobrałem iso z wersją beta2 i jak się wybierze ręczne partycjonowanie to nie da się zaznaczyć opcji formatuj i wybrać punktu montowania

Generalnie ta wersja po zainstalowaniu na czysto sprawia mi sporo problemów, zaliczyłem totalną zwieszkę do konsoli z core dumpem, później jeszcze całkowity freeze środowiska graficznego (KDE), nic nie działało, nawet kursorem myszki nie dało się ganiać po ekranie co czasami przy zwiechach dało się robić. Wydaje mi się, że działo się to przy odpalonym amaroku, na razie go nie odpalam i wszystko działa, po testuję i zobaczę co i jak. Rozważam powrót do 13.10, tam raczej wszystko działało poprawnie oprócz braku akceleracji graficznej na wbudowanej karcie intela, na 14.04 akceleracja działa poprawnie już.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 29 mar 2014, 18:47

mistrz1 pisze:Tłumaczone jest KDE i nie ma znaczenia na jaką dystrybucję. Teraz po aktualizacji KDE do 4.12.95 wygląda na to, że mogło zostać coś namieszane w Kubuntu, bo powinno być po polsku. http://i18n.kde.org/stats/gui/trunk-kde4/team/pl/
Nie tylko kubuntu 14.04 nie jest do końca spolszczone, w Ubuntu 14.04 z Unity jest to samo. W Mincie i Zorin OS również to samo, część interfejsu jest po polsku a część po angielsku. Takie coś jest dla mnie nie do przyjęcia. :-x
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Shevchenko1987 » 29 mar 2014, 18:52

Spokojnie. Poprawią :P
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 20:14

Wszystko pięknie chodziło dopóki było KDE 4.12.3. Teraz są problemy.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 200
Rejestracja: 02 mar 2007, 18:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: ionash. » 29 mar 2014, 20:22

Ale wy tak sobie tu tylko jojczycie dla samej przyjemności narzekania, i liczycie, że się samo naprawi, czy coś próbujecie zdziałać? Jeśli nie, to biegiem na Launchpad zgłaszać błędy!
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 29 mar 2014, 21:28

lukitd pisze:Nie tylko kubuntu 14.04 nie jest do końca spolszczone, w Ubuntu 14.04 z Unity jest to samo. W Mincie i Zorin OS również to samo, część interfejsu jest po polsku a część po angielsku. Takie coś jest dla mnie nie do przyjęcia. :-x
Powiedź kolego, co takiego sam zrobiłeś, że tłumaczenie w takiej formie jest dla Ciebie nie do przyjęcia? Zrobiłeś coś oprócz narzekania? Czy jesteś jednym z tych, którzy śmiało wypisują "weźmy się i zróbcie"...

Zamiast narzekać, bierz się za robotę. Dodatkowa para rąk i oczu zapewne się przyda: http://i18n.kde.org/team-infos.php?teamcode=pl
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 887
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 29 mar 2014, 22:00

Jeśli chodzi o tłumaczenie KDE to jest problem w organizacji zespołu tłumaczy. Bardzo wolno są wprowadzane zmiany i poprawki. Jest mały bałagan. Sam trochę poprawiłem i wysłałem już gotowe pliki, a i tak jeszcze nie wszystkie poprawki weszły. Według mnie kiepsko jest zorganizowana polska grupa tłumaczy.

-- 29 mar 2014, o 23:16 --

A jeśli chodzi o brak możliwości zainstalowania, bo nie działa ręczne partycjonowanie, to ten błąd jest już zgłoszony.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: qnebra » 29 mar 2014, 22:16

Wie ktoś gdzie jest do tłumaczenia "apperance" na launchpad? Swoją drogą, dałem kilka małych propozycji tłumaczeń do Unity, mam nadzieję, że w miarę szybko wejdą. Nawet poprawione.

Tylko to "Apperance" mi świeci po angielsku w ustawieniach.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 29 mar 2014, 22:34

qnebra pisze:Wie ktoś gdzie jest do tłumaczenia "apperance" na launchpad?
Pakiet gnome-control-center został w 14.04 przeportowany do unity-control-center. Szukaj zatem pod tą drugą nazwą. Dla pewności, teraz nie mam dostępu do 14.04, klepnij w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

unity-control-center appearance
Jak odpali się w/w okno, to znaczy, że to prawidłowy pakiet.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Zablokowany

Wróć do „Trusty Tahr”