Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 29 mar 2014, 22:59

Ja niestety nie mam pojęcia jak sam mogę pomóc w przetłumaczeniu systemu. Czy każdy użytkownik musi być od razu programistą?
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 29 mar 2014, 23:05

lukitd pisze:Ja niestety nie mam pojęcia jak sam mogę pomóc w przetłumaczeniu systemu. Czy każdy użytkownik musi być od razu programistą?
Nie trzeba być programistą, aby pomóc w tłumaczeniu. Wystarczy konto na Launchpadzie i można podawać swoje sugestie: https://translations.launchpad.net/ubun ... y/+lang/pl. Zawsze jest to lepsze rozwiązanie, jak marudzenie, że coś jest nie do zaakceptowania...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 29 mar 2014, 23:16

bear7 dzięki za uświadomienie mi. :) Ja nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego jest... Myślałem, że nie mam na nic wpływu i wszystko zależy od programistów z Cannonical.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: qnebra » 30 mar 2014, 01:34

bear7 pisze:
qnebra pisze:Wie ktoś gdzie jest do tłumaczenia "apperance" na launchpad?
Pakiet gnome-control-center został w 14.04 przeportowany do unity-control-center. Szukaj zatem pod tą drugą nazwą. Dla pewności, teraz nie mam dostępu do 14.04, klepnij w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

unity-control-center appearance
Jak odpali się w/w okno, to znaczy, że to prawidłowy pakiet.
Sprawdzałem niedawno możliwość zrobienia quicklisty do ustawień systemu, z najważniejszymi pozycjami pod ręką i chodziło tak jak piszesz:

Kod: Zaznacz cały

unity-control-center apperance
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1726
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 30 mar 2014, 13:52

mistrz1 pisze:..... A jeśli chodzi o brak możliwości zainstalowania, bo nie działa ręczne partycjonowanie, to ten błąd jest już zgłoszony.
Pobrałem dzisiejszy build Kubuntu i nadal nie da się "normalnie" zainstalować. Zauważyłem jednak, że jeżeli jako system plikowy wybierze się ext2, to instalator automatycznie ustawia punkt montowania takiej partycji na "/". Kliknąłem wtedy "Dalej" i za trzecim razem poszło (pierwsze dwa razy instalator padł martwy, jak rażony prądem). Tak więc zainstalowałem najnowsze Kubuntu, lecz z systemem plikowym ext2 ;-)
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 881
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 31 mar 2014, 16:50

Teraz nie wykrywa mikrofonu w kamerze internetowej logitech c170. Gdy była pierwsza wersja beta, to wszystko chodziło idealnie. Teraz, im bliżej wydania finalnego, to coraz gorzej działa. Tak to wygląda na moim laptopie.

A i jeszcze jedno. Z dzisiejszego obrazu też nie można zainstalować Kubuntu.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, 17:56 przez mistrz1, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1726
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 31 mar 2014, 17:25

@mistrz1 w jednym z wcześniejszych postów pisałeś, że nie działa u Ciebie powiadamianie o aktualizacjach. Ja na to nigdy nie zwracałem uwagi, bo zaraz po zainstalowaniu systemu wyłączam te "powiadamiacze". Tym razem jednak zrobiłem inaczej i stwierdzam, że faktycznie nie działa. Powiadomienie o dostępnych aktualizacjach "wyskoczyło" dopiero wtedy, gdy ręcznie w konsoli zastosowałem sudo apt-get update, a to trochę poniewczasie.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Dwimenor » 01 kwie 2014, 11:15

Dobra, mamy instalator Ubuntu Trusty. Wybór języka, sprawdzenie dostępnego miejsca, partycjonowania, wybór strefy czasowej, układu klawiatury, podanie danych usera.
W dolnej części okienka są fikuśne kwadraciki pokazujące na którym ekranie się znajdujemy. I teraz mam niezły orzech do zgryzienia. Przejście z kroku "wybór języka" (pierwszy kwadracik) do "sprawdzenie miejsca na dysku" (trzeci kwadracik).
Co się kryje pod kwadratem numer 2?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 01 kwie 2014, 11:24

Dwimenor pisze:Dobra, mamy instalator Ubuntu Trusty. Wybór języka, sprawdzenie dostępnego miejsca, partycjonowania, wybór strefy czasowej, układu klawiatury, podanie danych usera.
W dolnej części okienka są fikuśne kwadraciki pokazujące na którym ekranie się znajdujemy. I teraz mam niezły orzech do zgryzienia. Przejście z kroku "wybór języka" (pierwszy kwadracik) do "sprawdzenie miejsca na dysku" (trzeci kwadracik).
Co się kryje pod kwadratem numer 2?
Ubuntu One.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Dwimenor » 01 kwie 2014, 12:02

To dlaczego tego nie mam?
(obraz ubuntu-14.04-beta2-desktop-amd64.iso, połączenie z netem jest, Instalacja na virtualboksie)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 01 kwie 2014, 19:12

Dwimenor pisze:To dlaczego tego nie mam?
(obraz ubuntu-14.04-beta2-desktop-amd64.iso, połączenie z netem jest, Instalacja na virtualboksie)
Dwimenor, z tym Ubuntu One to był raczej zwykły strzał. I co się okazuje, chybiony. Pod VBoxem kwadracika numer 3 nie doświadczysz. Powód: brak emulacji WiFi. Zerknij pod ten sznurek: http://www.ubuntu.com/download/desktop/ ... top-latest
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Dwimenor » 02 kwie 2014, 09:55

Trusty stoi na mojej maszynie od paru godzin. I szczerze mówiąc: wow

No dobra, trochę przesadzam. Na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od raring/saucy. Pomijam dodatki jak wyłączenie global menu czy minimalizacja przez kliknięcie na Launcherze.

Jest jedna rzecz, która mnie zachwyciła: otwarte sterowniki do GPU. Do tej pory moja karta (GF 9600gt) zawsze wyła jak potępieniec kiedy działał otwarty sterownik. Zarówno w czasie instalacji jak i przy pierwszym uruchomieniu wiatraczek wyciszył się. Myślałem, że pobrało binarny sterownik i go zainstalowało. Niespodzianka! Działa Nouveau. Działa cicho, Unity chodzi sprawnie.
Oczywiście youtube itp idą przez cpu, ale mam 30fps przy 1024p.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: qnebra » 02 kwie 2014, 10:14

Z tymi sterownikami otwartymi to się zgadzam:

13.04 - "masz pięć minut zanim się laptop przegrzeje", sterowniki własnościowe działają
13.10 - "masz to samo, ale poprawione zarządzanie energią", sterowniki własnościowe nie działają
14.04 - "sterowniki otwarte działają dobrze, ale jeszcze kuleje zarządzanie energią", sterowniki własnościowe działają
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 881
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 02 kwie 2014, 19:24

Jak uda się komuś zainstalować Kubuntu z ręcznym partycjonowaniem, to niech da znać, że już działa.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1313
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: enedil » 02 kwie 2014, 19:31

mistrz1 pisze:Jak uda się komuś zainstalować Kubuntu z ręcznym partycjonowaniem, to niech da znać, że już działa.
Z ciekawości, ten bug występuje też w {,X,L}ubuntu? Instalowałem Xubjntu, ale jakiś czas temu, ze starszego obrazu.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3923
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: jacekalex » 02 kwie 2014, 19:38

Dwimenor pisze:Trusty stoi na mojej maszynie od paru godzin. I szczerze mówiąc: wow

No dobra, trochę przesadzam. Na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od raring/saucy. Pomijam dodatki jak wyłączenie global menu czy minimalizacja przez kliknięcie na Launcherze.

Jest jedna rzecz, która mnie zachwyciła: otwarte sterowniki do GPU. Do tej pory moja karta (GF 9600gt) zawsze wyła jak potępieniec kiedy działał otwarty sterownik. Zarówno w czasie instalacji jak i przy pierwszym uruchomieniu wiatraczek wyciszył się. Myślałem, że pobrało binarny sterownik i go zainstalowało. Niespodzianka! Działa Nouveau. Działa cicho, Unity chodzi sprawnie.
Oczywiście youtube itp idą przez cpu, ale mam 30fps przy 1024p.
Nouveau dorobiło się zarządzania energią, - łatki przysłała Nvidia. :clap:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... &px=ODYwMA
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 02 kwie 2014, 23:29

mistrz1 pisze:Jak uda się komuś zainstalować Kubuntu z ręcznym partycjonowaniem, to niech da znać, że już działa.
Z czystej ciekawości pobrałem obraz kubuntu-14.04-beta2-desktop-amd64.iso. Testowałem pod VBoxem. Poszło bez problemu: utworzyłem osobny swap, / oraz /home.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ubumaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: ubumaniak » 03 kwie 2014, 03:26

Cóż na moim lapku msi gx60 system nawet nie ruszył. Jest już tak od początku kiedy wersja 14.04 jest dostępna do pobrania. Prawdopodobna przyczyna to grafiki amd hd 7660 i hd 7970m. Szkoda bo długo czekałem licząc, że w końcu nie będę miał problemu z uruchomieniem Ubuntu do którego po prostu się przyzwyczaiłem. Na stacjonarce u brata śmiga poprawnie, lepiej/szybciej niż 12.4 .
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 881
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mistrz1 » 03 kwie 2014, 12:16

bear7 pisze:
mistrz1 pisze:Jak uda się komuś zainstalować Kubuntu z ręcznym partycjonowaniem, to niech da znać, że już działa.
Z czystej ciekawości pobrałem obraz kubuntu-14.04-beta2-desktop-amd64.iso. Testowałem pod VBoxem. Poszło bez problemu: utworzyłem osobny swap, / oraz /home.
Dzisiejszy obraz Kubuntu też nie da się zainstalować. Mam dwa systemy na laptopie, Windowsa i Kubuntu. Nie działa ręczne partycjonowanie dysku, więc nie mogę zainstalować Kubuntu. Nie można zaznaczyć formatowania, ani wybrać „/” przy wyborze ext4 z księgowaniem. Na tej stronie https://wiki.kubuntu.org/TrustyTahr/Beta2/Kubuntu na dole niby jest info, że jest problem z partycjonowaniem ręcznym, więc zakładam, że wiedzą o tym i robią coś w tym kierunku, żeby to naprawić. Zanim pojawiła się wersja beta2 i KDE 4.12.95 wszystko działo.

Takie są objawy na moim laptopie. Może u innych działa.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
mw-ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2013, 13:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: mw-ubuntu » 03 kwie 2014, 13:23

Dlatego przerzuciłem się na Suska, który działa jak złoto, ale może ten najbliższy LTS jeszcze się wyrobi i nawrócę się na Kubuntu.
Kubuntu 13.10
Zablokowany

Wróć do „Trusty Tahr”