Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: xxx666xxx » 12 kwie 2014, 00:35

luk1don pisze:Czyli nie wrócę do bubuntu ;-)
Ja też. Sprawdzałem dzisiejszy obraz ISO jeszcze wersji testowej 14.04 i bez zmian. Bez znaczenia już czy Lubuntu, Xubuntu czy też Ubuntu. Nawet sesja live nie rusza u mnie na komputerze czarny ekran i migająca kreska (kursor terminala) i nic poza tym. Brak możliwości wyboru live lub bezpośredniej instalacji. Jeśli już nic nie naprawią to znaczy, że Ubuntu 12.04.x oraz 13.04 były moimi ostatnimi Ubuntami. Bo Ubuntu 13.10 też mi nie działał już w finalnej wersji (tzn. zainstalować się dało ale ciągle pluł kernel panic'em). Przykre. Obrazek Czyli zakotwiczę na dobre w czymś innym ale znajomym nadal będę polecał Ubuntu jako system dla początkujących linuksowców ;)
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
ubumaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: ubumaniak » 12 kwie 2014, 01:31

Mam dokładnie tak samo. Ostatnim Ubuntu działającym bez problemu u mnie było 13.04 , pierwszy raz od kilku lat korzystania z tej dystrybucji nie działa mi live cd. Wątpię aby ta sytuacja uległa poprawie.
Awatar użytkownika
gerald
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 141
Rejestracja: 07 sty 2014, 19:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: gerald » 12 kwie 2014, 01:50

Sumy kontrolne iso sprawdziłeś?
Dodaj też do gruba opcje "nomodeset"
Ubuntu-Mate & Linux Mint 17 Cinnamon & Ubuntu 14.04
Android 4.4.4 - CyanogenMod 11
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1675
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Tomfoc » 12 kwie 2014, 09:16

mistrz1 pisze:
lukitd pisze:
mistrz1 pisze:Skoro Kubuntu nie chce działać, zainstalowałem Ubuntu. Zobaczę z czym to się je i czy spodoba mi się ;) Jakiegoś Linuksa muszę mieć :)
Spokojnie... W wersji finalnej powinno działać. A tak w ogóle to co Ci nie działa? Nie chce Ci się zainstalować na /ext4? Mi na wirtualnej maszynie wszystko się instaluje.
Kilka postów wcześniej pisałem, co nie działa. A teraz nawet nie da uruchomić się LiveCD. Teraz korzystam z Windowsa. Unity jednak nie przemawia do mnie i chyba nie polubimy się.

Najdziwniejsze jest to, że gdy pojawiła się pierwsza beta, to wszystko co ważne działało, a teraz im bliżej wersji finalnej, to podstawowe funkcje nie działają. Porażka kompletna. I mimo, że chciałbym używać najnowszej wersji, to nie da się.
Wczorajszy daily build nadal nie da się zainstalować na ext4. Zainstalowałem więc na ext2 i następnie skonwertowałem na ext4 (trwa to kilka chwil). Wszystko działa dobrze, nawet powiadamianie o aktualizacjach. Jakichś uciążliwych braków w spolszczeniu nie zauważyłem. KDE jest w wersji 4.13.0.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: xxx666xxx » 12 kwie 2014, 10:00

gerald pisze:Sumy kontrolne iso sprawdziłeś?
Dodaj też do gruba opcje "nomodeset"
- ściągałem po kilka razy i przez http i przez torrent. Tak sprawdzałem wszystko było z sumami md5 ok.
- żeby w ogóle coś się załączyło :shock: to może bym coś popróbował ale po uruchomieniu komputera czarny ekran z migającą kreską. Nie reaguje nic na wciskanie klawiszy z klawiatury już o pojawieniu się GRUB'a nie wspominając :D Masakra co się porobiło z tym Ubuntu a tak chciałem z wersją 14.04 wrócić do Ubunciaka. Lipa!
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
polsta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2007, 12:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: polsta » 12 kwie 2014, 17:59

Dołączę swoje spostrzeżenia z testowania (użytkowania) tej wersji Ubuntu z Unity 7, może w charakterze przeciwwagi do innych, mniej pozytywnych opinii.
1.Pierwsze wydanie które w grudniu bez kłopotu dało się zainstalować się na sprzęcie z UEFI (HP i3 3.3 MHz 4 GB RAM Radeon HD 7450 ) i pracuje w miarę przyzwoicie na wolnych sterownikach.Do chwili obecnej żadna aktualizacja nie zakłóciła stabilności i chyba tak już zostanie.
2. Instalacja na laptopie ( toshiba C2D 1.83 MHz 4 GB RAM M 945 Wxp - "uśmiercony"), także bez niespodzianek. No może tylko konfiguracja grafiki przy współpracy z projektorem - kłopotliwa, albowiem projektor narzuca swoją niższą rozdzielczość ekranowi laptopa (pod xp, każde miało swoją rozdzielczość).
To tyle plusów dodatnich.
Małym plusem negatywnym jest spowolnienie uruchamiania systemu (stacjonarny około 45 sek, a laptop potrafi wstawać nawet 1 min 10 sek). Co ciekawe trwa to dłużej od uruchamiania systemu z USB w wersji Live. Ponadto, poprzednie wersje "umilały" rozruch przy pomocy Plymuth , działającego od wyboru opcji w GRUB-a do ukazania się pulpitu ("kropeczki"). Teraz, po wyborze opcji ekran gaśnie na około 30 sek, po czym ukazuje się na około 10 sek ekran z czterema kropeczkami, ten też gaśnie i w takim stanie trwa do ukazania się pulpitu.Ta sama wersja Live uruchamia się z USB z w pełni działającym splash-em. To samo dzieje się na każdym z wymienionych sprzęcie.
Czyli generalnie jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej...- czego należy życzyć twórcom. :-D
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: qnebra » 13 kwie 2014, 15:30

Uwaga. Alleluja i cud się stał. Sterowniki "fglrx" zainstalowały się bez problemu i działają.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Shevchenko1987 » 13 kwie 2014, 23:11

Za 4 dni premiera! Moim zdaniem najlepsza wersja od kiedy używam Ubuntu (od 7.04) :)
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
riche
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 49
Rejestracja: 26 lut 2008, 14:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: riche » 14 kwie 2014, 00:44

Zainstalowane na: asus k52j z radeonem 6370m, fglrx jeszcze nie testowałem ale wiele sie nie spodziewam, na hp dv 6300 działa bezbłędnie, samsung nf 210 działa idealnie.
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 163
Rejestracja: 06 sty 2013, 19:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Pasman » 14 kwie 2014, 09:27

Czy ktoś zauważył problem z gierką megaglest, działa na sterowniku intela, natomiast na sterowniku nvidii (331.38) zawisa po minucie.
LUbuntu 17.04/64, i5-3210M, GT650M
Fedora 24
tweed77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 21
Rejestracja: 14 lis 2009, 10:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: tweed77 » 14 kwie 2014, 10:07

Typowy własny składak:
Procesor: Pentium Dual Core E5200 - 2,5 Ghz - podkręcony stabilnie do 3,2 Ghz
Pamięć: 4GB Ram
Karta Graficzna: Nvidia GeForce GT610 - 2GB RAM - zainstalowane sterowniki NVidia - 331.38
Płyta główna: Gigabyte GA-G31MES2L
Dysk Twardy - 160GB sata

Ubuntu 14.04 z Gnome bez Unity. Unity także działa lecz ja wolę zdecydowanie Gnome :)

Działa bez problemów, swoją funkcję spełnia czyli internet, pisanie pism, poczta, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, proste gry. Działa także VirtualBox z Windows 7 - nie wiesza się, można pracować na obu systemach jednocześnie.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 19:10 przez tweed77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: pavulon85 » 14 kwie 2014, 14:28

czy to tylko moje odczucie że system zużywa trochę mniej ramu niż początkowe wydania ? standardowo po uruchomieniu thunderbirda i firefoxa zużycie u mnie wynosiło około 1 giga ramu, teraz około 800mb.
Awatar użytkownika
gilban
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 135
Rejestracja: 03 lip 2007, 22:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: gilban » 14 kwie 2014, 15:27

Więc dla ciekawości sobie zainstalowałem Ubuntu Daily Build najnowsze z wczoraj pod VirtualBoxem, jako że to jest najlepsze miejsce na takie eksperymentalne wydania. Dla próby instalowałem i wersję z Unity i wersję Gnome, która też mi się bardziej podoba.

Po zainstalowaniu jednej jak i drugiej wersji, okazuje się że mamy tylko rozdzielczość 640x480 i nie da się nic z tym zrobić, a w pliku xorg.conf nie ma nic.
Po instalacji sterowników z Virtualboxa, wersja z Unity zaczyna siać błędami, wersja Gnome działa stabilnie.

Kolejna ciekawostka, to w wersji z Gnome, faktycznie, wyświetla się podczas instalacji, że już to jest Ubuntu 14.04, jednak po zainstalowaniu w o systemie mamy dalej Ubuntu 13.10.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: ethanak » 14 kwie 2014, 16:48

zainstaluj virtualboxa z oracla a nie z repo - ubunciany jest jakieś 30 lat za murzynami.
tak przy okazji: czy komuś na fizycznej maszynie działa screenreader przy wyborze języka na livecd? czyli odpalenie live, i na ekranie "wypróbuj lub zainstaluj" ctrl-s i próba znalezienia języka polskiego? bo na vb zarówno ubuncianym, jak i najnowszym od oracla mogę sobie kursorem po wyborze języka jeździć bez reakcji...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: Dwimenor » 14 kwie 2014, 18:05

ethanak pisze: tak przy okazji: czy komuś na fizycznej maszynie działa screenreader przy wyborze języka na livecd? czyli odpalenie live, i na ekranie "wypróbuj lub zainstaluj" ctrl-s i próba znalezienia języka polskiego? bo na vb zarówno ubuncianym, jak i najnowszym od oracla mogę sobie kursorem po wyborze języka jeździć bez reakcji...
Sprawdzałem dwa tygodnie temu na liveusb na żywym komputerze (nie vb) i działało. Znaczy wybrany polski po zbootowanie usb->wypróbuj ubuntu bez instalacji i na ekranie logowania czytał po polsku. Jak chcesz mogę wgrać najnowszy daily build i przy jakiejś okazji sprawdzić jeszcze raz.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
gilban
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 135
Rejestracja: 03 lip 2007, 22:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: gilban » 14 kwie 2014, 19:18

ethanak pisze:zainstaluj virtualboxa z oracla a nie z repo - ubunciany jest jakieś 30 lat za murzynami
Ja używam najnowszego VirtualBoxa od Oracla, jaki istnieje pod, akurat Windows 8.1 64 bit
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: bear7 » 14 kwie 2014, 21:57

gilban pisze: Po zainstalowaniu jednej jak i drugiej wersji, okazuje się że mamy tylko rozdzielczość 640x480 i nie da się nic z tym zrobić, a w pliku xorg.conf nie ma nic.
Po instalacji sterowników z Virtualboxa, wersja z Unity zaczyna siać błędami, wersja Gnome działa stabilnie.
Sprawdź informację, która przewinęła się kilka stron wcześniej: viewtopic.php?f=233&t=169977&start=80#p978676
Testuje pod VBoxem wersje 12.04.4 oraz forumowego Przyjaznego Puchacza, 12.10, 13.10 oraz 14.04, a także Ubuntu-GNOME oraz Xubuntu. Przez chwilę miałem również i Kubuntu. Każda wirtualna maszyna po instalacji dodatków gościa (guest addition) umożliwia podniesienie rozdzielczości.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 15 kwie 2014, 03:11

U mnie na VirtualBoxie wersja z unity często w czasie uruchamiania, gdy wpisuję hasło aby zalogować się do systemu i potwierdzam, nic się nie dzieje, jakby system przestał odpowiadać, Po restarcie się loguje już i tak w kółko. No ale może to dlatego że to na wirtualnej maszynie. W ogóle na VirualBoxie bardzo wolno chodzi to unity. Dopiero jak dałem 2 rdzenie procesora, 2GB ramu i 128MB na grafice i akcelerację 3D to jest już trochę lepiej ale i tak inne środowiska działają szybciej.

Oprócz tego często mam komunikat, że wystąpił błąd wewnętrzny Ubuntu i żeby wysłać raport a jak chcieć go wysłać to wysyła się wiecznie i w końcu komunikat że nie można wysłać.

Za 2 dni wychodzi oficjalna wersja. Ciekawe jak to będzie chodzić. I co najważniejsze jak będzie ze spolszczeniem systemu i programów. Poczekamy zobaczymy...
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: ethanak » 15 kwie 2014, 09:42

Dwimenor pisze: Sprawdzałem dwa tygodnie temu na liveusb na żywym komputerze (nie vb) i działało. Znaczy wybrany polski po zbootowanie usb->wypróbuj ubuntu bez instalacji i na ekranie logowania czytał po polsku.
Nie to - ekran logowania działa be zarzutu, nawet się parametry da ślicznie ustawić. Problem jest od razu po zabootowaniu livecd - masz tam trzy widgety (wybierz język, wypróbuj, zainstaluj) i wybór języka niestety nie gada (tzn. nie da się w prosty sposób stwierdzić jaki język aktualnie mam wybrany). Zresztą prosty test: odpalasz płytkę, wyłączasz monitor, spróbuj wybrać język polski. U mnie na dwóch wersjach działa tylko wpisanie "pol" (wtedy widget się sam na polski ustawia), przy przesuwaniu góra/dół orca nie ma zamiaru się odzywać...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

Post autor: lukitd » 15 kwie 2014, 15:54

A powiadamianie o aktualizacjach Wam w ogóle działa? Bo mi ani razu jeszcze nie wyświetliło się takie powiadomienie, tylko ręcznie musiałem aktualizować. Możliwe że to się nie wyświetla od razu po włączeniu tylko po jakimś czasie od włączenia.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Zablokowany

Wróć do „Trusty Tahr”