ZRAM gdy mamy mało ramu

Dyskusje o dystrybucjach niezwiązanych z Ubuntu
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 25 maja 2014, 17:48

Nie wiem czy ktoś już testował tutaj ja włączyłem wczoraj i przy 2gb ramu jest lepiej gdy mam dużo zajętego/zapchanego ramu (mam kernel 3.14.4) ;-)

Działa na ubuntu 12.04/mint 13 i wyżej.

Ogólnie mówiąc zram to dodatkowy swap z wyższym priorytetem, niż swap na dysku, na urządzeniu blokowym umieszczonym w kompresowanym obszarze pamięci ram.
http://en.wikipedia.org/wiki/Zram
zRam jest zintegrowany z jądrem Linux 3.2 i wyżej, tak, to jest wliczone już w Mennicy 13.

Wcześniej na moim 2GB maszyny, bez zRAM, kiedy otworzyć wiele zakładek przeglądarki, system rozpocznie zadławienia, a HDD rozpocząć kopiowanie danych SWAP powodując całkowite spowolnienie.
Teraz po włączeniu zRam , zamiast zamrażania po wyczerpaniu pamięci RAM, system pracował jak nic się nie stało. Nie zauważyłem żadnej różnicy w ogóle. Wyglądało to tak jak dodanie pamięci RAM ;)

Z mojego doświadczenia, zRam jest przydatna dla osób korzystających z komputerów z 1 GB lub 2 GB pamięci RAM. Od zRam jest kompresowanie danych, to wymaga pewnych zasobów procesora. Niewiele, ale zawsze. Z tego powodu nie polecam używać go z starych procesorów. Także jeśli masz 4GB RAM najprawdopodobniej nie będzie konieczne, aby go używać.
W necie piszą że warto włączyć na maszynach z pamięcią 2gb i mniejszą, powinno też działać już na ubuntu 12.04 i wyżej.
http://mintnext.blogspot.com/2012/11/in ... -zram.html

Aby włączyć wystarczy zainstalować jeden pakiet;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install zram-config
Teraz można sprawdzić czy działa;

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/swaps
U mnie wygląda to tak;

Kod: Zaznacz cały

mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	233044	5
/dev/zram1                              partition	516636	233280	5
Restart komputera też można by było po tym zrobić.

Aby wyłączyć zram usuwamy pakiet zram-config;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --auto-remove zram-config
Ostatnio zmieniony 27 maja 2014, 00:01 przez jirajamgo, łącznie zmieniany 1 raz.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: pavulon85 » 25 maja 2014, 21:25

Kod: Zaznacz cały

Od zRam jest kompresowanie danych, to wymaga pewnych zasobów procesora. Niewiele, ale zawsze.
jak u ciebie z prockiem? jest jakiś wzrost zużycia?

zastanawiam się nad tym bo sam mam kernel 3.14 i 2gb ramu
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 25 maja 2014, 21:35

Nie zauważyłem zużycia, jakieś tam pewnie jest ale raczej niezauważalne.

Za to system z zramu korzysta jak widać na swap jeszcze nic nie ładuje;

Kod: Zaznacz cały

mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	185384	5
/dev/zram1                              partition	516636	185516	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	199744	5
/dev/zram1                              partition	516636	199832	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	230664	5
/dev/zram1                              partition	516636	230888	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	233044	5
/dev/zram1                              partition	516636	233280	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	289500	5
/dev/zram1                              partition	516636	289532	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	220476	5
/dev/zram1                              partition	516636	220508	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	147924	5
/dev/zram1                              partition	516636	148188	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	147676	5
/dev/zram1                              partition	516636	147904	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139904	5
/dev/zram1                              partition	516636	140112	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ cat /proc/swaps
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139616	5
/dev/zram1                              partition	516636	139812	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139580	5
/dev/zram1                              partition	516636	139780	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	137924	5
/dev/zram1                              partition	516636	138112	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139260	5
/dev/zram1                              partition	516636	139412	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139260	5
/dev/zram1                              partition	516636	139412	5
mgo@mgo-P31-DS3L ~ $ swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/sda2                               partition	3463164	0	-1
/dev/zram0                              partition	516636	139260	5
/dev/zram1                              partition	516636	139408	5
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1309
Rejestracja: 30 cze 2009, 14:58
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: rom » 25 maja 2014, 21:51

Najpierw lepiej ustawić swappiness na 5 lub 10 aby opóźnić swapowanie. Jeśli ciągle system zapisuje dane w swapie, wtedy zram może pomóc.
także = też
tak że = więc
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 25 maja 2014, 22:03

To wtedy niema sensu zbytnio, tu chodzi żeby system swapował za w czasu aby uniknąć zamulania gdy się będzie kończyła pamieć.

Włączyłem to na kompie z pentium 4 630 3ghz z HT i 1.5 gb ramu i jak by chodzi żwawiej ;-)
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
pavulon85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:23
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: pavulon85 » 04 cze 2014, 18:42

zainstalowałem dziś i muszę powiedzieć że czuć różnicę, firefogz który zamulał przy uruchamianiu teraz włącza się i w 2 sekundy jest gotowy do pracy.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 04 cze 2014, 23:23

Ogólnie powiem że super sprawa z tym zramem, tak mogę stwierdzić po jakimś czasie a swap z dysku w ogóle nie jest używany :)
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
mati5000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 29 gru 2011, 02:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: mati5000 » 09 cze 2014, 05:09

Ile tego ramu skompresowanego udaje się uzyskać? w MB?
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 09 cze 2014, 13:33

U mnie jest 1gb z 2gb ramu, na kompie matki z 1,5gb ramu wyszło z około 700mb. To się w sumie samo konfiguruje.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
mati5000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 29 gru 2011, 02:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: mati5000 » 09 cze 2014, 15:45

Kurcze magia :) spory zysk jest jak widzę.
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
Awatar użytkownika
nadilaniumu
Wygnańcy
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2014, 16:51
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Lokalizacja: Hewlett-Packard Compaq NC4200

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: nadilaniumu » 09 cze 2014, 19:26

U mnie nic nie dało, albo coś źle zrobiłem :(

http://i62.tinypic.com/wi8z8h.png

Czasy podane w sekundach.

//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki - zapoznaj się z regulaminem forum.
Orzechowate (Juglandaceae) – rodzina roślin z rzędu bukowców (Fagales).
Liście - skrętoległe, nieparzystopierzaste, bez przylistków, aromatyczne.
Kwiaty - zebrane w kotki lub kłosowate kwiatostany.
Owoc - pestkowiec lub orzech, nasiona bezbielmowe.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 09 cze 2014, 19:36

Ja pod tym kątem nie badałem, daj wynik

Kod: Zaznacz cały

swapon -s
bo to dziwne że z włączonym zramem masz taką samą ilość swapu.

A tak w ogóle zram ci nie przyspieszy systemu a jak widać może spowolnić, to jest przydatne jak zawalisz ram np. odpalisz kilka lub kilkanaście kart w przeglądarce itp.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 19:41 przez jirajamgo, łącznie zmieniany 1 raz.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
nadilaniumu
Wygnańcy
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2014, 16:51
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Lokalizacja: Hewlett-Packard Compaq NC4200

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: nadilaniumu » 09 cze 2014, 19:41

chyba czegoś mi brakuje? :confused:

Kod: Zaznacz cały

swapon -s
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1           partition	1036284	0	-1
/dev/zram0                              partition	508760	332	5
Orzechowate (Juglandaceae) – rodzina roślin z rzędu bukowców (Fagales).
Liście - skrętoległe, nieparzystopierzaste, bez przylistków, aromatyczne.
Kwiaty - zebrane w kotki lub kłosowate kwiatostany.
Owoc - pestkowiec lub orzech, nasiona bezbielmowe.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 09 cze 2014, 19:45

No to nie jest nieźle, jak ty masz tam pentium m 1.7ghz (lub coś podobnego) to obciążenie nie jest duże zramem. Spróbuj zapchać ram z zramem i bez niego. Jaki masz kernel ?
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
nadilaniumu
Wygnańcy
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2014, 16:51
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Lokalizacja: Hewlett-Packard Compaq NC4200

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: nadilaniumu » 09 cze 2014, 19:49

blisko Intel® Pentium(R) M processor 1.86 GHz :D

Mam wrażenie że mi się to nie zainstalowało, zram0 a U Ciebie jest zram1 też może to to :(
kernele w pomarańczowej ramce u góry.
Orzechowate (Juglandaceae) – rodzina roślin z rzędu bukowców (Fagales).
Liście - skrętoległe, nieparzystopierzaste, bez przylistków, aromatyczne.
Kwiaty - zebrane w kotki lub kłosowate kwiatostany.
Owoc - pestkowiec lub orzech, nasiona bezbielmowe.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 09 cze 2014, 19:55

Może masz jedną kość ramu i dlatego. Ale pojemność masz dobrą z 1gb ramu akurat tyle wychodzi - ram dla integry u ciebie, czyli wszystko wygląda ok.

Mógł byś spróbować kernela 3.14.5 w 3.15 mają być jeszcze jakieś usprawnienia dla zram.
Wśród nowych funkcji jest lądujących w jądrze Linux 3.14 jest wsparcie dla technologii kompresji pamięci ZRAM. Podczas ZRAM dopiero teraz oficjalnie lądowania jako stabilny technologii, która jest zintegrowana z jądrem Linuksa, jest to technologia, która jest już wykorzystywany przez Google w swoich systemach operacyjnych ChromeOS 4.4 i Android. ZRAM faktycznie już w gałęzi rozwojowej kernela pomostowego od Linux Linux kernel 2.6.33 , który został po raz pierwszy wydany w lutym 2010 roku.

Linux kernel Minchan Kim deweloper zanotował w swoim kodzie jądra popełnić wiadomość dla ZRAM że technologia została w fazie rozwoju przez długi czas, podczas gdy kod poprawiła i ustabilizowała. Według Kima, korzyści z ZRAM są jasne i mają szczególny wpływ na przypadkach użycia wideo. Z doświadczenia Kima, ściskanie ZRAM udało się poprawić wideo poprzez zmniejszenie jittera odtwarzanie, poprzez złagodzenie presji pamięci. - See more at: http://translate.googleusercontent.com/ ... BMaMk.dpuf
http://www.eweek.com/enterprise-apps/li ... bloat.html
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
nadilaniumu
Wygnańcy
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2014, 16:51
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Lokalizacja: Hewlett-Packard Compaq NC4200

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: nadilaniumu » 09 cze 2014, 19:59

2 kostki mam po 512 MiB.
Jak zainstaluje nowsze kernele to spróbuję,

-- 10 cze 2014, o 02:19 --

To nie dla mnie :???:

Kod: Zaznacz cały

3.15.0-031500rc7
-- 10 cze 2014, o 02:21 --
ZRAM
Obrazek

-- 10 cze 2014, o 02:50 --

No i nic próbowałem obciążyć pamięć na włączonym ZRAMie Odtwarzanie video i kilka programów odpaliłem, skończyło się że program się wyszarzył kolejne były w kolejce, firefox również się zwiesił na kolejnych kartach Dobiłem do 730 MiB zużycia ramu i coś około 550 MiB w swapie choć pokazuje 1500 MiB całkowitej pamięci. Coś jak podróż Polonezem z licznikami sportowego auta. Kiedy dysk wszedł na obroty radzieckiego czołgu to zacząłem powoli zamykać to co miało się otwierać mozolnie. Podsumowując, coś mi się chyba po prostu nie konfiguruje ten ZRAM albo najzwyklej u mnie nie działa.
Orzechowate (Juglandaceae) – rodzina roślin z rzędu bukowców (Fagales).
Liście - skrętoległe, nieparzystopierzaste, bez przylistków, aromatyczne.
Kwiaty - zebrane w kotki lub kłosowate kwiatostany.
Owoc - pestkowiec lub orzech, nasiona bezbielmowe.
mati5000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 29 gru 2011, 02:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: mati5000 » 16 cze 2014, 18:35

Zram działa potwierdzam. Ląduję w miejsce SWAP do 1GB ram przyznał mi 500MB to bardzo duży zysk :)
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 241
Rejestracja: 22 mar 2012, 14:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: jirajamgo » 18 cze 2014, 00:15

nadilaniumu pisze:2 kostki mam po 512 MiB.
Jak zainstaluje nowsze kernele to spróbuję,

-- 10 cze 2014, o 02:19 --

To nie dla mnie :???:

Kod: Zaznacz cały

3.15.0-031500rc7
-- 10 cze 2014, o 02:21 --
ZRAM
Obrazek

-- 10 cze 2014, o 02:50 --

No i nic próbowałem obciążyć pamięć na włączonym ZRAMie Odtwarzanie video i kilka programów odpaliłem, skończyło się że program się wyszarzył kolejne były w kolejce, firefox również się zwiesił na kolejnych kartach Dobiłem do 730 MiB zużycia ramu i coś około 550 MiB w swapie choć pokazuje 1500 MiB całkowitej pamięci. Coś jak podróż Polonezem z licznikami sportowego auta. Kiedy dysk wszedł na obroty radzieckiego czołgu to zacząłem powoli zamykać to co miało się otwierać mozolnie. Podsumowując, coś mi się chyba po prostu nie konfiguruje ten ZRAM albo najzwyklej u mnie nie działa.
Może wytłumaczę to tak; podczepiając przyczepkę do auta chcesz szybciej jechać czy więcej załadować ? :-D
Mam wrażenie że mi się to nie zainstalowało, zram0 a U Ciebie jest zram1 też może to to
To chyba zależy od ilości rdzeni prawdopodobnie masz tylko zram0 bo masz jedeno rdzeniowy procek.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 528
Rejestracja: 29 cze 2010, 01:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: Foka0111 » 11 paź 2014, 20:55

U mnie na Asusie z 2 GB ramu nie działa to.
Kubuntu 14.04 po odpaleniu VB ,Firefoxa i Chromium system tak zamula,że nie jestem w stanie nic zrobić.
Tylko alt,ctrl , backpace ratuje sytuację.
Wydaje mi się,że na 12.04 nie było tego problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Linuksie”