ZRAM gdy mamy mało ramu

Dyskusje o dystrybucjach niezwiązanych z Ubuntu
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 107
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: niXon » 12 paź 2014, 19:40

też używałem zram na asusie z 2GB i po odpaleniu kilku aplikacji na unity był mały problem..
w końcu dokupiłem ram i na 4GB już nie ma problemów
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 417
Rejestracja: 28 paź 2007, 23:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: rob006 » 13 paź 2014, 14:24

Foka0111 pisze:U mnie na Asusie z 2 GB ramu nie działa to.
Kubuntu 14.04 po odpaleniu VB ,Firefoxa i Chromium system tak zamula,że nie jestem w stanie nic zrobić.
U mnie nawet przy 4GB z uruchomionym VB system potrafił swapować jak szalony - nie spodziewajcie się się cudów, 2 GB RAMu to strasznie mało jak na współczesny desktop, tyle to sama przeglądarka + flash potrafi pochłonąć.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 542
Rejestracja: 29 cze 2010, 01:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ZRAM gdy mamy mało ramu

Post autor: Foka0111 » 20 paź 2014, 16:40

I po to jest SWAP.
Jednak coś jest nie tak bo jak zaczyna mielić HDD to już system nadaje się do resetu.
Dyski talerzowe co prawda są wolniejsze od RAM o jakieś 1000% ale bez przesady.
Te kilkadziesiąt MB nadmiaru powinien upchnąć w kilkanaście sekund max.
A nawiasem mówiąc ZRAM to kompresja danych w RAM i uzyskanie tych parę MB więcej cz też wydzielenie dodatkowej przestrzeni na dysku.
W monitorze systemu 1,7 GB zrobiło się 2,85GB jednak to nic nie zmienia.
Po osiągnięciu 1,6GB system zaczyna mulić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Linuksie”