Kubuntu nie działa na baterii MSI WindU 270

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Senea
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 cze 2014, 12:09
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Architektura: x86_64

Kubuntu nie działa na baterii MSI WindU 270

Post autor: Senea » 03 cze 2014, 12:22

Witam
Kilka dni temu zainstalowałam na moim notebooku (MSI WindU 270) Kubuntu 14.04 pracując na zasilaczu.
Po aktualizacji systemu i ponownym uruchomieniu na baterii system nie działał. Pojawiło się okno logowania, po wpisaniu hasła wszystko wyglądało zupełnie normalnie. System się ładował, ale zamiast pulpitu pojawiło się jedynie czarne tło i kursor.
Przy ponownym uruchomieniu było dokładnie tak samo.
Po wyjęciu baterii i ponownej próbie uruchomienia na zasilaczu wszystko było w porządku. Windows działa poprawnie w obu przypadkach.
Na zasilaczu Kubuntu działa, natomiast na baterii nie.
Co się dzieje i jak rozwiązać problem?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Kubuntu nie działa na baterii MSI WindU 270

Post autor: bear7 » 04 cze 2014, 00:12

Masz dostęp do nośnika instalacyjnego? Jak to wygląda, gdy uruchomisz komputer z nośnika instalacyjnego w trybie Wypróbuj Kubuntu? Co za karta graficzna siedzi w tym komputerze i czy instalowałeś jakieś sterowniki dla tej karty graficznej? Czarne tło i kursor pojawiają się dopiero po zalogowaniu?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Senea
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 cze 2014, 12:09
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Architektura: x86_64

Re: Kubuntu nie działa na baterii MSI WindU 270

Post autor: Senea » 27 cze 2014, 18:43

Udało się dorwać USB z którego system był instalowany. Wszystko działało bez zarzutów.
Karta graficzna to: AMD Radeon HD 6320 Graphics. Wszystkie sterowniki są aktualne.
Loguje się normalnie, system ładuje się poprawie, ale zamiast pulpitu pojawia się czarne tło i kursor.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Kubuntu nie działa na baterii MSI WindU 270

Post autor: bear7 » 27 cze 2014, 19:00

Senea pisze:zamiast pulpitu pojawia się czarne tło i kursor.
Czy panele górny i boczny są widoczne? Jak to wygląda w przypadku innego konta użytkownika (choćby konta gościa)?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości