Globalne menu Unity nie pojawia się

adrian2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2010, 22:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: adrian2 » 04 kwie 2016, 13:29

Witam.
Korzystam od połowy marca z Ubuntu 16.04 64bit. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie drobny, ale naprawdę irytujący błąd.

Chodzi o to global menu okien które pokazuje się na górnej belce. Otóż po uruchomieniu systemu to menu po prostu się nie pojawia. Niektórych programów nie da się normalnie używać bez opcji tam ukrytych. Aby menu się pojawiło muszę wykonać polecenie "unity --replace" lub wylogować się i zalogować ponownie do systemu. Irytuje mnie to, że muszę to robić po każdym uruchomieniu kompa. Próbowałem ustawić sobie "unity--replace" do autostartu, żeby nie robić tego ręcznie za każdym razem, jednak wtedy Unity ma tendencje do sypania się (nie pokazują mi się foldery i pliki na Pulpicie, Unity nagle zamarza w trakcie pracy itp.), więc zrezygnowałem z takiego rozwiązania.

Czy problem wynika z tego, że Ubu 16.04 jest jeszcze niedopracowany i coś tam się nie zgadza? (w końcu premiera dopiero pod koniec kwietnia), czy może to u mnie jest coś nie tak? Na innym forum spotkałem usera, który miał identyczny problem. Wspólnie nie znaleźliśmy rozwiązania.

Proszę o pomoc.
Ubuntownik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 27 mar 2007, 19:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: Ubuntownik » 04 kwie 2016, 14:07

Ja mam zainstalowany build z 1 kwietnia i jak dotąd nie zdarzyło mi się coś takiego. Aktualizujesz na bieżąco system?
adrian2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2010, 22:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: adrian2 » 04 kwie 2016, 15:25

Ja mam build z 14 marca, aktualizuję codziennie.
Problem pojawił się gdzieś po drodze i występuje do dziś. Jestem bezradny, nie wiem jak sobie z tym poradzić :/
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: qnebra » 20 kwie 2016, 11:11

Przyznam, że miałem ten problem w marcu zwłaszcza. Ostatnie aktualizacje Unity powinny już naprawić błąd ze znikającym menu.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 572
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: kszyhus » 20 kwie 2016, 17:19

Jutro będzie Final Release Ubuntu 16.04 LTS, tak że proponował bym Ci postawić system na nowo.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: bear7 » 21 kwie 2016, 20:58

adrian2 pisze:Aby menu się pojawiło muszę wykonać polecenie "unity --replace" lub wylogować się i zalogować ponownie do systemu.
"man unity" odpalone w terminalu podpowiada, że opcja "unity --replace" jest przestarzała.

Sprawdź, czy te polecenia załatwią sprawę: viewtopic.php?f=146&t=145405#p926861
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
adrian2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2010, 22:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Globalne menu Unity nie pojawia się

Post autor: adrian2 » 25 kwie 2016, 10:30

Codzienne aktualizacje, któ©e doprowadziły mnie ostatecznie do finalnej wersji wyeliminowały problem. Dzięki za sugestie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wersje Rozwojowe”