Bład sieci, DNS wariuje

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: Arkosake » 20 gru 2017, 22:43

Hejka, mam pytanie czy też macie ostatnio tj. mniej więcej od poniedziałku problem z internetem? Mam dość frustrującą przypadłość i nie specjalnie wiem jak to ugryźć. Mój komputer ma coś na kształt dwóch stanów.

Pierwszy to taki że: Włączam komputer normalnie, wszystko się odpala ale "nie działa" internet. W sensie nie da się wejść na żadną stronę, bo połączenia z SSH, komunikatory typu mumble, ping do IP, oraz logowanie na routery i inne maszyny działa wyśmienicie. Nie da się tylko i wyłącznie wejść na strony internetowe. DMESG z tego stanu:
https://pastebin.com/KQTSAL3q

Oraz stan drugi, który da się wywołać tylko i wyłącznie poprzez twardy restart stany pierwszego :-), gdzie wszystko działa jak należy. Również DMESG:
https://pastebin.com/RVaTtxE6

Ktoś, coś, może? To wbrew pozorom dość irytujący problem, nie jakiś koszmarny ale włączanie komputera dwa razy nie jest raczej sytuacją stricte normalną. wariuje
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
Awatar użytkownika
KOWBI
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 54
Rejestracja: 09 maja 2005, 08:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: KOWBI » 21 gru 2017, 21:07

Nie grzebałeś nic w firewallu?
Spróbuj wyłączyć firewall i zobacz czy net normalnie działa.

Kod: Zaznacz cały

 sudo /etc/init.d/ufw stop
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: Arkosake » 21 gru 2017, 22:33

KOWBI pisze:
21 gru 2017, 21:07
Nie grzebałeś nic w firewallu?
Spróbuj wyłączyć firewall i zobacz czy net normalnie działa.

Kod: Zaznacz cały

 sudo /etc/init.d/ufw stop
To już próbowałem :-), nic nie dało. Dziś był przebłysk nadziei bo po włączeniu komputera bez restartu był internet, ale to tylko jednorazowy incydent :-). Już nawet dwie karty sieciowe testowałem w obu to samo. To coś innego tajemniczego, nieuchwytnego i nade wszystko strasznie upierdliwego.
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3960
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: jacekalex » 22 gru 2017, 03:14

Pewnie DNSy się nie ustawiają, częsta przypadłość w przypadku Network-managera i Openresolvconf.

Jak pingi chodzą ale strony się nie otwierają, to najpierw pokaż:

Kod: Zaznacz cały

cat  /etc/resolv.conf
Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: Arkosake » 22 gru 2017, 21:37

jacekalex pisze:
22 gru 2017, 03:14
Jak pingi chodzą ale strony się nie otwierają, to najpierw pokaż:

Kod: Zaznacz cały

cat  /etc/resolv.conf
Też tak myślę ale wynik w obu przypadkach jest taki sam:

Kod: Zaznacz cały

# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
#     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
nameserver 127.0.0.1
Dobra mam dość :-), wyłączyłem NetworkManager.service i zamieniłem go na Wicd Network Manager. Jak na razie wszystko działa i nie trzeba więcej kombinować. Ot iście radzieckie rozwiązanie :twisted: . Ktoś wie może jak zrobić w tym cudzie ikonkę obok zegara?
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Bład sieci, DNS wariuje

Post autor: Arkosake » 05 mar 2018, 22:04

Wiem, wiem temat stary i w gruncie rzeczy rozwiązany ale mam jeszcze jedno rozwiązanie :-). Jak pisałem wcześniej przerzuciłem się na Wicd i wszystko działało jak marzenie, ale był jeden mały problem Wicd nie obsługuje sieci modemowych 4G, LTE itp. I tutaj jest kiszka bo co prawda rzadko, ale zdarza się awaria sieci na wiosce i jedyną alternatywą jest sieć komórkowa. Oto jeszcze jedno rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy i działa równie sprawnie. Jak wcześniej, komenda:

Kod: Zaznacz cały

cat  /etc/resolv.conf
Wywala:

Kod: Zaznacz cały

# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
#     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
nameserver 127.0.0.1
No i sobie wymyśliłem że skoro w routerze mam wszystko na statycznych ustawienia w tym DNS, a każdy komputer działa na automatycznym popieraniu danych z niego to czemu by nie zrobić wyjątku i na sztywno nie przypisać DNS dla tej konkretnej maszyny. I tak oto poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

echo nameserver 5.135.183.146 >> /etc/resolv.conf
Dodałem co trzeba i wszystko znowu śmiga na Gnomowskim Network-manager.
P.S. DNS mam stąd: https://www.opennic.org/
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”