Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
maf2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 50
Rejestracja: 30 cze 2006, 03:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: maf2 » 12 mar 2018, 21:55

Witam,
Mam problem z użyciem swapu przez ubutnu 17.10.
Swappiness jest ustawione na 60 a mimo to ubuntu zaczyna łaskawie coś kopiować przy zajętości prawie 100 procent ramu. Prowadzi to do przywieszania systemu lub nawet do całkowitego zawieszenia.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3912
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: jacekalex » 13 mar 2018, 01:46

Ile masz ramu?
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
maf2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 50
Rejestracja: 30 cze 2006, 03:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: maf2 » 13 mar 2018, 18:14

8 giga ale jak uruchomię np. Android Studio plus Genymotion plus Firefox i trochę zakładek plus coś tam jeszcze to potrafi zjeść te 8 giga a swapu nie chce używać.
Jakieś rady ?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3912
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: jacekalex » 13 mar 2018, 18:19

Może jakiś babol w kernelu, albo literówka w sysctl.conf
I nie masz się co martwić, ze swapa nie chce używać, lepiej przespaceruj się do sklepu po dodatkowy ram, jak brakuje,
Swap to więcej operacji IO na dysku twardym, a o dysk trzeba dbać najbardziej, na nim są wszystkie Twoje ważne dane i pliki, wiec w miarę możliwości nie należy mu wpychać roboty, którą może ram wykonać.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
maf2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 50
Rejestracja: 30 cze 2006, 03:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: maf2 » 13 mar 2018, 18:29

Do lapka nie tak łatwo dołożyć.
Poza tym chce wykryć co jest nie tak.
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 313
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: Laos » 14 mar 2018, 22:24

Zrób eksperyment. Ustaw swapness na 20 i zobacz czy teraz jest poprawa. Jeżeli nie będzie zmiany to znaczy, że nie zaczytuje parametru. Jak będzie zmiana to skalibruj sobie gdzieś pomiędzy 20-60 tak jak Ci pasuje.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: witek » 16 mar 2018, 08:34

Jeżeli dobrze pamiętam, od wersji 17.04 Ubuntu domyślnie używa swapfile a nie partycji swap. Może w takim kierunku trzeba szukać?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: Tomfoc » 16 mar 2018, 09:07

Laos pisze:
14 mar 2018, 22:24
Zrób eksperyment. Ustaw swapness na 20 i zobacz czy teraz jest poprawa.
Ustawienie parametru na 20 pogorszy sprawę, bo im mniejsza liczba, tym mniej chętnie system korzysta ze swap-a. Autor tego tematu chce aby system używał swap-a chętniej i nie zapychał mu RAM-u. https://www.google.pl/search?client=ubu ... RpRJCljVBk
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 313
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: Laos » 18 mar 2018, 15:13

Dzięki Tomfoc za zwrócenie uwagi. Tak dawno się tym parametrem zajmowałem. Człowiek normalnie zajmuje się tym raz jak stawia system. Miałem na myśli 80 (100-20). Ciekawe czy komputer reaguje na ustawienie parametru.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 558
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: kszyhus » 18 mar 2018, 15:16

Może swap jest wyłączony?
A może w /etc/fstab nie masz podanej ścieżki?
Wyłączenie i włączenie swap:
sudo swapoff -a
sudo swapon -a
(parametr -a = all)
lub
sudo swapoff /ścieżka do/swapfile
sudo swapon /ścieżka do/swapfile
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: Tomfoc » 18 mar 2018, 17:08

Można też prostym poleceniem

Kod: Zaznacz cały

free
sprawdzić, czy system widzi swap.
Przykładowo u mnie jest:

Kod: Zaznacz cały

free
              razem       użyte       wolne    dzielone   buf/cache    dostępne
Pamięć:     8024992     1111528     6057500      204956      855964     6656492
Wymiana:     4305916           0     4305916
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
maf2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 50
Rejestracja: 30 cze 2006, 03:26
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: maf2 » 05 kwie 2018, 00:49

System widzi swap i jest włączony problem w tym, że w ogóle go nie używa mimo zajętego prawie 100% ramu.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7473
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: mario_7 » 06 kwie 2018, 23:09

Swap jest bardzo wolny, to ostateczność i używany jest gdy braknie pamięci RAM. Ewentualnie gdy komputer jest usypiany.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 313
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 17.10 prawie nie używa swap.

Post autor: Laos » 07 kwie 2018, 19:16

maf2 pisze:
05 kwie 2018, 00:49
System widzi swap i jest włączony problem w tym, że w ogóle go nie używa mimo zajętego prawie 100% ramu.
A zmieniłeś swapness tak by po przekroczeniu 20%RAM przechodził na Swapa ? Sprawdź czy reaguje na ten parametr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”