Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 14 gru 2006, 12:07
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: Rocky2 » 13 mar 2018, 08:33

Po wielkich bojach udało mi się zainstalować sterownik do drukarki/ skanera Brother . Łączy się za światem wi-fi. Jest w sieci domowej/ router.
Do szczęścia brakuje mi tego wskaźnika Poziomu Atramentów jak na załączonym foto (strzałka). On jest tylko wygaszony więc domyślam się, że trzeba doinstalować jakiś mały plik dzięki któremu system będzie mógł odczytać ich poziom. Lub może wskazać gdzie ma to odczytywać :confused: . Ma ktoś tu drukarkę / skaner Brother ? Jak instalowaliście ją w systemie ?
Co mam zrobić ?
Załączniki
Wskaźnik - Poziom Atramentu .png
(41.83 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, 08:47 przez Rocky2, łącznie zmieniany 1 raz.
 Gnome³
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: witek » 16 mar 2018, 08:40

Sprawdź czy po wpisaniu w przeglądarce adresu localhost:631 w zakładce administracja będzie informacja o ilości tuszu.
Na ubuntuforums.org znalazłem taką informację Ink levels are not reported using the Printer GUI for most Brother printers in Ubuntu so nothing unusual there ...
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 14 gru 2006, 12:07
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: Rocky2 » 16 mar 2018, 11:47

Po 1 to Dzięki za odpowiedź, bo widzę, że 100 wejść ale jakoś nikt nic nie wie :oops:
Wszedłem na to co piszesz: localhost:631 ale niestety nie ma tam wskaźników poziomu atramentu. W załączniku do mojej 1 wypowiedzi jest zdjęcie jak to wygląda.
Po wejściu na localhost:631 jest tam wiele opcji lecz nic nie mogę zmienić ponieważ prosi o autoryzację/ hasło :mrgreen: . Nie wiem którą ? Czy mam się tam zalogować jak do Ubuntu czy hasło do Routera (bo też jest) Próbowałem i 1 i 2 i nie działa :-D (wszystko w domu jest w sieci domowej i łączy się przez ten Router. Drukarka Brother łączy się ze światem przez Router przez wi-fi)
Od chwili założenia tego wątku sam próbowałem znaleźć rozwiązanie i kombinowałem różne opcje i sterowniki. Bezskutecznie.
W Synapticu jest plik "Ink" dzięki któremu można sprawdzać ten poziom lecz to szuka drukarki przez USB więc u mnie jej nie widzi, bo tu jest przez wi-fi. "Ink" obsługuje się w Terminalu. Nie wiem jak wskazać żeby to szukało drukarki na wi-fi :???:

Gdy instaluję drukarkę w normalny sposób przez "+ Dodaj …" to jest tam kupa sterowników do wyboru. Niestety nie ma mojego modelu DCP-J132W. Próbowałem już wszystkie z tam rekomendowanych dostępnych do wyboru. Drukarka na nich nie działa. I w tym momencie nie wiem czy nie działa dlatego, że sterownik jest nie właściwy czy dlatego, że system jej nie widzi przez Router :?:
Podczas eksperymentowania z różnymi sterownikami czasem pojawiała się zakładka z Poziomem Atramentu. I one działają ale tylko jakby przez chwilę. Więc coś takiego tam jest.

Gdy szukałem rozwiązania tematu zainstalowałem ją jeszcze raz z pliku ze strony producenta. Tym razem się udało. Drukarka działa ale teraz nie ma żadnych wskaźników Poziomu Atramentu.
Jak zrobić żeby były ?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2018, 12:24 przez Rocky2, łącznie zmieniany 2 razy.
 Gnome³
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: witek » 16 mar 2018, 21:45

Nie wiem czy to tylko literówka, ale ja pisałem o adresie localhost:631 a Ty piszesz localhost:632.
Dla mojej Brother 1210WE też nie widzę poziomu tonera :(
Co do sterowników, możesz zainstalować wszystkie z repozytorium

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install brother*
lub sprawdzić na stronie brother czy mają sterowniki dla Twojej drukarki
http://support.brother.com/g/s/id/linux ... #DCP-J132W
na górze masz do wyboru sterowniki w paczkach deb
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 14 gru 2006, 12:07
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: Rocky2 » 17 mar 2018, 12:24

witek pisze:
16 mar 2018, 21:45
Nie wiem czy to tylko literówka, ale ja pisałem o adresie localhost:631 a Ty piszesz localhost:632.
Dla mojej Brother 1210WE też nie widzę poziomu tonera :(
Co do sterowników, możesz zainstalować wszystkie z repozytorium

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install brother*
lub sprawdzić na stronie brother czy mają sterowniki dla Twojej drukarki
http://support.brother.com/g/s/id/linux ... #DCP-J132W
na górze masz do wyboru sterowniki w paczkach deb
Tak, literówka. Już poprawiam.
CO mam wpisać w pola wskazane strzałką (załącznik) ? Czy u Ciebie też prosi o hasło do zarządzania?
-------------------------- ------------------------------
Jeśli chodzi o sterowniki od producenta to moje urządzenia to Drukarka + Skaner razem. I producent do Skanera zrobił 64b, a do Drukarki sa 32b. Skaner z tych ster. instaluje się ok. Drukarka nie.
Dawniej (nie wiem już gdzie to było) czytałem, że sterowniki są 32b i one się instalują ale system 64b ich nie widzi i trzeba było coś przekładać ręcznie. Zdaje się w katalogu "Home". Dawno to już czytałem i nie pamiętam gdzie. być może na portalu "Linuxiarze.pl". Pamiętam, że robiłem, zadziałało i pokazywało poziom atramentu.
Teraz podczas instalacji tego pliku z www producenta (nie według instrukcji poprzedniej) pyta się gdzie jest ta drukarka abym wskazał ręcznie. Najwyraźniej automatycznie jej nie wykrywa.
Po dużych trudnościach udało mi się dojść co tu wskazać ale nie pokazuje mi tych atramentów. Więc nie mam satysfakcji, bo nie wszystko jest jak być powinno. :)
Załączniki
Drukarka Ustawienia.png
(134.97 KiB) Nie pobierany
 Gnome³
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Poziom Atramentu - Brother - jak zrobić ?

Post autor: witek » 17 mar 2018, 16:29

Masz podać swój login i hasło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”