KDE - globalne menu

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

KDE - globalne menu

Post autor: Arkosake » 02 kwie 2018, 18:18

Cześć. Jako że Ubuntu kończy z Unity, postanowiłem zajrzeć i znaleźć jakieś alternatywne rozwiązanie. I tak oto wybór padł na KDE Plasma. W zasadzie wszystko mam już jako tako ustawione, ale nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Właściwie to nie mam pojęcia czy to da się zrobić, więc oto pytanie. Czy można tak ustawić to całe globalne menu, aby w momencie maksymalizacji aplikacji górna belka tytułowa łączyła się z belką systemową w której znajduje się globalne menu? Tj. jak w Unity. Na screenie postaram się to wyjaśnić dosadniej :-). Jak ktoś zna odpowiedź to proszę o łatwe i przyjemne wyjaśnienie ewentualnie jakiś link gdzie proces jest jako tako opisany :-).
Link to obrazka: https://s18.postimg.org/txpkyk595/Scree ... 180404.png
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
TECUMSEH12
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 56
Rejestracja: 02 cze 2014, 13:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: KDE - globalne menu

Post autor: TECUMSEH12 » 02 kwie 2018, 22:07

Spróbuj tak.
Ustaw sobie Delfina tam gdzie powinien być. Później klikasz prawą myszką przy napisie Dolphin -> więcej działań -> dodatkowe ustawienia programu -> rozmiar i położenie -> położenie - z rozwijanej listy wybierasz - zapamiętaj. Tak samo z rozmiarem. Ok.
Okno programu powinno się teraz otwierać w wybranym miejscu.
Anarchia w samym środku mojej głowy
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 149
Rejestracja: 12 cze 2009, 16:10
Płeć: Mężczyzna
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: KDE - globalne menu

Post autor: bialyikar » 02 kwie 2018, 22:38

Nie do kończ o to mu chodzi chyba. A odpowiadając na pytanie, to identycznej integracji górnego paska okien z panelem Global Menu (jak w Unity), z tego co wiem nie da się skopiować. Można to zrobić na przynajmniej dwa sposoby, ale jest to trochę proteza utrudniająca używanie środowiska.
1. ustaw we właściwościach górnego paska z Global Menu opcje aby zawsze był widoczny nad oknami. Wtedy po maksymalizacji okien będzie on przykrywał górną część okna, co sprawi wrażenie integracji tych dwóch paneli. Kiedyś w ten sposób to robiłem, ale już nie pamiętam jakie opcje konkretnie ustawiałem. Pewnie są gdzieś opisy na necie.
2. możesz pobawić się z opcjami okien w ustawieniach KDE. Ustawienia > Zarządzanie oknami > i tam ustawić regułę dla wszystkich okien, aby po maksymalizacji wyłączany był ich górny pasek.
Obydwa rozwiązania mają ten minus, że po maksymalizacji okna, nie pomniejszysz go myszką, chwytając za panel z Global Menu i ściągając w dół (tak jak to można było zrobić w Unity).
Być może pojawiły się jakieś inny sposoby, bawiłem się w to z rok-dwa lata temu, więc trochę minęło.

Polecam te trzy filmy, może coś rozjaśnią:
https://youtu.be/F1i7jAtHcw4
https://www.youtube.com/watch?v=qatfGIq_LQs
https://www.youtube.com/watch?v=RSBMn6eGH88
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 173
Rejestracja: 07 lut 2009, 16:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Gdańsk

Re: KDE - globalne menu

Post autor: Arkosake » 02 kwie 2018, 23:59

bialyikar pisze:
02 kwie 2018, 22:38
A odpowiadając na pytanie, to identycznej integracji górnego paska okien z panelem Global Menu (jak w Unity), z tego co wiem nie da się skopiować.
No właśnie tego się trochę obawiałem, nic na razie będzie jak jest, nie mniej będę walczył bo to była najlepsza część Unity :-). Ogólnie to ten człowiek wydaje się odrobił najlepiej pracę domową i jest najbliżej skopiowania tej niezwykle wygodnej funkcjonalności https://www.youtube.com/watch?v=gcMS1GfkiWk. Mail poszedł może się odezwie i opisze swoje przygody :-).

Edycja:

Mam jeszcze jedno pytanie czy da się w tym aplecie od menu globalnego włączyć jakoś obsługę aplikacji GTK?
Manjaro KDE na : Asus P5G41T-M LX, Intel Core 2 Quad Q9450 2,66 GHz podbity do 3.2 GHz, Radeon RX460 2GB, 6 GB ram DDR3 1333 MHz, 256GB SSD Crucial MX100 + 8TB HDD WD & Hitachi.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Re: KDE - globalne menu

Post autor: Shevchenko1987 » 29 kwie 2018, 11:47

https://linuxconfig.org/how-to-install- ... aver-linux

Unity 7. Działa dobrze testuję od wczoraj wieczora :)

Jest to ta sama wersja, która dostępna była w 16.04 także sprawdzona. 8-)

Obrazek
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”