Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
KrystianB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 28 lip 2017, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: KrystianB » 05 maja 2018, 09:11

Witam. Przepraszam na starcie jesli cos bedzie malo zrozumialem ale jestem typowym laikiem :)
Korzystam z modemu ZTE MF823 na swoim laptopie i dwóch innych. modem działał bez zarzutu na windzie 7 i 10 jak równiez na Ubu [16.04] oraz na Lub [16.04.3] i wszystko było super do wczoraj.
Wczoraj zaktualizowalem system do Lub [18.04 LTS] i się zaczelo. Modem przestał działać. nie niadziałał nigdzie i na niczym. wykrywalo go ze jest podłaczone urzadzenie ale to wszystko. Kopiac w internecie znalazlem stronke odnosnie problemu z takim samym modemem: https://wiki.archlinux.org/index.php/ZT ... )_4G_Modem
okazalo sie że zamiast $ Bus 002 Device 018: ID 19d2:1405 ZTE WCDMA Technologies MSM miałem
$ Bus 002 Device 018: ID 19d2:0016 ZTE WCDMA Technologies MSM ale juz jest ok
jak juz doszlem co i jak zrobic z pomoca tamtej stronki ogarnelem ze modem zatrybil ale niestety tylko pod winda a pod Lu[18] i Lu[16] wykrywa modem normalnie chce go poczaczyc ale po okolo 5 minutach czekania wyskakuje no connection.
Czy ktos mi mogl pomoc czy da rade aby modem wrocil do normalnosci czy nastal jego koniec ?:):)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7503
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: mario_7 » 07 maja 2018, 09:46

Odłącz modem, podłącz ponownie, spróbuj się połączyć z siecią i pokaż wynik tego polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dmesg | tail -n 50
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
KrystianB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 28 lip 2017, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: KrystianB » 14 maja 2018, 10:12

Prosze bardzo:

Kod: Zaznacz cały

[ 2913.222136] perf: interrupt took too long (3950 > 3941), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50500
[ 4286.605774] perf: interrupt took too long (4963 > 4937), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 40250
[ 6856.110048] perf: interrupt took too long (6213 > 6203), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 32000
[ 9169.442662] usb 1-1.2: new high-speed USB device number 3 using ehci-pci
[ 9169.578411] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=19d2, idProduct=1225
[ 9169.578420] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 9169.578425] usb 1-1.2: Product: ZTE WCDMA Technologies MSM
[ 9169.578429] usb 1-1.2: Manufacturer: ZTE,Incorporated
[ 9169.578433] usb 1-1.2: SerialNumber: MF8230ZTED010000
[ 9169.636711] usb-storage 1-1.2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 9169.637128] usb-storage 1-1.2:1.0: Quirks match for vid 19d2 pid 1225: 1
[ 9169.637201] scsi host6: usb-storage 1-1.2:1.0
[ 9169.637504] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 9169.641068] usbcore: registered new interface driver uas
[ 9170.658363] scsi 6:0:0:0: CD-ROM            CWID     USB SCSI CD-ROM  2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[ 9170.692362] sr 6:0:0:0: Power-on or device reset occurred
[ 9170.728404] sr 6:0:0:0: [sr0] scsi-1 drive
[ 9170.728410] cdrom: Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
[ 9170.728883] sr 6:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[ 9170.729154] sr 6:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 5
[ 9172.980655] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[ 9172.980695] usbserial: USB Serial support registered for generic
[ 9172.988573] usbcore: registered new interface driver option
[ 9172.988594] usbserial: USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
[ 9175.715981] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 3
[ 9176.086760] usb 1-1.2: new high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 9176.219117] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=19d2, idProduct=1403
[ 9176.219126] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 9176.219131] usb 1-1.2: Product: ZTE WCDMA Technologies MSM
[ 9176.219135] usb 1-1.2: Manufacturer: ZTE,Incorporated
[ 9176.219139] usb 1-1.2: SerialNumber: MF8230ZTED010000
[ 9176.238790] usb-storage 1-1.2:1.2: USB Mass Storage device detected
[ 9176.239164] scsi host6: usb-storage 1-1.2:1.2
[ 9176.264597] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[ 9176.270867] rndis_host 1-1.2:1.0 usb0: register 'rndis_host' at usb-0000:00:1a.0-1.2, RNDIS device, 3a:50:ab:17:97:51
[ 9176.270925] usbcore: registered new interface driver rndis_host
[ 9176.276676] usbcore: registered new interface driver rndis_wlan
[ 9176.285498] rndis_host 1-1.2:1.0 enp0s26u1u2: renamed from usb0
[ 9176.326315] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s26u1u2: link is not ready
[ 9177.263440] scsi 6:0:0:0: CD-ROM            CWID     USB SCSI CD-ROM  2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[ 9177.263924] scsi 6:0:0:1: Direct-Access     ZTE      MMC Storage      2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[ 9177.268660] sr 6:0:0:0: Power-on or device reset occurred
[ 9177.270421] sr 6:0:0:0: [sr0] scsi-1 drive
[ 9177.270653] sr 6:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[ 9177.270802] sr 6:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 5
[ 9177.272535] sd 6:0:0:1: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 9177.274656] sd 6:0:0:1: Power-on or device reset occurred
[ 9177.279558] sd 6:0:0:1: [sdb] Attached SCSI removable disk
[ 9179.761152] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 1
[ 9179.766809] ISOFS: changing to secondary root
Dodam ze walczac z tym modemem znalazlem stronke ruska z przeinstalowaniem firmwaru i przeinstalowalem. no i teraz nie czyta wogle karty playa i dalej nie hce sie polaczyc :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7503
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: mario_7 » 18 maja 2018, 17:29

Podłączyłeś sam modem?
Nie jest on czasem w trybie pamięci przenośnej?
Ponadto w logu jest jakiś napęd CD wykryty...
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
KrystianB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 28 lip 2017, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: KrystianB » 31 maja 2018, 12:39

Podłączylem sam modem bez karty sim.
Tak jest i nie moge wejsc w tryb modemu przez przegladarke. na windzie 7 dzialal ok i 10 tak samo. a znalazlem stronke ruska gdzie przeinstalowalem firmware zeby spowrotem hulalo na lubuntu i myslalem ze to pomoze a tymczasem przestal nawet dzialac na windzie. tylko ze tam jest taka roznica ze wykrywa modem ale nie moge go polaczyc z siecia gdyz nie wykrywa zadnej karty sim ;/
jak juz nie mialem pomyslu co zrobic to przeinstalowalem wszystko z pomoca tej stronki i od tego czasu nawet na windzie nie dziala:)
http://rgblog.ru/page/razblokirovka-4g- ... -zte-mf823
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7503
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: mario_7 » 31 maja 2018, 15:05

Jeśli to możliwe, to chyba najlepiej abyś przywrócił modem do stanu fabrycznego.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
KrystianB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 28 lip 2017, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: KrystianB » 01 cze 2018, 11:47

jak go przywracam do ustawien fabrycznych lacznie z softem Playa przelacza mi modem w tryb download/debug mode o kodzie 0016 i nic nie dziala jeden wielki ERROR wszystkiego :/
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7503
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Modem ZTE MF823 Play online - no connection

Post autor: mario_7 » 03 cze 2018, 10:48

W tym niestety nie pomogę. Musisz przywrócić modem do stanu działającego, wtedy można kombinować z konfiguracją systemu, aby go obsłużył.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”