Chyba coś nie tak z partycjami

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 15 cze 2018, 14:27

Witam

Nawet za bardzo nie wiem jak to opisać. Nie mogę nic zapisać na dwóch partycjach i nie mam pojęcia co zepsułem

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
Disk /dev/sda: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xca4425e6

Urządzenie Rozruch      Start     Koniec    Sektory   Size Id Typ
/dev/sda1  *             2048   19531775   19529728   9,3G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2            19533822 1953523711 1933989890 922,2G  5 Rozszerzona
/dev/sda5           800784384 1625733119  824948736 393,4G 83 Linux
/dev/sda6            19533824  418817271  399283448 190,4G 83 Linux
/dev/sda7          1625735168 1953523711  327788544 156,3G 83 Linux
/dev/sda8           418820096  800782335  381962240 182,1G 83 Linux

Partition 2 does not start on physical sector boundary.
Partition table entries are not in disk order.
Co tu nie gra ? Bo jak dla mnie wszystko jest ok :oops: i nic z tego nie kumam.
Chciałbym tez /sda7 i /sda8 połączyć w jedna partycje, ale nie wiem czy jest to wykonalne
Aha, to własnie na tych dwóch partycjach nie mogę nic zapisać

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1656
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: Tomfoc » 15 cze 2018, 16:27

Nie wiem czy komuś będzie się chciało sprawdzać te rzędy cyfr aby określić co jest czym. Daj na forum zrzut obrazu z gparted. Co do łączenia partycji (w tym przypadku logicznych) - można je łączyć jeśli ze sobą na dysku sąsiadują. Wtedy jedną usuwasz, drugą powiększasz o uzyskane wolne miejsce. Aby zapisać coś na partycji musi być ona gdzieś w systemie montowana i musisz mieć prawa zapisu w tym katalogu. Partycja nie może być montowana w trybie ro (tylko do odczytu).
Ostatnio zmieniony 15 cze 2018, 20:04 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 15 cze 2018, 17:26

Nie wiem czy to o to chodziło, ale prosze
mmmm.png
(115.58 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 534
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: kszyhus » 15 cze 2018, 18:01

Partycja sda7 i sda8 nie są zamontowane, więc nic na nich nie zapiszesz.
A połączyć ich się nie da bo nie sąsiadują ze sobą.
edit:
Wyjściem jest zgrać dane z partycji sda8 i sda7 (łącznie tylko 5,5 GB),
następnie usunąć partycję sda8 i powiększyć sda5 w lewo.
Potem usunąć partycję sda7 i powiększyć sda5 w prawo.
Z tak powstałej partycji sda5 wydzielisz sobie partycję jaką chcesz.
edit:
A dane z partycji sda8 i sda7 możesz przekopiować przed działaniem na sda5.
Będzie bezproblemowo.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 15 cze 2018, 19:24

Chyba jestem matołem, bo nie potrafię ich zamontować. Nie wiem jak to zrobić. Jak kliknę lewym przyciskiem ma partycje nie "podświetla" mi się "zamontuj"
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1656
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: Tomfoc » 15 cze 2018, 20:03

Partycje montujemy do pustego katalogu. Utwórz w swoim katalogu domowym katalog o nazwie np. sda7. Następnie w konsoli daj polecenie
sudo mount /dev/sda7 /home/nazwa-usera/sda7
Po tym zabiegu zawartość partycji sda7 będzie widoczna w katalogu sda7. Jeżeli polecenie mount sypnie błędami, to pokaż te błędy.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 15 cze 2018, 22:38

Zrobiłem wszystko jak mi opisałeś i za to dziękuje. Udało mi się zamontować te partycje. Ale nadal nic nie mogę na nich zapisać :(
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 534
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: kszyhus » 16 cze 2018, 04:11

Jeżeli nic na nich nie masz, to w programie gparted usuń partycję sda7 i sda8.
O tak uzyskane miejsce powiększ w lewo i prawo partycję sda5 (musi być odmontowana).
Teraz z partycji sda5 możesz sobie wydzielić miejsce na potrzebną Ci partycję.
Pokaż plik fstab

Kod: Zaznacz cały

gedit /etc/fstab
EDIT:
A tak na marginesie: Czy nie lepiej byłoby zastanowić się nad nowym systemem LTS - 18.04.
Zrobić backup najważniejszych danych, przeformatować dysk (jeżeli na MBR to 3 partycje Ci wystarczą a mogą być 4)
Nie musisz robić partycji rozszerzonej - jest niepotrzebna.
3 partycje ext4:
system /
/home
/media/magazyn - dodatkowa partycja jaką chciałeś uzyskać
nie trzeba robić partycji SWAP ponieważ instalka robi plik wymiany "swapfile"
myślę, że to dobra propozycja
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 16 cze 2018, 11:22

Ok, tylko ze jak będę w ten sposób powiększał partycje "5" to pewnie stracę z niej wszystkie dane, a trochę mi na nich zależy
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=6799149c-6778-431f-b230-cc1c289789db / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=22d805ed-f6a6-41b4-a069-5f2601d77694 none swap sw 0 0


Widze jakiś błąd, ale o co tu chodzi nie mam pojęcia
A co do zmiany systemu. Zrobiłbym to gdyby szło to zrobić w formie powiedzmy "aktualizacji" bo format całego dysku nie wchodzi w grę, bo nigdzie nie zmieszczę tylu danych
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 16 cze 2018, 16:04

Ok, zainstalowałem Ubuntu 18.04 LTS, partycje sa pomontowane, ale nic sie nie zmieniło, nadal nie moge nic na nich zapisac

A komenda "gedit /etc/fstab" wywala:

Kod: Zaznacz cały

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda8 during installation
UUID=5f8b9e4e-031b-4281-8240-6ed24e82dce9 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
/swapfile                                 none            swap    sw              0       0
Sadze ze chodzi o cos z tym błedem, ale nie mam pojecia jak to rozwiazac, nie wiem nawet co ten bład oznacza
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1656
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: Tomfoc » 16 cze 2018, 19:54

Wyrażaj się jaśniej tj. napisz na jakich partycjach nie możesz zapisywać. No i gdzie ten błąd widzisz?
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 16 cze 2018, 20:52

Chodzilo caly czas o te same partycje, ale juz nie wazne, robie caly system od zera i zobacze co bedzie
EndusExe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 18 mar 2016, 20:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Chyba coś nie tak z partycjami

Post autor: EndusExe » 17 cze 2018, 00:09

Super. Teraz wszystko działa jak nalezy. Dziekuje za wszlaka pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”