Instalacją Lubuntu 18.04 - grub się nie instaluje

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
luki1992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, 13:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE

Instalacją Lubuntu 18.04 - grub się nie instaluje

Post autor: luki1992 » 16 cze 2018, 11:51

2h
Witam,

Posiadam obecnie Windows 10 i chciałem sobie obok niego zainstalować Lubuntu 18.04. Podczas instalacji wydzieliłem 99 GB partycji ext4 “/” oraz 1 GB partycji swap. Jako urządzenie do bootloadera wybrałem dysk “/dev/sda”. Wszystko idzie pięknie, ładnie aż pod koniec podczas instalacji gruba wywala mi taki oto komunikat:
Obrazek

Później następuje kompletny crash instalatora i instalacja nie kończy się sukcesem. Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki co tutaj jest nie tak i jak zainstalować poprawnie Lubuntu obok Windowsa tak aby podczas włączania komputera wyskakiwały mi 2 systemy do wyboru. Dziękuję z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
lcoyote
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 129
Rejestracja: 30 lis 2017, 16:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Vichy, Auvergne-Rhone Alpes, Francja

Re: Problem z instalacją Lubuntu 18.04 - grub

Post autor: lcoyote » 16 cze 2018, 14:42

Najpierw musisz sprawdzić sumy kontrolne zassanego obrazu Lubuntu. Możliwe też jest, że masz zablokowane UEFI, bo słyszałem, że tak robią producenci, aby przeszkodzić w zainstalowaniu czegoś innego jak windows 10
----------------------------------------------------------------------------
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Użytkownik Ubuntu-Mate 18.04 na Packard Dell "IXTREME-MC-9625" i Lenovo G585 w języku francuskim i polskim.
luki1992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, 13:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Problem z instalacją Lubuntu 18.04 - grub

Post autor: luki1992 » 16 cze 2018, 15:25

Rzeczywiście problemem było włączone UEFI w biosie. Bardzo dziękuję za pomoc 😊
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”