xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 09 lip 2018, 12:02

Sprawa jest niby prozaiczna ale nie znalazłem rozwiązania. Dotyczy braku automatycznego wyświetlania otoczenia sieciowego SAMBA w menedżerze plików Thunar ...ale także inne ( Nemo / Nautius ) w systemie Xubuntu 18.04. Tu powiem iż jak wpiszę np. smb://192.168.1.17/ ..to poprawnie wyświetla zasób w menedżerze ale chodzi o automatyzm jak w prawie wszystkich distro linux-a ...czy to jakiś bug czy nie doinstalowałem jakiś paczek dotyczących np. sieci itp ?
W sumie testuję ten system i ma jeszcze parę innych nieprzyjemnych wpadek np. na moim lapku Samsunga R780 / drivery karty sieciowej sky2 po opcji suspend / resume ...brak internetu ale rozwiązałem to skryptem... jeśli komuś potrzebny mogę zamieścić.
pozdro!
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 09 lip 2018, 22:18

No nic na razie korzystam z programu gigolo który nieco ułatwia pracę :-)
Wynika z tego że Xubuntu (sprawdzałem na innych distro opartych o Xubuntu ) tak po prostu ma ... trochę to upier...we :-)
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 10 paź 2018, 20:25

Trochę poszperałem i okazuje się iż jest to jakiś błąd ...ale dokładnie jeszcze nie wiem gdzie ...ale dotyczy najnowszych wersji samby 4.7.xx a dokładniej protokołów smb1 / smb2 / smb3. Jak wiadomo w systemach windows chyba protokół smb1 został wyłączony / zbanowany ! i nie można się przez niego połączyć. I tu jest zagwozdka bo nie wiem jak ustawić konfigurację w Sambie na Linux-e żeby mimo działania wszystkich protokołów ...otoczenie sieciowe samby w menedżerach linux-a było poprawnie wyświetlane tzn. chodzi o automatyzm. Bo wiadomo iż obeznani w temacie dadzą sobie radę :-) ..i np. po odnalezieniu / poprawnym wpisaniu adresu do zasobu samby np na serwerze można zrobić sobie zakładkę ( Thunar ) i po kłopocie.
Znalazłem pewne obejście które działa OK ale tylko z protokołem SMB1 ( czyli będą kłopoty z windą ) ... dodajemy w konfiguracji samby

Kod: Zaznacz cały

/etc/samba/smb.conf
wpis w sekcji global

Kod: Zaznacz cały

client max protocol = NT1
restart systemu i już wszystko OK ... na każdym menedżerze plików.
Może zna ktoś bardziej poprawne HOWTO bo jednak korzystanie tylko SMB1 to jednak anachronizm :razz:
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 388
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: yahoob3 » 12 paź 2018, 21:25

Bajkę o Koziołku Matołku znasz? O szukaniu tego, co jest bardzo blisko ;D
https://forum.linuxmint.pl/index.php?to ... 3#msg61873
Spróbuj poprawić smb.conf
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 12 paź 2018, 21:46

Beeeeee ...koziołek matołek niestety tylko zabeczał i dalej to samo :-)
mój aktualny konfig w pliku smb.conf
http://paste.ubuntu.com/p/7qtCptMrFs/
Nie chodzi o menedżera nemo ale o każdego menedżera w systemie : Thunar / PcmanFM itd .... i nie tylko np. u mnie na Xubuntu ...ale testowałem kilka innych distro i jest to samo
ale zerknij może mam coś nie tak :-) .....
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 388
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: yahoob3 » 12 paź 2018, 21:53

Chodzi o sambę - manager nie ma tu nic do rzeczy - ze dwa lata mnie to męczyło :)

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
i masz interface.
Jeśli to enp6s0 to Twój interface wifi to wpisz go jako pierwszego w sekcji:
#### Networking ####

# The specific set of interfaces / networks to bind to
# This can be either the interface name or an IP address/netmask;
# interface names are normally preferred
; interfaces = 127.0.0.0/8 enp6s0, eth0, wlan0
Inaczej... wpisz interface, którego używasz jako pierwszy - O!
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 12 paź 2018, 22:03

Lipa ...koziołek matołek niestety dalej musi wędrować przez świat szukając poprawnego howto
obecny mój konfig: http://paste.ubuntu.com/p/R5vNnt8vJ3/
i niestety barak automatyzmu w wyświetlaniu otoczenia sieciowego samb-y w menedżerach plików
dla pewności reboot systemu ....
@yahoob3 jesteś na Mincie ? ...ja obecnie na Xubuntu ...... kobrawerde vel kris777 pozdro :razz:
Na Mint-cie wszystko zawsze chulało u mnie ja talala ..... ale są też inne distra i taki właśnie problem :pt36:
Wiadomo każdy system może mieć różne wersje samby / smbclient -a itd
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 22:11 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 388
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: yahoob3 » 12 paź 2018, 22:10

OK, mam Twój conf. Pomedytuje nad nim. Dzisiaj spadam, bo padam... wiesz gdzie mnie szukać, jakby co... :mrgreen:

Wiem kris :) Chociaż awatar masz ten sam :)
Zarzucę jakiegoś Ubu na VM... chociaż chyba coś mam. Odezwę się... jutro może być problem - postaram się w niedzielę.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 12 paź 2018, 22:20

Co więcej na Mint-cie mam:

Kod: Zaznacz cały

;   interfaces = 127.0.0.0/8 eth0
i jest OK mimo iż jak spostrzegłeś korzystam z sieci ethernet : ifconfig

Kod: Zaznacz cały

enp6s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.1.24  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.1.255
        inet6 fe80::435f:7532:1b91:3864  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether xxxxxxxxxxxx  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 4070  bytes 3571565 (3.5 MB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 3532  bytes 811979 (811.9 KB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 19  

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 707  bytes 64087 (64.0 KB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 707  bytes 64087 (64.0 KB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlp2s0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether xxxxxxxxxxxxxx  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
Nie jaiegoś ubuntu ale Xubuntu ! lub np ostatnio chyba tak miałem na Extix -e jak sobie live przeglądałem oparty chyba na Ubuntu 18.10
Ps. ale mam większą zagwozdkę :-) ...tzw black screen po opcji suspend ... na razie wymiękam bo żadne howto nie działa :razz:
ale jest wyzwanie
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 388
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: yahoob3 » 14 paź 2018, 18:16

Heh... coś znalazłem... ale Panie, żeby aż tak kombinować, żeby nowszego protokołu użyć...
Zobacz ten post. W zasadzie krok po kroku pisze autor co trzeba zrobić:

https://ubuntuforums.org/showthread.php ... st13740600
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 260
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: xfce (xubuntu) / thunar - otoczenie sieciowe samba ?

Post autor: kobrawerde » 14 paź 2018, 22:56

Hmmyy ..chyba ten tutek próbowałem / przerabiałem ale może coś nie tak wpisałem ? ...jak będzie trochę czasu to jeszcze powalczę.
Ale mam nadzieje że to nie wina wersji samby na trzech moich urządzeniach arm :-( ........ dwa orangePi / odroid
pozdro!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”