ubuntu server - instalacja GUI

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
patryk1177
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, 18:56
Wersja Ubuntu: 18.04

ubuntu server - instalacja GUI

Post autor: patryk1177 » 16 wrz 2018, 20:49

Zainstalowałem Ubuntu server i mam problem z montowaniem GUI. Chciałbym Gnome desktop.
Próbowałem z Tasksel ale tam jest coś znacznie niej opcji niż na filmach jakie znalazłem na YT i na pewno nie ma opcji Gnome. Jest jedynie Ubuntu desktop.
Próbowałem domontować Ubuntu desktop z poziomu tasksel ale jest jeszcze dziwniej.
Jedyny pomysł na jaki wpadłem to zamontować to poleceniem sudo apt-get install gnome-desktop.
Ale jest odpowiedż. że nie można tego znaleźć na dysku E:
Dodam że fizycznie są dwa dyski :mały SSD i większy 1TB. W zamyśle to ma być konfiguracja pod NAS.

Wiem że na pewno coś robię nie tak, tylko pytanie co
Awatar użytkownika
Spass
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 128
Rejestracja: 19 paź 2006, 01:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: ubuntu server - instalacja GUI

Post autor: Spass » 17 wrz 2018, 23:07

sudo apt-get install gnome-desktop
Nie ma takiej paczki w repozytoriach. Spróbuj ubuntu-desktop albo vanilla-gnome-desktop (jeśli chcesz "czysty" GNOME).
_____________________________________
"Bosy, ale dumny, wychodzę z Babilonu."
patryk1177
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, 18:56
Wersja Ubuntu: 18.04

Re: ubuntu server - instalacja GUI

Post autor: patryk1177 » 23 wrz 2018, 10:46

Douzupełnię o tym czego się nauczyłem czyli moich przygód z ubuntu ciag dalszy.
Może ktoś to przeczyta kiedyś i wzbogaci się o moje doświadczenia.
Zainstalowałem ubuntu-desktop ale jak się okazało Jedna z partycji okazała się zdecydowanie za mała i odpowiadało błędem.
Ubuntu serwer ma niestety w ustawieniach że partycja z systemem ma być mała (ok 1GB) ,niestety to za mało aby zamontować GUI
Niestety ale montuje się on także za całą masa zbędnego oprogramowania(typu biuro itp).
Można to powiększyć na etapie instalacji . Zrobiłem to ale później musiałem znowu odinstalowywać.
Lepsze rozwiązanie to typowy ubuntu desktop i zamontować w wersji minimalnej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”