Double Commander - z uprawnieniami root - SOLVED

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
christo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 22
Rejestracja: 28 sty 2008, 08:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Double Commander - z uprawnieniami root - SOLVED

Post autor: christo » 02 lis 2018, 11:18

Jak w temacie, jak odpalić Double Commander'a z uprawnieniami root ? Poprzednio działało gksu i program teraz w nowymxubu nie ma gksu .
1.Czym zastąpić gksu aby działało z programem np.Double Commander ?
2.Może jakiś myk bez gksu czyli jak odplić Double Commander'a z uprawnieniami root.
Nie zmieniam Double Commander,a na innym bo od kilku lat sie przyzwyczaiłem i uzywam go zarówno na windzie jak i na linuksie.
Jak temat nie w tym miejscu to proszę przenieść.
Pozdrawiam.
system to xubuntu 18.10
Ostatnio zmieniony 02 lis 2018, 22:50 przez christo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 288
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: Double Commander - z uprawnieniami root

Post autor: kobrawerde » 02 lis 2018, 12:12

może z pozycji terminala logując się jako root:

Kod: Zaznacz cały

doublecmd
albo poczytać:
https://askubuntu.com/questions/961967/ ... ork-with-w
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1751
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Double Commander - z uprawnieniami root

Post autor: Tomfoc » 02 lis 2018, 14:17

Zamiast gksu używaj pkexec.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
christo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 22
Rejestracja: 28 sty 2008, 08:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Double Commander - z uprawnieniami root

Post autor: christo » 02 lis 2018, 14:50

pkexec nie odpala commandera popatrze jakie błędy wywala to napiszę.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 569
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Double Commander - z uprawnieniami root

Post autor: kszyhus » 02 lis 2018, 15:51

po prostu:

Kod: Zaznacz cały

sudo doublecmd
password i działa
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
christo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 22
Rejestracja: 28 sty 2008, 08:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Double Commander - z uprawnieniami root

Post autor: christo » 02 lis 2018, 22:48

Tomfoc pisze:
02 lis 2018, 14:17
Zamiast gksu używaj pkexec.
Oki po sprawdzeniu faktycznie pkexec zadziałało , nie wiem jak ja to sprawdzałem , dzięki.Do zamknięcia.
A sudo nie odpala programu .
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 569
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Double Commander - z uprawnieniami root - SOLVED

Post autor: kszyhus » 03 lis 2018, 07:35

U mnie sudo odpala program a pkexec nie odpala.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
christo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 22
Rejestracja: 28 sty 2008, 08:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Double Commander - z uprawnieniami root - SOLVED

Post autor: christo » 04 lis 2018, 12:42

U mnie sprawdzone śmiga pkexec natomiast poprzez sudo nic nie śmigało zresztą na poprzednim mincie było podobnie poprzez gksu smigało a poprzez sudo kiszka.
Natomiast jeśli już kontynuujemy zamknięty post to może miałbyś jakaś podpowiedź do uruchamiania doublecommandera na prawach roota ale bez potrzeby podawania hasła z wykorzystaniem pkexec ?
Za pomocą gksu wystarczyła edycja suders i dygało teraz jakoś nie śmiga owszem odpala program ale edycja suders nic nie daję myślę że to nie w tym miejscu trza ale nie bardzo wiem gdzie nie znam jeszcze polityki pkexec.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”