hostname -I i dwa różne IP

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
KomarJazdek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2018, 13:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME

hostname -I i dwa różne IP

Post autor: KomarJazdek » 31 gru 2018, 13:24

Witam wszystkich użytkowników.Jestem tu nowy.Jestem z Krakowa i mam tak naprawdę na imię Michał.Przejdźmy do tematu.Dawniej wyświetlało mi się po wydaniu tego polecenia jedno IP, a teraz dwa.Chciałbym użyć metasploita, ale nie wiem, które IP podać.Ma ktoś jakiś pomysł?Czy może to obojętne i oba IP należą do jednego komputera?Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 4035
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: hostname -I i dwa różne IP

Post autor: jacekalex » 31 gru 2018, 17:06

Do Metasploita używaj na razie adresu IPv6 ::1 albo Ipv4 0.0.0.0

Przynajmniej do czasu, aż poznasz lepiej kwestie adresacji IP i routingu w sieciach IPv4 i IPv6.
Także takie tajemnicze pojęcia jak np NAT.
:twisted:

Sznurki:
https://pl.wikipedia.org/wiki/IPv4
https://pl.wikipedia.org/wiki/IPv6
https://pl.wikipedia.org/wiki/Network_A ... ranslation

Dosiego Roku
:craz:
Ostatnio zmieniony 03 sty 2019, 12:18 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
KomarJazdek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2018, 13:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: hostname -I i dwa różne IP

Post autor: KomarJazdek » 31 gru 2018, 19:59

Dziękuję.Również Wszystkiego Dobrego na nowy rok!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”