Kupię Linuxa

Aaaby..... Ogłoszenia drobne.
Pawel94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2019, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Kupię Linuxa

Post autor: Pawel94 » 03 sty 2019, 13:31

Cześć!

Jestem nieszczęśliwym użytkownikiem windows'a 7, chciałbym przenieść się na system prosty, wygodny i bez błędów.

Kompletnie nie znam się na linux'ach, raz w życiu używałem jakiegoś starego ubuntu, na starym sprzęcie i ogólnie nie było to przyjemne doświadczenie.

Poszukuję wydania:

1. W miarę prostego i przyjaznego w obsłudze.
2. Wykorzystywanego do pracy biurowej, więc ważne, żeby pakiety biurowe i przeglądarka internetowa działała bez zarzutu.
3. Jeżeli to możliwe po polsku.

Jeżeli ktoś miałby na sprzedaż pendriva z taką właśnie wersją linuxa - byłbym zainteresowany, o ile rzecz jasna cena mnie nie powali.

Za samo fachowe doradzenie, którą wersją systemu powinienem się zainteresować też mógłbym przysłowiowego browara postawić.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1856
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Tomfoc » 03 sty 2019, 15:31

Linuksa się nie kupuje. Linuksa pobiera się z sieci w postaci obrazu .iso, nagrywa się ten obraz na pendrive albo inny nośnik, uruchamia się komputer z tego właśnie nośnika i testuje, czyli sprawdza, czy wszystkie urządzenia działają, czy się podoba itp. Skoro piszesz na forum Ubuntu, to może pozostań tutaj i zainstaluj Ubuntu. Obraz można pobrać stąd: https://www.ubuntu.com/download/desktop
Odradzam wersję 18.10 bo ma wiele błędów. Wersja 18.04 to tzw. LTS - ma wsparcie przez 5 lat (do kwietnia 2023r).
Podaj parametry swojego kompa. Jeżeli to jakiś starszy sprzęt, to można zainstalować dystrybucję z mniej obciążającym środowiskiem graficznym. Każde Ubuntu jest bardzo dobrze spolszczone - podczas instalowania systemu pobierane są z sieci pakiety spolszczające.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Pawel94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2019, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Pawel94 » 03 sty 2019, 15:44

Dziękuję Tomfoc! Wiedziałem, że znajdę tutaj pomoc :)

Mój komputer:

Intel Core i3-3240 CPU 3,4 GHz
Pamięć ram: 4 GB
Twardziel: HDD 500 GB
Wszystkie pozostałe karty zintegrowane.

Przeznaczenie:

Pakiet excell / word - lub dowolny odpowiednik.
Przeglądarka z otwieranymi podstronami po około 9 - 10 podstron mam w mozilli póki co.
Klient poczty - mile widziany, gdyby był, ale nie jest konieczny.
Od czasu do czasu odtworzenie czegoś na youtube.

Ważne jest dla mnie, żeby nie trzeba było walczyć z jakąś tam instalacją sterowników, kombinować z wierszami poleceń i jakimiś innymi dziwnymi rzeczami, o których taki zwykły chłopak ze wsi jak ja nie ma pojęcia.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1856
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Tomfoc » 03 sty 2019, 15:51

Na takim sprzęcie będzie bez problemu działać Ubuntu 18.04. Tak więc pobierz obraz .iso, "wypal" go na pendrive za pomocą windowsowego programu o nazwie Rufus (kiedyś go używałem i wiem, że działa dobrze). Naucz się startować kompa z takiego pendrive. Jak uruchomisz Ubuntu z nośnika to sobie potestujesz, sprawdzisz czy karta sieciowa działa, czy jest dźwięk, czy Youtube śmiga itp. W Linuksie oprogramowanie biurowe kryje się pod nazwą LibreOffice . Odtwarzaczy multimediów jest mnogo, klient poczty jest nie tylko jeden.
Do kwestii Linuksa podejdź na spokojnie. Najpierw się poucz, później zainstaluj i może po pewnym czasie uznasz, że Windows w ogóle nie jest potrzebny. Zacznij od tego przewodnika: https://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_ ... y_Tahr.pdf
Co prawda dotyczy on wersji 14.04, ale rozdziały dotyczące instalowania systemu są nadal aktualne. Nie spiesz się bardzo z instalowaniem, bo bez pogłębienia wiedzy szybko się zniechęcisz i dołączysz do tych, którzy mówią "Linux to syf".
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 4035
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: jacekalex » 03 sty 2019, 19:03

Pawel94 pisze:
03 sty 2019, 15:44
Dziękuję Tomfoc! Wiedziałem, że znajdę tutaj pomoc :)

Mój komputer:

Intel Core i3-3240 CPU 3,4 GHz
Pamięć ram: 4 GB
Twardziel: HDD 500 GB
Wszystkie pozostałe karty zintegrowane.

Przeznaczenie:

Pakiet excell / word - lub dowolny odpowiednik.
Przeglądarka z otwieranymi podstronami po około 9 - 10 podstron mam w mozilli póki co.
Klient poczty - mile widziany, gdyby był, ale nie jest konieczny.
Od czasu do czasu odtworzenie czegoś na youtube.

Ważne jest dla mnie, żeby nie trzeba było walczyć z jakąś tam instalacją sterowników, kombinować z wierszami poleceń i jakimiś innymi dziwnymi rzeczami, o któryc
h taki zwykły chłopak ze wsi jak ja nie ma pojęcia.
Procek i inne parametry spoko, jedynie RAM może być problemem, zarówno Windows 7 jak i ostatnio Linux potrzebują minimum około 8GB.
Głównie z powodu przeglądarek internetowych i bibliotek typu Qtwebengine.
Np Google Chrome u mnie ostatnio sam zażyczył sobie 4GB ram, a Firefox też na kilkunastu kartach zaczyna doganiać 2 a nawet 3 GB RAM.

Także nawet, jak dziś starczy 4GB, to za pół roku może to być za mało. :twisted:

Z Linuxów polecam Debiana Stable, obecnie Stretch, jest najłatwiejszy i najbardziej przewidywalny ze wszystkich znanych mi dystrybucji. :clap:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 403
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: kobrawerde » 03 sty 2019, 21:31

To prawda sam ostatnio wymieniłem 4GB na 8GB niestety musiałem wymienić a nie dołożyć bo miałem zainstalowane 2x2 a nie 4GB w jednym slocie. Najtaniej o dziwo było na Ebay a nie Aliexpress a już nasz rodzimy aledrogo sama zniekształcona nazwa sugeruje podpowiedź :-) Jednak zdecydowanie wymiana dysku HDD na SSD dopiero dała drugie życie leciwemu lapkowi i przysłowiowego kopa :mrgreen:
Pawel94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2019, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Pawel94 » 04 sty 2019, 00:07

Udało mi się zrobić pendriva bootowalnego z Ubuntu 18.04 i dziękuję pięknie dla Tomfoc, że mi poradził najpierw potestować. Muszę się jeszcze zdecydowanie wiele nauczyć... Po pierwszym próbnym wieczorze okazało się, że Ubuntu śmiga mi płynnie na komputerze, większość plików, na których pracuję też jest dobrze odczytywanych (Libre office wcale nie odbiega na pierwszy rzut oka od propozycji Microsoftu)... Ale od razu wyskoczył mi problem, że przynajmniej ta testowa wersja w ogóle nie odtwarza mi plików wideo - niezależnie w sumie od formatu, w jakim miałem je zapisane. MP4, AVID - Niby są jakieś kodeki wgrane, które powinny działać, ale nie działają... Niby można coś pobrać, ale nie można... Szkoda.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 403
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: kobrawerde » 04 sty 2019, 08:03

Zapewniam Cię iż z tym to raczej nie będzie problemu. Na pewno w wersji live nie ma zainstalowanych dodatkowych kodekow tzw. nonfree które przeważnie instalują się podczas instalacji systemu zaznaczając opcję : instaluj dodatkowe sterowniki / kodeki firm trzecich tzw nonfree. Ale jest też taka możliwość instalacji w/w po instalce np. komenda w terminalu :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
więcej:
https://askubuntu.com/questions/56446/h ... as-package
Chyba możesz to doinstalować i sprawdzić także na wersji live logując się jako root ... komendy w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo su 
apt-get install ubuntu-restricted-extras
Pawel94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2019, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Pawel94 » 05 sty 2019, 00:42

No i się udało. Temat w sumie chyba wyczerpany, piszę do Was właśnie z Ubuntu. Walczę dziś od kilku już godzin z ustawieniem Thunderbirda i mi to idzie jak krew z nosa, ale nie mogę winić systemu, to raczej dla mnie po prostu nowość. :)

Jestem wyjątkowo pozytywnie zaskoczony płynnością, tym, że magicznie internet nagle przestał "świrować" :D

Dziękuję Panowie!
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 638
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Kupię Linuxa

Post autor: kszyhus » 05 sty 2019, 08:31

Jeszcze nie raz CIę zaskoczy (pozytywnie).
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Pawel94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2019, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Re: Kupię Linuxa

Post autor: Pawel94 » 06 sty 2019, 14:19

Oj tak, linux zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, system działa płynnie, co już jest ogromnym sukcesem, internet nie zrywa... Normalnie jakbym nagle miał przynajmniej o połowę szybszy komputer! :D

...Ale pojawiła się też inna przypadłość, której na windowsie nie miałem.

Powiedzmy, że korzystam sobie z komputera i nic się nie dzieje złego, wszystko chodzi płynnie.

W momencie, kiedy zostawię komputer na trochę dłużej bez opieki powiedzmy na pół godziny to kiedy wróce się wiesza do tego stopnia, że jedynym rozwiązaniem jest reset.

Cały czas świeci mi się ta dioda, że komputer "myśli" - nie znam się co to za dioda, ale w każdym razie myszką nawet ruszyć się nie da.

Na windowsie tego akurat problemu w ogóle nie było, komputer mógł być zostawiany nawet na 2 godziny, jeżeli była taka potrzeba.

A co jest włączone kiedy go zostawiam? Dokładnie to samo co było zanim odszedłem, nie ustawiam żadnych renderingów ani nic z tych rzeczy.

Mam włączone:
-Kadu
-SKype
-Thundebird
-Moilla, 4 - 5 zakładek.

I w sumie tyle. Moim zdaniem to nie powinno być za dużo.

Zastanawiam się czy da się to jakoś naprawić?

Myślałem już też o tym, ze jeżeli nie da się tego zmienić, to może powinienem dokupić ramu, albo wymienić dysk na ssd? Może któreś z tych rzeczy by pomogło? Bo procesora ani płyty głównej wymieniać nie będę, już bym prędzej nowy komputer myślał kupić, niż się w tym babrać.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 403
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Kupię Linuxa

Post autor: kobrawerde » 06 sty 2019, 16:58

Musiał byś podać więcej szczegółów np. konfigurację lapka a wyniki podać na farum w znacznikach CODE :

Kod: Zaznacz cały

inxi -Fxz
Może także jeśli Ci się uda info z komendy dmesg ale gdy nastąpi zamrożenie najlepiej wynik wstawić jako link usługi pastebinit:

Kod: Zaznacz cały

sudo su
apt install pastebinit 
dmesg | pastebinit
A także czy możesz w terminalu podejrzeć podczas zamrożenia systemu czy jakaś usługa nie powoduje tego problemu doprowadzając np CPU do 100% ? ...komenda : Ps. a czy w opcjach zasilania masz powyłączane takie ustawienia jak / suspend / zawieszenie po jakimś tam czasie / przygaszanie ekranu / wygaszacz ekranu itd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tablica ogłoszeń”