Udostępnianie WiFi po kablu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mes mariusz
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 291
Rejestracja: 11 mar 2009, 16:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Udostępnianie WiFi po kablu

Post autor: mes mariusz » 29 sty 2019, 12:56

Witam.

Zauważyłem, że w Ubuntu dostępny jest fantastyczny, mega wygodny menadżer sieci!

Obrazek

Doczytałem (https://sites.google.com/a/altraqua.com ... nwrt_rb133), że wystarczy dodać nowe połączenie kablowe i w zakładce Ustawienia IPv4 ustawić metodę: Współdzielone z innymi komputerami, by udostępnić WiFi po kablu (np. za pośrednictwem switcha do innych komputerów wpiętych do tego switcha).

Mam tylko pytanie - jak zdeaktywować Połączenie przewodowe 1 (które było klientem DHCP na unterfejsie eth0) i aktywować utworzone wcześniej WIFI share, które będzie serwerem DHCP i routerem (NAT-em?)? W tej chwili mam na liście oba, i nie bardzo wiem, które jest aktywne.
arecki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 72
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna

Re: Udostępnianie WiFi po kablu

Post autor: arecki » 29 sty 2019, 14:25

Spójrz w lewy dolny róg.
mes mariusz
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 291
Rejestracja: 11 mar 2009, 16:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Udostępnianie WiFi po kablu

Post autor: mes mariusz » 29 sty 2019, 15:04

" - " to usunięcie połączenia, a nie chwilowa jego deaktywacja.

--- edit ---

Zakładam, że sieci kablowe będzie można przełączać widgetem w prawym górnym rogu (podobnie jak ma to miejsce w przypadku zmiany sieci WiFi). Takie rozwiązanie do głowy mi przyszło. Nie mam jak sprawdzić, bo nie ma mnie teraz fizycznie przy maszynie, więc nie mam jak fizycznie skrętki do RJ45 podpiąć.
arecki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 72
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna

Re: Udostępnianie WiFi po kablu

Post autor: arecki » 29 sty 2019, 16:09

Możesz wybrać połączenie tak jak piszesz i takie powinien trzymać dopóki tego nie zmienisz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”