Błąd programu systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 15 mar 2019, 13:31

Witam
Od paru dni po zalogowaniu wita mnie komunikat "Wykryto błąd programu systemu" z pytaniem czy wysłać zgłoszenie (nie wiem co to za błąd i gdzie mogę go znaleźć).
Wynik polecenia dmesg --level=err

Kod: Zaznacz cały

[    0.063995] ACPI Error: [_SB_.PCI0.RP05.PXSX] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/dswload2-191)
[    0.064004] ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20170831/psobject-252)
[    0.064007] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.RP04.PXSX, AE_NOT_FOUND (20170831/psparse-550)
[    0.065634] ACPI Error: [_SB_.PCI0.RP09.PXSX] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/dswload2-191)
[    0.065640] ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20170831/psobject-252)
[    0.065643] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.RP08.PXSX, AE_NOT_FOUND (20170831/psparse-550)
[    0.067266] ACPI Error: [_SB_.PCI0.RP13.PXSX] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/dswload2-191)
[    0.067272] ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20170831/psobject-252)
[    0.067274] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.RP12.PXSX, AE_NOT_FOUND (20170831/psparse-550)
[    0.071095] ACPI Error: [\_SB_.PCI0.RP05.PXSX.WIST] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/psargs-364)
[    0.071095] ACPI Error: Method parse/execution failed \CNDP, AE_NOT_FOUND (20170831/psparse-550)
[    0.071095] ACPI Error: Method parse/execution failed \, AE_NOT_FOUND (20170831/psparse-550)
[    0.137393] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.SPI1.FPNT._CRS, AE_AML_INVALID_RESOURCE_TYPE (20170831/psparse-550)
[    0.137403] ACPI Error: Method execution failed \_SB.PCI0.SPI1.FPNT._CRS, AE_AML_INVALID_RESOURCE_TYPE (20170831/uteval-103)
[    0.138801] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.SPI2.FPNT._CRS, AE_AML_INVALID_RESOURCE_TYPE (20170831/psparse-550)
[    0.138809] ACPI Error: Method execution failed \_SB.PCI0.SPI2.FPNT._CRS, AE_AML_INVALID_RESOURCE_TYPE (20170831/uteval-103)
Wpisy z dziennika logów
Ważne
Programy
Systemowe
Bezpieczeństwo
Urządzenia

Próbowałem znaleźć coś w sieci i wskazania są w kierunku BIOSu. Komputer co prawda jest nowy (ma parę miesięcy) ale dotychczas tego problemu nie było.
Dodam, że bezpośrednio przed pojawieniem się problemu nie instalowałem nic poza gstreamer1.0-vaapi. Nie grzebałem też w żadnych plikach konfiguracyjnych, systemowych...
Ponadto początkowo (pierwszego dnia) miałem problem z połączeniem z siecią (modem USB). Po próbie połączenia wyświetlała się ikona sieci a także dioda w modemie świeciła się w sposób ciągły ale połączenia nie było. Potem (tego samego dnia) wydawało się że muszę odczekać z włożeniem modemu i aktywacją połączenia jakiś czas od momentu zalogowania a od dzisiaj wszystko w tej kwestii wydaje się działać poprawnie.
Tak przy okazji dodam, że zaobserwowałem (raz i krótkotrwale) problemy z grafiką - jakieś migające obszary przy wyświetlaniu menu systemowego (pracuję na integrze UHD Graphics 630 z i5-8400).
Przepraszam, że tak dużo piszę prawdopodobnie nieistotnych z punktu widzenia mojego problemu danych ale zupełnie nie wiem co się dzieje.
Proszę o wszelkie sugestie co do przyczyn pojawienia się tego komunikatu o błędzie i propozycje jego rozwiązania. Szperając w sieci znalazłem sugestię ,że jak wszystko działa w miarę poprawnie to zostawić jak jest i się nie przejmować. Ja jednak chciałbym zachować przynajmniej poczucie kontroli nad sprzętem poza tym wiem, ze takie problemy mogą spowodować dużo poważniejsze.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 407
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: kobrawerde » 15 mar 2019, 15:02

A komputer pewnie ze stajni HP ? ...zresztą nieważne tak to błąd ACPI / BIOS .... aktualizacja może coś przyniesie ale jeśli to HP to raczej lipa ta firma olewa linux-a. Gdzieś na forum HP wyczytałem że można spokojnie zignorować te błędy jeśli system działa OK
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 15 mar 2019, 16:22

Taki komunikat pojawia się gdy któryś program zakończy swoje działanie przedwcześnie (wywali się).

Gdy pojawia się ten błąd i masz opcję wysłania raportu - nie ma tam czasem opcji zebrania więcej informacji?

Generalnie widać różne błędy ACPI, ale nie dostrzegłem w logach który program się wykrzacza.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
kobrawerde
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 407
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: kobrawerde » 15 mar 2019, 17:06

Możesz popróbować pewnych dodatkowych opcji (grub ) podczas uruchamiania systemu / kernela ...ale ja niestety nie odniosłem sukcesu przy laptopie HP 250 G5
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 7#p1029438
https://superuser.com/questions/1277670 ... z370-a-pro
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 15 mar 2019, 21:34

Dzięki za odpowiedzi.
Mój komputer to blaszak na płycie ASRock B360M PRO4.
Nie zamierzam aktualizować BIOSu bo komputer działa, ja się boję a poza tym do tej pory działało poprawnie więc raczej nie w tym problem??

Komunikat wyświetlany jest przez update-notifier w oknie z dwoma przyciskami (Anuluj, Zgłoś błąd). Innych opcji brak więc nie wiem o który konkretnie błąd chodzi. Poza tym nie założyłem konta przy instalacji więc nawet jak próbuję wysłać to nic się nie dzieje.

Wygląda to na to ACPI ale dlaczego dopiero teraz pojawił się ten komunikat no i jeszcze te problemy z modemem chociaż przejściowe to jednak z niczego nie były.

Pewne nadzieje wiązałem z tym http://iam.tj/prototype/enhancements/Wi ... i_osi.html
ale nie zadziałało.
Chyba będę musiał jednak zostawić to może "się naprawi" po jakiejś kolejnej aktualizacji.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 16 mar 2019, 11:27

Gdy klikniesz wyślij problem, to powinno pojawić się okno i tam powinien być przycisk do pokazania dodatkowych informacji.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 16 mar 2019, 14:12

Tak jak napisałem po wciśnięciu <Wyślij> nic się nie dzieje tzn. nie pojawia się żadna informacja w postaci kolejnego komunikatu natomiast w logach pojawia się

Kod: Zaznacz cały

13∶58∶30 update-notifier: Refusing to render service to dead parents.
13∶58∶30 update-notifier: Refusing to render service to dead parents.
13∶58∶11 update-notifier: GtkDialog mapped without a transient parent. This is discouraged.
13∶58∶10 gnome-shell: [AppIndicatorSupport-DEBUG] Registering StatusNotifierItem :1.70/org/ayatana/NotificationItem/software_update_available
Znowu pojawia się problem z grafiką dokładnie w tych samych okolicznościach.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 16 mar 2019, 15:12

Załóż konto nowego użytkownika w systemie i sprawdź, czy objawy na nim będą takie same.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 16 mar 2019, 18:10

Mam "zwykłe" konto nie należące do grupy sudo, a ponieważ błędy są w kategorii logów niedostępnych dla zwykłego użytkownika (systemowe) to komunikat o błędzie się nie pojawia, co nie oznacza, że błędów nie ma. One - te <ACPI Error> pojawiają się przed logowaniem ( w/g znaczników czasu przy logach).
Myślę, że update-notifier czyta logi systemowe mając uprawnienia aktualnego użytkownika i jeśli znajduje istotne (?) błędy to wyświetla komunikat.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 16 mar 2019, 19:08

To raczej inaczej działa - jeśli na koncie innego użytkownika nie pojawia się komunikat o błędzie, to bardziej prawdopodobne, że sprawa jest związana z konfigurację tego pierwszego konta i jakaś aplikacja podczas logowania wykrzacza się i stąd komunikat. Bo ten komunikat powinien wygenerować log na temat aplikacji, która się wywaliła, by przesłać go do analizy do firmy Canonical.

Błędy ACPI nie są raportowane przez okna z komunikatami.

Pokaż wynik tego polecenia po tym gdy komunikat się pojawił:

Kod: Zaznacz cały

journalctl > /tmp/journalctl-log.txt
W katalogu /tmp/ pojawi się plik journalctl-log.txt - pokaż jego zawartość.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 16 mar 2019, 20:39

Wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

journalctl -b > /tmp/journalctl-log.txt
Bez opcji -b wygenerował 360MB. Bez obawy ten ma paręset kilo.
https://pastebin.com/daDV8pME
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 17 mar 2019, 22:52

Jest tego trochę - wymieniłem te, które rzuciły mi się w oczy.
Nie wiem, czy któryś z nich generuje komunikat o którym piszesz i nie wiem czy wszystkie te błędy są "groźne" (czy mają jakieś negatywne dla systemu konsekwencje), ale jeśli już szukać, to pewnie od tego można zacząć:

Kod: Zaznacz cały

mar 16 20:17:45 wlora-desktop udisksd[686]: failed to load module mdraid: libbd_mdraid.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
mar 16 20:17:45 wlora-desktop udisksd[686]: Failed to load the 'mdraid' libblockdev plugin
...
mar 16 20:17:46 wlora-desktop colord[889]: failed to get session [pid 847]: Brak danych
mar 16 20:17:46 wlora-desktop snapd[853]: autorefresh.go:376: Cannot prepare auto-refresh change: cannot refresh snap-declaration for "gnome-calculator": Get https://api.snapcraft.io/api/v1/snaps/assertions/snap-declaration/16/J8OcDPQ0JM8dbvk29HRqpWVI9kBw0atG?max-format=3: dial tcp: lookup api.snapcraft.io: no such host
mar 16 20:17:46 wlora-desktop snapd[853]: stateengine.go:102: state ensure error: cannot refresh snap-declaration for "gnome-calculator": Get https://api.snapcraft.io/api/v1/snaps/assertions/snap-declaration/16/J8OcDPQ0JM8dbvk29HRqpWVI9kBw0atG?max-format=3: dial tcp: lookup api.snapcraft.io: no such host
...
mar 16 20:17:53 wlora-desktop spice-vdagent[1582]: Cannot access vdagent virtio channel /dev/virtio-ports/com.redhat.spice.0
mar 16 20:17:53 wlora-desktop kernel: rfkill: input handler disabled
mar 16 20:17:53 wlora-desktop gsd-color[1163]: failed to set screen _ICC_PROFILE: Otwarcie pliku „/home/wlora/.local/share/icc/edid-e51e1c6cbc0405af7ec5dae6a807bc26.icc” się nie powiodło: Brak dostępu
mar 16 20:17:53 wlora-desktop gnome-session[1297]: gnome-session-binary[1297]: WARNING: App 'spice-vdagent.desktop' exited with code 1
mar 16 20:17:53 wlora-desktop gnome-session-binary[1297]: WARNING: App 'spice-vdagent.desktop' exited with code 1
...
mar 16 20:18:12 wlora-desktop dbus-daemon[705]: [system] Failed to activate service 'org.bluez': timed out (service_start_timeout=25000ms)
mar 16 20:18:12 wlora-desktop pulseaudio[1435]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.TimedOut: Failed to activate service 'org.bluez': timed out (service_start_timeout=25000ms)
...
mar 16 20:18:40 wlora-desktop kernel: scsi 6:0:0:0: rejecting I/O to dead device
mar 16 20:18:40 wlora-desktop kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 2, async page read
mar 16 20:18:40 wlora-desktop kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 16, async page read
...
mar 16 20:22:40 wlora-desktop gvfsd[1419]: mkdir failed on directory /var/cache/samba: Brak dostępu
...
mar 16 20:27:42 wlora-desktop nautilus[2685]: Called "net usershare info" but it failed: Wykonanie procesu potomnego „net” (No such file or directory) się nie powiodło
Przyszło mi na myśl jeszcze jedno - można by zrobić tak:
1. zrestartować system, zalogować się na użytkownika który nie ma komunikatu, zebrać log z journalctl -b
2. zrestartować system, zalogować się na użytkownika który ma komunikat, zebrać log z journalctl -b
3. porównać logi
W ten sposób być może uda się odnaleźć problem.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 18 mar 2019, 14:21

Kod: Zaznacz cały

mar 16 20:17:45 wlora-desktop udisksd[686]: failed to load module mdraid: libbd_mdraid.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
mar 16 20:17:45 wlora-desktop udisksd[686]: Failed to load the 'mdraid' libblockdev plugin
To wydaje się nieistotne ale rozwiązany (doinstalowałem libblockdev-crypto2 libblockdev-mdraid2)
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1763577
Podobnie

Kod: Zaznacz cały

mar 16 20:17:46 wlora-desktop colord[889]: failed to get session [pid 847]: Brak danych
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1488343
Ten spice-vdagent też podobno nieistotny, dalej to bluetooth...

Co do porównania logów różnych użytkowników to jest tak jak pisałem wcześniej.
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in groups 'adm', 'systemd-journal' can see all messages.
Oczywiście chwilowe zalogowanie się na konto użytkownika grupy 'adm' i wydanie polecenia journalctl -b dało właściwy efekt. Jednak zamiast porównywać pliki zrobiłem inaczej tzn. czasowo dodałem "drugiego" użytkownika do grupy 'adm' i zalogowałem się. -> Komunikat o błędzie pojawił się. Pozostają <ACPI Exception, Error>.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 18 mar 2019, 21:35

Co to za komputer (producent, model)?
Wydaje mi się, że masz dodane wpisy związane z ACPI do linii poleceń kernela - dlaczego?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 18 mar 2019, 22:07

Jak już wcześniej pisałem mój komputer to blaszak na płycie ASRock B360M PRO4.
procesor intel i5-8400
hdd Toshiba p300
ssd Crucial bx500

Może istotne będzie to, że mam zainstalowane Windows10 i Ubuntu. Ze względu na Windows10 (interfejs EFI) dysk przekonwertowałem z MBR na GPT. Następnie na tym samym dysku zainstalowałem Ubuntu (wcześniej zmniejszając partycję ntfs).
Teraz jak chcę urochomić Windows to nie robię nic a jak chcę uruchomić Ubuntu to muszę przytrzymać F11 (menu bootowania) i wybrać dysk z zainstalowanymi systemami. Jak chcę żeby pojawiło się menu grub-a to przyciskam Esc.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7603
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: mario_7 » 19 mar 2019, 21:53

Pierwsza sprawa - sprawdź czy nie ma czasem aktualizacji do UEFI/BIOS-u i jeśli jest, to zainstaluj - w wielu przypadkach to pomagało na podobne problemy, z tego co widziałem w internecie.

Mac też ma problemy z ACPI na tej płycie i ponoć odpowiednie ustawienia BIOS-u potrafią temu zaradzić: https://www.tonymacx86.com/threads/solv ... st-1747041
Miej na uwadze, ze zmiany w BIOS-ie (w tym jego aktualizacja) mogą spowodować, że przestaną się uruchamiać systemy operacyjne, więc dobrze mieć kopię bezpieczeństwa ważnych plików i notować co się zmieniło, aby później przywrócić działające ustawienia.

Ponadto warto w Windowsie wyłączyć opcje typu fast boot, gdyż mogą one powodować, że niektóre podzespoły będą zostawały w niestandardowym stanie, z którego Ubuntu może mieć problem je prawidłowo zainicjalizować.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
zenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 06 mar 2018, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błąd programu systemu

Post autor: zenek » 20 mar 2019, 12:24

Jeśli chodzi o aktualizację BIOSu to jak pisałem wcześniej, boję się szczególnie w sytuacji gdy nie ma istotnych problemów. Na stronie producenta ostatnia aktualizacja wersja 3.40 z 2018/11/9 natomiast wynik polecenia dmidecode
bios version P1.30
bios revision 5.13
Czyżby na nowej płycie mogłabyć być aż taka stara wersja 1.30 vs 3.40?
Jeśli natomiast chodzi o ustawienia BIOSu to Fast Boot wyłączyłem (nie pamiętam dokładnie ale w związku z problemami przy instalacji). Co do pozostałych ustawień to nie wiem co miałbym zmieniać.

Przychylam się do zdania użytkownika na innym forum
Ogólnie to ACPI ma tyle bugów, że szok. Jak naprawią jedno to pojawia się 10 nowych regresji. W sumie to trzeba czekać na kolejnego LTS-a.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”