Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
topf
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 61
Rejestracja: 07 mar 2013, 01:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Post autor: topf » 17 mar 2019, 17:55

Cześć

Jak mam skonfigurować statycznie interface? Niby proste zadanie. Muszę ustawić statycznie bo nie mam DHCP. Oczywiście znam wszystkie adresy jak IP/brama/dns/adres sieci/broadcast. Nie mogę sobie poradzić. Na internecie znajduję wzajemnie wykluczające się odpowiedzi, albo różne z których żadna nie działa! Chcę ustawić poprzez wiersz polecenia. Próbowałem poprzez uzupełnienie pliku.
/etc/network/interfaces następująco:

Kod: Zaznacz cały

iface enp0s10 inet static
     address 192.168.5.5
     network 192.168.5.0
     netmask 255.255.255.128
     broadcast 192.168.5.127
     gateway 192.168.5.1
idąc za: https://www.cyberciti.biz/faq/linux-con ... -tutorial/

oczywiście nie działa! Mam linuxlite 18.04. Czy może mi ktoś pomóc? Dlaczego w internecie jest tyle fałszywych informacji?
Awatar użytkownika
arecki
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 245
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Post autor: arecki » 17 mar 2019, 18:06

W Ubuntu tymi sprawami zarządza menadżer sieci i tam to zmieniaj, bo sobie tylko krzywdę zrobisz mieszaniem w /etc/network/interfaces.
Na pasku zadań powinieneś mieć ikonkę https://help.ubuntu.com/community/Netwo ... connection
A jak koniecznie chcesz przez interfaces to wtedy zajrzyj do /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
topf
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 61
Rejestracja: 07 mar 2013, 01:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Post autor: topf » 17 mar 2019, 19:16

arecki pisze:
17 mar 2019, 18:06
A jak koniecznie chcesz przez interfaces to wtedy zajrzyj do /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
Przecież zawsze się mówi, że cała siła linuxa tkwi w wierszu polecenia. Czy twoja wypowiedź oznacza, że ubuntu oraz ubuntu-flavours przenoszą użytkowników do menadżerów graficznych i odchodzi się od wiersza poleceń? Tzn. wiersz polecenia jest już niezalecany, np do konfiguracji NIC?
Awatar użytkownika
arecki
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 245
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Post autor: arecki » 17 mar 2019, 19:28

Moja wypowiedź oznacza, że w środowiskach graficznych Ubuntu, połączeniami zarządzają menadżery graficzne.
Z CLI możesz sobie dalej zarządzać, ale musisz o tym poinformować system.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7678
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Statyczny adres IP dla ubuntu Desktop

Post autor: mario_7 » 17 mar 2019, 22:16

Generalnie chodzi o to, aby skonfigurować sieć programem do tego przeznaczonym - czyli w przypadku Ubuntu - NetworkManager. Jeśli chcesz z konsoli - użyj polecenia nmcli.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości