Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 21 maja 2019, 18:58

Posiadam laptop acer 7540g a w nim jest touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 [slave pointer (2)]
Od momentu zainstalowania na lapku pierwszego linuksa w 2010 roku , aż do dziś jest cały czas ten sam problem
na ubuntu i innych dystrybucjach linuksa które w tym czasie testowałem ;
touchpad działa , ale tylko do pierwszego jego wyłączenia przyciskiem do wyłączania gładzika .
Potem pomaga już tylko użycie 2 poleceń w konsoli ;
rmmod psmouse i modprobe psmouse .
Co ciekawe ; niedawno testowałem system GHOSTBSD , który nie jest linuksem i w tym systemie niema takiego problemu
z touchpadem . Na BSD podobnie jak na windows 7 można gładzik wyłączać i włączać dowolną iloœść razy .
Co więc trzeba zmienić w ustawieniach na ubuntu lub innym linuksie , by touchpad można było normalnie włączaćð i
i wyłączać podświetlanym przyciskiem na obudowie laptopa :confused:
Z góry dzi³ki za porady ... :roll:
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 500
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: kobrawerde » 21 maja 2019, 21:38

U mnie ( laptop samsung R780 ) touchpad wyłączam i wyłączam kombinacją klawiszy Fn+F10 ...działa OK. W necie piszą że kombinacja klawiszy Fn+F1 działa także ale pewnie na innych laptopach ? a jeśli nie to trzeba doinstalować :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install xserver-xorg-input-synaptics
i reboot systemu.
Jednak osobiście tego nie testowałem .... bo u mnie działa wyżej wspomniany.
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 21 maja 2019, 21:48

Pakiet którego nazwę wymieniasz mam zainstalowany . Ale on nic nie daje .
Za chwilę sprawdzę kombinację klawiszy ...
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 500
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: kobrawerde » 21 maja 2019, 21:58

Komuś na Acer Aspire One działa : Fn + F7 ...innym też ale po kombinacji w BIOS-e i ustawieniu touchpada na podstawowy. Ja chyba nie mam takiej opcji ?
A może coś takiego jak Touchpad Indicator. Osobiście nie sprawdzałem w/w :razz:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/201 ... 18-04-lts/
ponoć można :
Wyłącza / Włącza touchpad z menu lub skrótem klawiaturowym.
Wyłącza touchpad , gdy mysz jest podłączona.
Wyłącza touchpad podczas pisania.
Ustawienia dodatkowe ... przewijania, stukania, prędkości touchpada itp.
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 22 maja 2019, 08:07

Zajrzałem do ustawień BIOS-u ; nie ma tam opcji zmiany ustawień touchpada .
Próbowałem kombinacji klawiszy Fn + F1 do F12 I żadna z tych kombinacji nie przywraca touchpada do działania .
Podczas naciskania przycidsku włącz/wyłącz gładzik przez chwilę na tacce systemowej pojawia się ikonka
przekrerślonego [lub nie ] - touchpada .Ale to nic nie daje . Ikonka pokazuje włączony gładzik a on i tak nie działa .
Co ciekawe ; kombinacja klawiszy Fn + F4 powoduje wyłączenie ekranu na kilka sekund a potem wyświetla się ekran logowania .
Czyli następuje jakiś restart X-ów :!:
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: yahoob3 » 25 maja 2019, 21:43

Nowsze jądro może pomóc. Np. 4.18, lub 4.19.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 26 maja 2019, 14:03

Testowałem już Ubuntu 19.04 z jądrem 5-costam i też nic nie pomaga.....
smogs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 11 lis 2018, 03:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: smogs » 26 maja 2019, 16:11

Pokaż

Kod: Zaznacz cały

dmesg
i wrzuć na pastebinit
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 500
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: kobrawerde » 26 maja 2019, 19:19

A jeśli znasz sposób na przywrócenie do działania twojego touchpada np. metodą:

Kod: Zaznacz cały

sudo rmmod psmouse 
sudo modprobe psmouse
To nie dało by się przypisać w/w wpisów jako skrypt i przypisać do skrótu klawiaturowego ?
Sory ale że tak powiem w tej chwili jestem na LinuxMint ( mam także Xubuntu ) i jest w /programy/preferencje/Skróty klawiszowe
pewnie też znajdziesz taką opcję.
Sprawdzałem to na prozaicznym usunięciu modułu karty sieciowej i przywrócenia jej do działania za pomocą skrótu klawiszowego np. Ctrl+F11 ...i działa to OK
howto
Tworzysz skrypt np. w ścieżce: /home/kris/wan.sh
kris - zmieniasz na swój login
wan.sh - zmieniasz pod swój problem np. touchpad.sh
edytujesz skrypt i dodajesz swoje wpisy do uruchomienia touchpada:

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /home/kris/wan.sh
dodajesz wpis:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sudo rmmod psmouse 
sudo modprobe psmouse
nadajesz prawa wykonywalności

Kod: Zaznacz cały

sudo chmod +x /home/kris/wan.sh
Edytujesz plik /etc/sudoers w celu nadania skryptowi uruchamiania się bez podawania hasła root-a

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /etc/sudoers
wpisujesz na samym końcu :

Kod: Zaznacz cały

Cmnd_Alias   CMDS=/home/kris/wan.sh

kris  ALL=NOPASSWD:CMDS
oczywiście zmieniając pod siebie nazwę użytkownika systemu i skryptu :razz:
zapisujesz Ctrl+x...t...enter
Tworzysz nowy skrót klawiaturowy z menu jw. wspomniałem nadajesz jakąś nazwę i wpis do ścieżki uruchomienia skryptu poprzedzony sudo i wybierasz własny skrót np Ctrl+F11

Kod: Zaznacz cały

sudo /home/kris/wan.sh
Obrazek Obrazek
I już ....w moim przypadku po wykonaniu z terminala rmmod sky2 ( sieć przestała działać ) a po kliknięciu Ctrl+F11 ( czyli uruchomieniu skryptu z wpisem modprobe sky2 ) powróciła do życia :razz:
Więcej o przyznawaniu odpowiednich praw do skryptu :
https://askubuntu.com/questions/167847/ ... o-password
pozdro!
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 26 maja 2019, 19:31

Proszę ; oto wyniki polec enia DMESG na pastelbinit .;
https://pastebin.com/5W0zRnuq
smogs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 11 lis 2018, 03:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: smogs » 26 maja 2019, 21:28

dodaj do parametru kernela "pcie_aspm=force" podczas startu gruba a jak nie to zainstaluj najnowszy kernel bo coś tam nie halo z tym biosem https://community.acer.com/en/discussio ... working/p2
Awatar użytkownika
wlodarek1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Re: Touchpad ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=13 dział tylko do pierwszego wyłączenia .

Post autor: wlodarek1 » 28 maja 2019, 09:18

Aby się upewnić że ciągle jest ten sam problem usunąłem elementary os a zainstalowałem najnowsze OPENSUSE 15.1 LEAP
I nadal to samo , pomimo doinstalowania na suśle graficznego pakietu GSYNAPTICS i
xserver-xorg-input-synaptics
Teraz na nowym opensuse nawet zestaw komend

Kod: Zaznacz cały

darek@linux-a1eb:~> sudo rmmod psmouse
[sudo] hasło użytkownika root:
rmmod: ERROR: Module psmouse is builtin.
darek@linux-a1eb:~> sudo modprobe psmouse
darek@linux-a1eb:~> uname -a
Linux linux-a1eb 4.12.14-lp151.27-default #1 SMP Fri May 10 14:13:15 UTC 2019 (862c838) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
darek@linux-a1eb:~>
nie pomaga . Zamiast być lepiej jest coraz gorzej ...... :cry: :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości