Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kszyhus » 31 maja 2019, 10:33

Po zainstalowaniu Canonical-Livepatch komputer w czasie startu systemu (ustawione automatyczne logowanie) monituje o podanie hasła:
Baza kluczy konta nie została automatycznie odblokowana podczas zalogowania się do tego komputera
Odinstalowałem Livepatch i nadal pozostaje ten monit o hasło.
Co by to było?
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1924
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: Tomfoc » 31 maja 2019, 11:36

Sprawdziłeś a autostarcie? Może tam coś pozostało.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kszyhus » 31 maja 2019, 16:04

W programach startowych nic takiego nie ma.
Próbowałem też wyłączyć po kolei każdy i dalej to samo.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 562
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kobrawerde » 31 maja 2019, 17:57

Wyczytałem coś takiego
Usługa Canonical Live Patch wymaga zalogowania się na konto Ubuntu One.
może to jakiś monit o hasło do Ubuntu One ?
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kszyhus » 31 maja 2019, 18:22

Na Ubuntu One jestem zalogowany cały czas.
Przywróciłem backup systemu z przed 5 dni ( z usługą Livepatch) i z przed 10 dni (bez usługi Livepatch) i to samo.
Ciągły monit o hasło.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 562
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kobrawerde » 31 maja 2019, 18:47

A taki temat: https://askubuntu.com/questions/1047839 ... -livepatch
https://linuxhint.com/ubuntu_live_patch/
https://vitux.com/how-to-enable-disable ... 18-04-lts/
Ps. ja backup-y robię od czasu do czasu CloneZillą... co daje prawie 100% odporność na takie "kwiatki" które czasami każdemu się przydarzą .
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kszyhus » 01 cze 2019, 06:10

Tematy te były już zgłębione. Wszystko było robione jak w powyższych linkach.
Backupy systemu także robię Cloneziią.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 562
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kobrawerde » 01 cze 2019, 09:12

Wydaje mi się iż po przywróceniu backup-u z pliku obrazu CloneZilli ( na którym wszystko poprawnie działało ! ) nie ma możliwości przeniesienia błędów z systemu na którym dokonaliśmy jakieś wadliwe działania ? .... może jeszcze
https://askubuntu.com/questions/867/how ... ng-on-boot
Ostatnio zmieniony 01 cze 2019, 18:08 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1924
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: Tomfoc » 01 cze 2019, 10:56

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby kopia zapasowa mogła zawierać błędy (dane) powstałe po jej utworzeniu. @kszyhus masz 100% pewność, że ta kopia pochodzi sprzed zainstalowania tego livepatch-a? Cały system masz na jednej partycji? Jeśli nie, to czy przywróciłeś wszystko? Jeśli by tak było, że w kopii bezpieczeństwa "rodzą się" błędy/dane, które powstały później, to jaki byłby sens tworzenia tych kopii?
Ostatnio zmieniony 01 cze 2019, 15:18 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 562
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kobrawerde » 01 cze 2019, 11:34

można usunąć :razz:
Ostatnio zmieniony 01 cze 2019, 18:06 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: kszyhus » 01 cze 2019, 14:06

@Tomfoc - mam system na osobnej partycji, /home na osobnej partycji.
Kopie były robione tylko systemu, dlatego /home zostawał z poprzedniej wersji.
Znalazłem jeszcze kopię systemu z przed 3 tygodni, przywróciłem system z tej kopii, jest bez "Livepatch"-a i system nie ma powyższej przypadłości.
Kopia była robiona "Timeshift"-em razem z /home.
Teraz ponownie zainstaluję "Livepatch"-a i zobaczymy co wyjdzie.
EDIT:
Jednak rezygnuję z tej usługi i nie instaluję "Livepatch"
Stwierdziłem, że w sumie i tak codziennie włączam i resetuję komputer, więc na nic się to nie przyda.
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
rrico
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 147
Rejestracja: 22 kwie 2017, 11:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: óć-pl

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: rrico » 05 cze 2019, 09:56

Może Ci został w /home jakiś plik konfiguracyjny po tym (taki z kropką), nie wiem, strzelam. Ja bym sprawdził i w razie konieczności go wywalił.
----------------------------------------------------
Ubuntu MATE 16.04.2 LTS x64 (tymczasowo offline) | Składak
Limux Mint 18.2 Mate/Cinnamon x64 (bieżący) | Toshiba Satellite A350
Awatar użytkownika
rzutki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 71
Rejestracja: 04 sie 2008, 22:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Canonical-Livepatch hasło przy starcie systemu

Post autor: rzutki » 05 cze 2019, 13:23

A mnie się wydaje, że ów monit o hasło pochodzi po prostu z bazy kluczy. Nic więcej.
AMD A8-7650K Radeon R7, 10 Compute Cores 4C+6G 3.30GHz; RAM-8GB; architektura x64 8-)
Grafika AMD Kaveri
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości