Internet przewodowy przestał działać

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 24 lip 2019, 11:25

W jednym z komputerów mam następujący problem. Był on podłączony do Internetu korzystając z ekspandera - dokładnie takiego - i z jego pomocą łączyłem się z siecią Wi-Fi a następnie przewodowo podpinałem do tego ekspandera komputer. Działało to przez miesiąc i nagle, nieoczekiwanie Internet przestał być wykrywany. Sprawdziłem ekspander w innym miejscu i na pewno jest on sprawny. Komputer został podłączony przez złącze LAN do innej sieci i też Internet działał.
Inny komputer podłączony do tego samego ekspandera i sieci ma dokładnie ten sam problem - w przypadku diagnostyki systemu Windows pojawia się poniższy komunikat
przy próbie naprawy:
Obrazek

EDIT: dodam jeszcze że Internet podłączony bezpośrednio z tego routera działa bez zastrzeżeń; smartfony z kole łapią Wi-Fi z tej samej sieci do której podłączony jest ekspander

Ekspander resetowany kilka razy i wciąż dzieje się to samo. Chciałbym prosić o poradę w jaki sposób mogę to naprawić.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2019, 12:00 przez Lindt13, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
arecki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 279
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: arecki » 24 lip 2019, 11:36

Jaki jest status ledów?
Obrazek
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 24 lip 2019, 11:59

Oj przepraszam zmyliło mnie podobieństwo tego ekspandera do mojego - ja posiadam dokładnie ten.
To jest stan zapalonych lampek:
Obrazek

Wszystkie są zapalone oprócz tej z dopiskiem WPS.
Awatar użytkownika
arecki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 279
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: arecki » 24 lip 2019, 13:24

To zaloguj się na niego i zobacz w jakim trybie pracuje.
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 24 lip 2019, 15:44

Niestety nie można wejść na stronę do logowania. W przewodniku instalacji znalazłem coś takiego:

Jeśli nie możesz uzyskać dostępu do http://edimaxext.setup, upewnij się że twój komputer jest ustawiony tak, by używać dynamicznego adresu IP. Po więcej informacji zasięgnij do instrukcji obsługi.

Jest to na tyle ciekawe że jak testowałem ten ekspander wczoraj u siebie to miałem dostęp do tej strony. Jutro przeczytam instrukcję (ona jest na płycie a ja nie mam CD Romu w komputerze) i zobacze co tam piszą na ten temat.
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 25 lip 2019, 12:25

Niestety nie udało mi się zalogować w tej sieci na to urządzenie. Próbowałem na wszystkie adresy podane w instrukcji, zarówno na komputerze którego dotyczy problem, jak i na laptopie podłączonym do tej samej sieci Wi-Fi co ekspander i jedyny komunikat to "Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony". Próbowałem zmienić niektóre ustawienia IPv4 i IPv6 na połączeniu bezprzewodowym, ale nic to nie dało. Jedyne co mnie zastanawia, to "urządzenie" na poniższym zdjęciu. Jednak żadnego innego urządzenia nie można wybrać.
Obrazek
Awatar użytkownika
arecki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 279
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: arecki » 25 lip 2019, 13:25

A co w tym dziwnego.
Mnie raczej dziwi, czemu negocjacja jest wyłączona.
Skonfiguruj tego expandera zgodnie z instrukcją.
Wyłącz zasilanie routera na chwilę, czasem router się blokuje na jakieś urządzenie.
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 25 lip 2019, 13:41

Z tą negocjacją też próbowałem różnych ustawień lecz nie pomogło. Ekspander jest oczywiście skonfigurowany tak jak to przewiduje producent - najdziwniejsze jest właśnie to że to tak niespodziewanie przestało działać.

Spróbuję wyłączyć router, ale to w przyszłym tygodniu bo nie mam stałego dostępu do tego komputera.
Awatar użytkownika
arecki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 279
Rejestracja: 17 lis 2018, 09:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: 44 Bronson Lane Hensonville

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: arecki » 25 lip 2019, 13:53

Lindt13 pisze:
25 lip 2019, 13:41
Ekspander jest oczywiście skonfigurowany tak jak to przewiduje producent - najdziwniejsze jest właśnie to że to tak niespodziewanie przestało działać.
No chyba nie bardzo skoro nie możesz się zalogować, a jest to jeden z punktów instrukcji.
Tą negocjację to sobie przywróć na auto.
Awatar użytkownika
Lindt13
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 93
Rejestracja: 12 maja 2017, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.10

Re: Internet przewodowy przestał działać

Post autor: Lindt13 » 26 lip 2019, 20:23

To niezupełnie tak. W miejscu gdzie występuje awaria owszem zalogowałem się na niego podczas instalacji i korzystałem wtedy z trybu "Wi-Fi Adapter/Wi-Fi Bridge. Jednakże oprócz tego, także możliwość sterowania urządzeniem już po zaprogramowaniu i myślałem że właśnie o to pytasz. Tak więc po nawiązaniu połączenia Wi-Fi z siecią na urządzenie nie mozna się już zalogować - tak jak napisałem to wyżej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 27 gości