Trochę informacji o : Gocryptfs i metodach szyfrowania
Nakładka graficzna gocryptfs-ui działa poprawnie przynajmniej na LinuxMint /cinnamon (ubuntu 24.04) nie testowałem na Gnome. Jednak dla mnie działanie gocryptfs-ui jest niezbyt przejrzyste ponieważ mam w systemie sporo programów / folderów w domowym i na Pulpicie ...trochę ciężko szukać ten jeden folder choć niby można zrobić sobie skrót na Pulpicie to i tu mam sporo folderów. Przerobiłem program żeby standardowo wyświetlał szyfrowany folder na Pulpicie z przypisaną ikoną ...czyli to taki mod / fork gocryptfs-ui-PL. Testowałem go na LinuxMint/cinnamon (zena)/Ubuntu i na MXlinux / XFCE (libretto)/Debian i działa poprawnie.Oprogramowanie gocryptfs wykorzystuje bardzo silne, nowoczesne szyfrowanie AES-256-GCM do zabezpieczania zawartości plików oraz AES-256-EME do bezpiecznego szyfrowania ich nazw.
Jest to standard uznawany na całym świecie za nie do złamania przy obecnym stanie technologii (używają go m.in. rządy i instytucje finansowe).
Jak gocryptfs chroni Twoje dane?
- Szyfrowanie zawartości (AES-GCM): Każdy plik jest szyfrowany osobno za pomocą 256-bitowego klucza. Tryb GCM (Galois/Counter Mode) zapewnia nie tylko poufność, ale także autentyczność danych – chroni przed próbami manipulacji lub podmienienia zawartości plików przez kogoś niepowołanego.
- Szyfrowanie nazw plików (AES-EME): Nazwy plików i katalogów są zamieniane w losowe ciągi znaków. Tryb EME (Euro-Manning-Eisworth) uniemożliwia napastnikowi wywnioskowanie struktury katalogów czy długości oryginalnych nazw.
- Ochrona hasła (scrypt): Twoje hasło główne nie jest zapisywane. Służy do wygenerowania klucza szyfrującego przy użyciu bardzo wymagającej dla procesora i pamięci funkcji scrypt. Uniemożliwia to szybkie łamanie hasła metodą siłową (brute-force).
Instalacja prog. gocryptfs / gocrypti-ui jest dość prosta :
Kod: Zaznacz cały
sudo apt install gocryptfs zenity libglib2.0-bin xdg-utilsKod: Zaznacz cały
git clone http://github.com/bulletmark/gocryptfs-ui
cd gocryptfs-ui
sudo ./gocryptfs-ui-setup installPrzy pierwszym uruchomieniu Gocrypts-UI otrzymamy okno z błędem i podpowiedzią co zrobić żeby utworzyć szyfrowany folder programem gocryptfs.

Czyli w skrócie szyfrujemy folder .Private ( kopiujemy wpis z podpowiedzi lub ręcznie ) :
Po w/w komendzie podajemy hasło i szyfrujemy folder i możemy już uruchomić program Gocryptfs-UI :mkdir -p /home/nazwa_użytkownika/.Private; gocryptfs -init /home/nazwa_użytkownika/.Private

Zaletą programu gocryptfs jak wspomniałem jest to że ma szyfrowanie przyrostowe i nie przejmujemy się że zabraknie miejsca w danym folderze oczywiście granicą jest miejsce na samym dysku systemowym
Możemy także przenieść skopiować swoje dane czyli folder ./Private na np. USB / pendrive i przenieść na inny system i korzystać z w/w jak w tym tutorialu.
Może komuś się przyda ten mały tutek i UI w wersji PL ...pozdro!
upsss....mała poprawka dla debiana / XFCE