"Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Jak się dogadać?
kontek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2006, 13:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: kontek » 19 cze 2008, 08:25

Dzięki,
miałem ten problem przy Evolution. Nie wiem skąd się wzięło hasło ale żadne z moich nie pasowało i za każdym razem musiałem klikać "Odmowa". Teraz skasowałem katalog i nie ustawiłem hasła.

Pozdrawiam
zomer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 20 cze 2008, 10:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: zomer » 05 sie 2008, 11:11

rm -R -f ~/.gnome2/keyrings (o to mi chodziło). Dzięki za rady. Już mało mnie szl. nie trafił w poszukiwaniu hasła z przed roku, które wklepałem na odczepne i zapomniałem. Przy następnej próbie dostępu do evolution baza jest odbudowywana i maożna podać nowe hasło.
Awatar użytkownika
bartp
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 111
Rejestracja: 13 sie 2008, 11:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: bartp » 27 wrz 2008, 11:14

Nixxx pisze:Wystarczy w miejscu hasła do bazy kluczy zostawić puste pole i problem z głowy - przynajmniej w ubuntu 8.04
Dokładnie, opcja zmień hasło i trzeba zostawić puste pole, też tak zrobiłem, to najprostrza i najszybsza metoda!
Awatar użytkownika
kibimorda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 34
Rejestracja: 13 paź 2006, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: kibimorda » 01 maja 2009, 12:14

teraz znowu o Gajimie...
wystarczy w edycja => ustawienia => zaawansowane => edytor zaawansowanych konfiguracji zmienić wartość "use_gnomekeyring" na nieaktywny :) jakby komuś zależało na zachowaniu kluczy w bazie dla innychy aplikacji ;)
pozdro !
Awatar użytkownika
grappas
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 251
Rejestracja: 29 gru 2008, 13:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: grappas » 18 lut 2010, 02:14

podobny problem tyle ze juz w karmicu

nie ma tu menedzera kluczy :/

pyta sie nawet dla evolution :/
Problem - słowo ZAKAZANE
LMDE/Linux registered user #491775
Awatar użytkownika
DarkOne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2010, 11:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: DarkOne » 28 lut 2010, 10:53

zomer pisze:rm -R -f ~/.gnome2/keyrings (o to mi chodziło). Dzięki za rady. Już mało mnie szl. nie trafił w poszukiwaniu hasła z przed roku, które wklepałem na odczepne i zapomniałem. Przy następnej próbie dostępu do evolution baza jest odbudowywana i maożna podać nowe hasło.

Zrobiłem, tak i wszystko gra, już się nie pyta o hasło. Tylko teraz już nie będzie szyfrował haseł?
norbert_ramzes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 06 lip 2009, 21:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: norbert_ramzes » 28 lut 2010, 22:41

Na początek, małe wyjaśnienie. Szukałem forów z opisanymi problemami z gajimem ale MSPANC bo muszę coś wyjaśnić w tym starym temacie :P
minchal pisze:żęby odinstalować ten pakiet, muszę też wywalić gnome-desktop :| a raczej wiadomo, żę tego nie zrobię :P
Osobiście używam Debiana (ciii) ale w Ubuntu myślę że będzie podobnie (ostatnia wersja jaką widziałem to chyba 8.04) a konkretnie gnome-desktop to praktycznie pusty pakiet który służy tylko do instalacji swoich zależności (tzn. sam praktycznie nic nie instaluje) a deinstalacja jego jedynie tyle zmienia że później apt/aptitude/synaptic czy co tam jest jeszcze w Ubuntu nie będzie krzyczał że trzeba go zdeinstalować.

Krócej: deinstalacja tego pakietu nic praktycznie nie zmienia (pomijając kilka plików w systemie które nie są potrzebne do szczęścia bo nic nie robią poza tym że są).

Pozdro dla userów Ubuntu i Debiana :)
Waleczne_Serce
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 06 lut 2019, 16:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.04

Re: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: Waleczne_Serce » 07 lut 2019, 16:06

A można by prosić o kwestię rozwiązania tego problemu, w jednym prostym opisie ? Przewija się wiele rozwiązań które raz działały, a raz nie. A po raz pierwszy spotykam się z tym problemem na Ubuntu 18.10
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 582
Rejestracja: 29 cze 2010, 01:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: "Podaj haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Post autor: Foka0111 » 07 mar 2019, 20:21

Mam to samo na Kubuntu ze (tylko) Skype'm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości