Konto "root", hasło roota

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: bear7 » 08 gru 2013, 11:05

tutu1 pisze:
sylwester pisze:..... Aby móc się zalogować na na konto roota bezpośrednio z ekranu logowania musimy mu jeszcze na to "zezwolić"
System>Administracja>Ekran logowania>Zabezpieczenia zaznaczyć "Zezwolenie na lokalne logowanie na konto administratora" i koniec.
Wszystko cacy tylko w 12.04 wspomnianego wyżej ".....>Ekran logowania>Zabezpieczenia" nie ma!
Gratulacje. Zostałeś nominowany do nagrody "Górnika Roku 2013": udało Ci się wygrzebać i odwołać do wiadomości, która niebawem będzie miała 7 lat...

Przez ostatnie 7 lat, trochę zmian już zaszło. Pominę fakt, że nie ma żadnej potrzeby korzystania z konta root i jak długo siedzę na Ubuntu, takiej potrzeby nie miałem. Nie będę Ci nawet próbował przekonywać do zmiany decyzji - w końcu ty podjąłeś decyzje, że chcesz wbiec na pole minowe. Jak tak bardzo jest Ci to konto root niezbędne do pracy, to marcin1982 podał Ci, w jaki sposób je odblokować. Jak chcesz mieć możliwość dostępu z okna logowania, to klepnij w terminalu poniższe polecenia:

Kod: Zaznacz cały

echo "greeter-show-manual-login=true" | sudo tee -a /etc/lightdm/lightdm.conf

Kod: Zaznacz cały

sudo service lightdm restart
Będziesz miał możliwość zalogowania się jako inny użytkownik, gdzie będziesz mógł najpierw podać jego nazwę, a potem hasło.

Jak kiedyś zrozumiesz, jaki błąd popełniasz korzystając z konta root i chciałbyś cofnąć możliwość logowania się na to konto, to możesz to zrobić poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

sudo passwd -l root
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
tutu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 30 maja 2007, 12:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: tutu1 » 08 gru 2013, 19:16

Drogi moderatorze.
Bynajmniej nie chodziło o możliwość ręcznego logowania się a o możliwość logowania się na konto o identyfikatorze 0 zwanego powszechnie root a nie gość jak się pokazuje po wykonaniu zaleconych przez Ciebie operacji. W aplecie Użytkownicy i Grupy w dalszym ciągu nie ma użytkownika root o identyfikatorze 0. A ja mam taką akurat potrzebę. W moim poście prosiłem o powstrzymanie się od uwag typu:
Przez ostatnie 7 lat, trochę zmian już zaszło. Pominę fakt, że nie ma żadnej potrzeby korzystania z konta root i jak długo siedzę na Ubuntu, takiej potrzeby nie miałem. Nie będę Ci nawet próbował przekonywać do zmiany decyzji - w końcu ty podjąłeś decyzje, że chcesz wbiec na pole minowe.
Jak kiedyś zrozumiesz, jaki błąd popełniasz korzystając z konta root
i tak dalej.
To że przez ostatnie 7 lat trochę zmian już zaszło to wcale nie znaczy, że są to zmiany na lepsze. Potrzebuję się zalogować na konto root a właściwie na konto o identyfikatorze 0.
W aplecie Użytkownicy i Grupy nie ma roota, co zrobić by tam był. To co podał Marcin 1982 to już wcześniej widziałem i stosowałem. Potrzebne mi jest pełne logowanie na roota bo sesja terminalowa mi nie wystarcza. Muszę coś zrobić a że niestety w terminalu nie poradzę sobie to potrzebny mi jest root. Przy ręcznym logowaniu po podaniu loginu root i hasła otwiera mi się sesja gościa który nic nie może i do niczego mi nie jest potrzebny.

Pytanie brzmi: Co zrobić by root tam się pojawił? W aplecie Użytkownicy i Grupy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: bear7 » 09 gru 2013, 19:39

tutu1 pisze: Bynajmniej nie chodziło o możliwość ręcznego logowania się a o możliwość logowania się na konto o identyfikatorze 0 zwanego powszechnie root a nie gość jak się pokazuje po wykonaniu zaleconych przez Ciebie operacji.
(...)
Przy ręcznym logowaniu po podaniu loginu root i hasła otwiera mi się sesja gościa który nic nie może i do niczego mi nie jest potrzebny.
Widzisz... Jakbyś poświęcił czas, który zmarnowałeś na pisanie powyższego posta na sprawdzenie, czy faktycznie jest to konto gościa, to pewnie byś zauważył, że jest to zwykły babol, że po zalogowaniu się zamiast "root" w prawym górnym rogu widnieje "gość". Wystarczyło tylko:
a) sprawdzić właściwości katalogu domowego - położenie wskazuje na /; uprawnianie również wskazują na root;
b) jak właściwości katalogu domowego to za mało, to zawsze możesz uruchomić terminal i sprawdzić nazwę zalogowanego użytkownika - raczej na pewno będzie wskazywać:

Kod: Zaznacz cały

root@twoj_blaszak:~#
c) jak i to jest za mało, to w terminalu możesz wklepać:

Kod: Zaznacz cały

whoami

Kod: Zaznacz cały

echo $HOME
d) jak i to za mało, to możesz spróbować edytować plik, który wymaga uprawnień administratora.
tutu1 pisze: W aplecie Użytkownicy i Grupy w dalszym ciągu nie ma użytkownika root o identyfikatorze 0.
Po pierwsze, w 12.04 nie ma apletu "Użytkownicy i Grupy", a jest "Konta użytkowników". Po drugie, ze względu na typ tego konta, użytkownika root tam nie zobaczysz.
tutu1 pisze: A ja mam taką akurat potrzebę.
tutu1 pisze:W aplecie Użytkownicy i Grupy nie ma roota, co zrobić by tam był.
To napisz do Canonical i/lub twórców GNOME-Shell. Innej opcji nie ma.
tutu1 pisze: To że przez ostatnie 7 lat trochę zmian już zaszło to wcale nie znaczy, że są to zmiany na lepsze.
Nigdzie nie napisałem, że zmiany były lepsze. Napisałem, że zmiany zaszły i tyle. W swojej wcześniejszej wypowiedzi, odwołujesz się do wypowiedzi sprzed 7-miu lat i do tego kozaczysz, ze coś jest "cacy" bo nie ma tego, czego się spodziewałeś:
tutu1 pisze: Wszystko cacy tylko w 12.04 wspomnianego wyżej ".....>Ekran logowania>Zabezpieczenia" nie ma!
Unity, to nie GNOME2!
tutu1 pisze: Potrzebuję się zalogować na konto root a właściwie na konto o identyfikatorze 0. (...) Potrzebne mi jest pełne logowanie na roota bo sesja terminalowa mi nie wystarcza.
Rozwiązanie masz podane wyżej, w poście marcina1982 oraz moim.
tutu1 pisze: Muszę coś zrobić a że niestety w terminalu nie poradzę sobie to potrzebny mi jest root.
Za mało informacji, jakie "coś" musisz zrobić, ale zawsze możesz skorzystać z:

Kod: Zaznacz cały

gksu nautilus

Kod: Zaznacz cały

gksu nazwa_programu
tutu1 pisze: Pytanie brzmi: Co zrobić by root tam się pojawił? W aplecie Użytkownicy i Grupy.
Daruj sobie formatowanie czcionki. Zamiast tego, użyj wyszukiwarki i poszukaj informacji na temat konta root...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 163
Rejestracja: 06 sty 2013, 19:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: Pasman » 20 sty 2014, 15:29

Ja mam inne pytanko. Jak zrobić by system nie pamiętał przez chwilę hasła?
można zmienić czas ważności hasła np na 1s

Kod: Zaznacz cały

man sudo
LUbuntu 17.04/64, i5-3210M, GT650M
Fedora 24
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 121
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: niXon » 18 gru 2018, 18:14

Dzień dobry,
Miałem hasło na pierwszym user, córka zmieniła i nikt teraz nie zna hasła,
jak mogę nadać hasło dla tego użytkownika nie znając obecnego hasła ?
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 658
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: kszyhus » 18 gru 2018, 18:27

Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 121
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: niXon » 18 gru 2018, 18:33

ok, zatem jak wywołać Gruba bez hasła, system startuje mi tak, że nie widzę Gruba..
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 658
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: kszyhus » 18 gru 2018, 18:40

wciskaj "SHIFT"
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 121
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: niXon » 18 gru 2018, 19:09

d.b.
hasło przyjęło, dał komunikat, że hasło zmienione,
po restarcie wpisuję w w teminalu sudo su i to hasło i niestety nie przyjmuje..
nie rozumiem..
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1892
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: Tomfoc » 18 gru 2018, 19:48

niXon pisze:
18 gru 2018, 18:14
Dzień dobry,
Miałem hasło na pierwszym user, córka zmieniła i nikt teraz nie zna hasła,
jak mogę nadać hasło dla tego użytkownika nie znając obecnego hasła ?
Chcesz zmienić hasło administratora, czy zwykłego użytkownika, bo z cytowanego postu wynika, że chodzi o hasło usera.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 121
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: niXon » 18 gru 2018, 20:07

wystarczy mi hasło usera
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 658
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: kszyhus » 19 gru 2018, 13:27

Tutaj masz przystępny artykuł o zmianie hasła w różnych konfiguracjach.
Wybierz, które Cię interesuje i poczytaj a potem zastosuj.
link do artykułu
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.
PC: Gigabyte H270-HD3 * intel i5 7600 * 16GB RAM * SSD M.2 Nvme 250 GB * SSD 1TB * HDD 2 TB
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 121
Rejestracja: 10 paź 2006, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: south
Kontakt:

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: niXon » 19 gru 2018, 18:34

dziękuję bardzo za pomoc, pomogło :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 14 gości