t4keda sprubój na COM0 1 2 3 ... ja tak przed chwilą zrobiłem na globalGPRS i coś sie zaczeło dziać ale niestety na kazdym ustawieniu wyskakuje mi connect script failed
Tym się nie sugeruj. Jest to spowodowane tym, że komunikacja z portami COM w moim programie działa trochę inaczej niż z USB, stąd inne, trochę spóźnione informacje o błędach.
Nowa wersja Huawei najprawdopodobniej będzie tak jak stara używała portu /dev/ttyUSB0 ,1 , 2, 3
ale to zależy od sterownika zawartego w kernelu.
Jak nie widzisz w logach systemowych, że kernel przydzielił port urządzeniu , to nie masz co próbować komunikacji przy pomocy różnych skryptów lub mojego programu. Logi systemowe wyświetlisz komendą dmesg lub oglądając zawartość pliku /var/log/messages (albo w moim programie przyciskiem Podpowiedź)
Powinieneś szukać podobnie wyglądających linii:
Kod: Zaznacz cały
usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 7
usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice
option 1-2:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
usb 1-2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
W przyszłych wersjach programu Global GPRS dodam obsługę kolejnych modemów, także wielu z tych, które są błędnie rozpoznawane przez kernel. Kilka z nich umiem uruchamiać, ale nie jest to jeszcze wbudowane w wersji beta 2 (staram się dodawać tam pewne uniwersalne moduły obsługujące wiele urządzeń, a nie robić osobne, specjalne dla każdego z modemów).
Na razie mam inne rzeczy do zrobienia w programie. Właśnie tworzę kolejną wersję beta 3 ...
Jak ktoś ma jakiś niedziałający sprzęt, to proszę o wysłanie listu na mój email (jest na dole strony programu
http://www.globalgprs.strony.pl ) W liście oprócz nazwy urządzenia proszę podać swój nick z forum.