Jak zainstolować modem globesurfer, tak aby działał blueconetc
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Jak zainstolować modem globesurfer, tak aby działał blueconetc
Witam
Przejdę do rzeczy przeszukałem wszystko co się da i stosowałem różne rozwiązania, ale żadne nie pomogło, czy może ktoś wie jak zainstalować to cholerstwo(globesurfer icon), żeby chodził blueconnect, ja naprawdę nie chce wraca do wina, ale będę musiał bo do pracy mi potrzebny bezprzewodowy net.
Przejdę do rzeczy przeszukałem wszystko co się da i stosowałem różne rozwiązania, ale żadne nie pomogło, czy może ktoś wie jak zainstalować to cholerstwo(globesurfer icon), żeby chodził blueconnect, ja naprawdę nie chce wraca do wina, ale będę musiał bo do pracy mi potrzebny bezprzewodowy net.
- kossa
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Jak zainstolować modem globesurfer, tak aby działał blueconetc
to jest ten modemik na usb ?? jesli tak to mi on smiga wysmienicie. Jak będe w pracy to podeśle konfigi, ale z tego co pamiętam na forum ktoś umieszczał konfiuguracje.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak dokładnie na usb byłbym naprawdę wdzięczny za podesłanie tych ustawień, ja na forum raczej nigdzie nie znalazłem tego modemu.
- kossa
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
nom troche czasu mineło, ale jak pisalem posta to zapomnialem ze dopiero dzis w pracy będe 
co do konfiguracji tego modemu, dziala on u mnie z centosem a tam mam to wrzucone do ifcfg-ppp0 wieckonfiguracja sie troche rózni od ubuntu, ale co do stron z konfiguracją to jest masa. a to co miałem w zakladkach zapisane:
forum ubuntu
dokladnie blukonekt
i jeszcze kilka :
http://strefamandrivy.pl/forum/viewtopic.php?t=9792
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/htm ... GPRS-LOGIN
http://djlinux.xt.pl/art.html
Jesli kożystałeś już z tego to zwróć uwagę czy powstannie inferfejss ppp0 a puźniej czy rutnig jest przez niego ustawiony. Problemem też może być karta sim, standardowo jest ustawiona z pinem i jesli łączysz sie pierwszy raz skrypt podaje pin i wszystko działa. Jednak po zerwaniu połączenia i probie ponownego dostaniesz błąd bo modem pin juz otrzymał, wtedy opcją jest zachaszowanie linijki z pinem albo odłaczenie modemu od usb, bądz wyłączenie pinu na karcie i pozbycie sie na stale pinu.

co do konfiguracji tego modemu, dziala on u mnie z centosem a tam mam to wrzucone do ifcfg-ppp0 wieckonfiguracja sie troche rózni od ubuntu, ale co do stron z konfiguracją to jest masa. a to co miałem w zakladkach zapisane:
forum ubuntu
dokladnie blukonekt
i jeszcze kilka :
http://strefamandrivy.pl/forum/viewtopic.php?t=9792
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/htm ... GPRS-LOGIN
http://djlinux.xt.pl/art.html
Jesli kożystałeś już z tego to zwróć uwagę czy powstannie inferfejss ppp0 a puźniej czy rutnig jest przez niego ustawiony. Problemem też może być karta sim, standardowo jest ustawiona z pinem i jesli łączysz sie pierwszy raz skrypt podaje pin i wszystko działa. Jednak po zerwaniu połączenia i probie ponownego dostaniesz błąd bo modem pin juz otrzymał, wtedy opcją jest zachaszowanie linijki z pinem albo odłaczenie modemu od usb, bądz wyłączenie pinu na karcie i pozbycie sie na stale pinu.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki wielkie, jak przetestuje dam znać, korzystałem z podobnych pomocy ale po angielsku i nie do końca wszystko było jasne, a teraz mi się rozjaśniło, niemniej nie działało i sprawdziłem pod winem i okazuję się, że z kartą sim jest coś nie tak i muszę najpierw załatwić to z erą, mam nadzieje że pójdzie. jeszcze raz dzięki.
EDIT:
poddaje się wypróbowałem wszystko, nic nie idzie normalnie, nic. niech ktoś mi tu napiszę krok po korku co trzeba zrobić na ubuntu - błagam, please kolejna noc nie przespana przez to badziewie. na winie hula aż miło
EDIT:
poddaje się wypróbowałem wszystko, nic nie idzie normalnie, nic. niech ktoś mi tu napiszę krok po korku co trzeba zrobić na ubuntu - błagam, please kolejna noc nie przespana przez to badziewie. na winie hula aż miło
- galvay
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Nie siedzę zbytnio w temacie, ale... Takie coś nie będzie tu użyteczne? http://www.globalgprs.strony.pl/
Jak liczbę liter w moim nicku pomnożysz przez 111, to wyjdzie złowroga liczba 666. To nie może być przypadek 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
Wita autor programu o który wspomniał galvay 
Obsługuje on powyżej setki telefonów i modemów.
Jak nie zadziała ten modem to proszę o kontakt (email jest na stronie programu).
Jeszcze nie ma go w programie, ale możliwe że inne standardowe rozwiązania proponowane przez program obsłużą go. Stworzyłem tam specjalne uniwersalne narzędzia.
Co 2 dni dodaję do programu po 1 nowym modemie. Jak teraz nie zadziała to niedługo najprawdopodobniej będzie
to tylko kwestia ilości mojego wolnego czasu,
Posiadaczy różnych modemów proszę o kontakt i ewentualne podesłanie skryptów. Jak tylko poznam jak działa ten sprzęt to uruchomię go w swoim programie. Niedługo modemy z PIN dostaną nowe możliwości niedostępne w standardowych skryptach (najpierw wprowadzę standardową konfigurację, potem zamienię ją na ulepszoną, znacznie wygodniejszą - odpowiednie moduły mam już przetestowane ale niedołączone jeszcze do programu)
Stopniowo dodaję wszystkie modemy z oferty Plus, Ery i Orange!

Obsługuje on powyżej setki telefonów i modemów.
Jak nie zadziała ten modem to proszę o kontakt (email jest na stronie programu).
Jeszcze nie ma go w programie, ale możliwe że inne standardowe rozwiązania proponowane przez program obsłużą go. Stworzyłem tam specjalne uniwersalne narzędzia.
Co 2 dni dodaję do programu po 1 nowym modemie. Jak teraz nie zadziała to niedługo najprawdopodobniej będzie

Posiadaczy różnych modemów proszę o kontakt i ewentualne podesłanie skryptów. Jak tylko poznam jak działa ten sprzęt to uruchomię go w swoim programie. Niedługo modemy z PIN dostaną nowe możliwości niedostępne w standardowych skryptach (najpierw wprowadzę standardową konfigurację, potem zamienię ją na ulepszoną, znacznie wygodniejszą - odpowiednie moduły mam już przetestowane ale niedołączone jeszcze do programu)
Stopniowo dodaję wszystkie modemy z oferty Plus, Ery i Orange!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
tak zgadza się program ten nie działa na moim modemie już próbowałem i czekam zatem z niecierpliwością na, że zadziała. swoją drogą program ten też nie chce iść na mojej nokii 6300
-
- Sędziwy Jeż
ok 80% Nokii jest uruchamianych - oceniam po sygnałach ludzi. Możliwe że część błędów to wina kapryśnych kabelków , irdy itp, gdyby wybrali inne łącze to części z nich będzie działało. Ale z czasem wszystko jeszcze ulepszę. Przyślij mi swój email to zajmiemy się tym sprzętem. 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
już wysłałem maila do Ciebie
-
- Sędziwy Jeż
Wysłałem Tobie parę linków. Na naszym forum jest użytkownik Nemeczek (ma w profilu podany nawet swój numer Gadu Gadu)
Napisał on na forum:
" modem Globesurfer ICON (....) Na razie korzystam z jakiś prymitywnych skryptów od mojego starego modemu Edge Dialer 777.... Póki co to zostanę raczej przy starych skryptach....."
Więc pewnie on będzie mógł tobie trochę pomóc
W tej chwili mój program nie obsługuje tego modemu, bo wymaga on uruchamiania wcześniej dodatkowych programów , przestawiających go z trybu pamięci USB, na tryb transmisji danych. Możliwe, że w kolejnych wersjach programu wprowadzę obsługę takiej grupy modemów. Jest też prawdopodobne, że jak w przypadku Huawei E220, pojawi się w kolejnej wersji kernela sterownik, blokujący ten tryb pamięci USB i nie trzeba będzie nic samodzielnie przestawiać.
Napisał on na forum:
" modem Globesurfer ICON (....) Na razie korzystam z jakiś prymitywnych skryptów od mojego starego modemu Edge Dialer 777.... Póki co to zostanę raczej przy starych skryptach....."
Więc pewnie on będzie mógł tobie trochę pomóc
W tej chwili mój program nie obsługuje tego modemu, bo wymaga on uruchamiania wcześniej dodatkowych programów , przestawiających go z trybu pamięci USB, na tryb transmisji danych. Możliwe, że w kolejnych wersjach programu wprowadzę obsługę takiej grupy modemów. Jest też prawdopodobne, że jak w przypadku Huawei E220, pojawi się w kolejnej wersji kernela sterownik, blokujący ten tryb pamięci USB i nie trzeba będzie nic samodzielnie przestawiać.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zrobiłem następujące rzeczy:
Skompilowałem icona_switcha
/etc/ppp/peers/era
pppd call era
i wyszło mi tak:
Skompilowałem icona_switcha
Urochomiłem icona switcha:wget http://ubuntufacile.org/files/icon_switch
chmod +x icon_switch
sudo cp icon_switch /sbin
sudo cp icon_switch /usr/bin/
Potem stworzyłem następujące pliki:sudo icon_switch
/etc/ppp/peers/era
/etc/ppp/era-connectnoauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/era-connect"
disconnect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/era-disconnect"
/dev/ttyUSB0
crtscts
lock
local
defaultroute
nodetach
usepeerdns
user "erainternet"
password "erainternet"
lcp-echo-failure 4
lcp-echo-interval 65535
/etc/ppp/era-disconnectTIMEOUT 600
ABORT 'BUSY'
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT 'ERROR'
SAY 'Startuję HDSPA'
"" ATZ
OK 'AT+CPIN=Twój_PIN!!!'
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet","",0,0'
ABORT 'NO CARRIER'
SAY 'DIALING... \n'
OK 'ATDT*99#'
uruchomiłem połączenie w terminalu poleceniem:"" "\K"
"" "+++ATH0"
SAY "HDSPA disconnected"
pppd call era
i wyszło mi tak:
a więc wg mnie coś powoduje, że modem nie może się zarejestrować i diody wskazują że jest sieć ale ciągle szuka umts i gprs, na win wykrywaDIALING... SPA
Serial connection established.
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB0
Warning - secret file /etc/ppp/pap-secrets has world and/or group access
PAP authentication succeeded
IPCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Serial link disconnected.
Modem hangup
-
- Sędziwy Jeż
Widzę, że przydały się linki, które Tobie wysłałem. Czy w pierwszym pliku era nie brakuje czasem:
user "erainternet"
password "erainternet"
user "erainternet"
password "erainternet"
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
okej udało mi się to uzyskać na modemie i telefonie, tu akurat kod z telefonu, niemniej tu mam sygnał że jestem podłączony(przynajmniej tak rozumiem -chyba że się mylę) ale przeglądarka nie wyświetla mi stron itp, tylko że brak połączenia, zakładam że odwołuje się do network-managera a tam brak połączenia?
wystarczyło zrobić restart i działa:) tak więc powyżej jest gotowy wzór na modem globesurfer dla blueconnect, do pierwszego pliku dodałem już nazwę użytkownika bo to okazał się klucz do rozwiązania poniżej za kilka dni opisze to dokładnie jak ma działać a teraz idę spać, acha do nokii 6300 zrobię też opis
tylko jeszcze jedno pytanko dla pewności czy jak korzystam z tel jako modemu to dalej korzystam z blueconnecta a nie np jakiejś tam innej opcji w tel?
swoją drogą telefon pokazuje, że jest połączenie ale firefox, czy porgram pocztowy go nie widzi, zwariuje:)AT
OK
AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"
OK
ATD*99#
CONNECT
Serial connection established.
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/rfcomm0
PAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 172.18.32.1
Cannot determine ethernet address for proxy ARP
local IP address 10.116.11.12
remote IP address 10.6.6.6
primary DNS address 213.158.194.1
secondary DNS address 213.158.193.38
wystarczyło zrobić restart i działa:) tak więc powyżej jest gotowy wzór na modem globesurfer dla blueconnect, do pierwszego pliku dodałem już nazwę użytkownika bo to okazał się klucz do rozwiązania poniżej za kilka dni opisze to dokładnie jak ma działać a teraz idę spać, acha do nokii 6300 zrobię też opis
tylko jeszcze jedno pytanko dla pewności czy jak korzystam z tel jako modemu to dalej korzystam z blueconnecta a nie np jakiejś tam innej opcji w tel?
-
- Sędziwy Jeż
Testowałem wiele różnych komórek i nie zauważyłem, aby skrypty do gprs włączały jakieś inne funkcje telefonu. Jeśli nic nie przestawiasz w telefonie we wpisanych przez operatora ustawieniach gprs , to nie powinno być problemu.hjkm pisze:tylko jeszcze jedno pytanko dla pewności czy jak korzystam z tel jako modemu to dalej korzystam z blueconnecta a nie np jakiejś tam innej opcji w tel?
Transmisja GPRS jest rozliczana z wykupionego pakietu GPRS np. 50 MB. Musisz się pilnować aby nie przekroczyć pakietu, bo potem jest drożej. A jak masz wykupiony specjalny abonament na internet np. na 1 GB, 4 GB, to zwykle jest on nielimitowany. Po prostu obniżają predkość połączenia po przekroczeniu tej ilości GB.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
czytam to forum i widze że jakoś sobie radzicie więc moze ktoś mi pomże sprawić moja mandriva rozpoznała moj modem wykrywany jako globe trotter 3G+module niestety dmesg podaje komunikat unknown usb serial itd jestem zielony całkiem wiec przydałoby sie jakies konkrety co i gdzie wpisać z gory dzieki może być na mail splin3@wp.pl
-
- Piegowaty Guziec
Witajcie!
Zastosowałem się do wszystkich wskazówek.
Po wpisaniu "pppd call era", kursor przechodzi do następnej linii i miga czarny prostokąt.. trwa to kilka minut - nic się nie dzieję, dopóki nie przerwę tego CTRL+C - wtedy pojawia się komunikat "Connect script failed"
co może być przyczyną?
Zastosowałem się do wszystkich wskazówek.
Po wpisaniu "pppd call era", kursor przechodzi do następnej linii i miga czarny prostokąt.. trwa to kilka minut - nic się nie dzieję, dopóki nie przerwę tego CTRL+C - wtedy pojawia się komunikat "Connect script failed"
co może być przyczyną?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam.
Mój problem wygląda następująco. Przy użyciu Global3G udało mi się nawiązać połączenie po drobnych przejściach z konfiguracja i oczywiście odczekaniu magicznych 6 minut. Jednak gdy chce nawiązać połączenie ponownie nie jest to możliwe. I daj błąd "Connect script FAILED" i identyczna konfiguracja jak za pierwszym razem nic nie daje.
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź jak i za ewentualne rozwiązanie problemu
Mój problem wygląda następująco. Przy użyciu Global3G udało mi się nawiązać połączenie po drobnych przejściach z konfiguracja i oczywiście odczekaniu magicznych 6 minut. Jednak gdy chce nawiązać połączenie ponownie nie jest to możliwe. I daj błąd "Connect script FAILED" i identyczna konfiguracja jak za pierwszym razem nic nie daje.
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź jak i za ewentualne rozwiązanie problemu