Obsługa dysków przenośnych U3 (flash, pendrive)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Obsługa dysków przenośnych U3 (flash, pendrive)
Noszę się z zamiarę zmiany mojego pendrive na SanDisk Cruzer Titanium 4GB USB 2.0.
Mam pytanie czy Ubuntu (Linuksy w ogóle) dobrze sobie radzą z dyskami przenośnymi zawierającymi technologię U3?
Wiem, że U3 jest platformą programistyczną dedykowaną Windowsom. Pytam raczej o to, czy takie pamięci poprawnie i bez kombinowania montują się pod Linuksem i o to jak sprawa wygląda (czy jest dostęp do tej ukrytej partycji z programami U3 itd.) oraz o to, czy można je sformatować do wybranego przez siebie systemu plików (bez naruszania U3)?
Mam pytanie czy Ubuntu (Linuksy w ogóle) dobrze sobie radzą z dyskami przenośnymi zawierającymi technologię U3?
Wiem, że U3 jest platformą programistyczną dedykowaną Windowsom. Pytam raczej o to, czy takie pamięci poprawnie i bez kombinowania montują się pod Linuksem i o to jak sprawa wygląda (czy jest dostęp do tej ukrytej partycji z programami U3 itd.) oraz o to, czy można je sformatować do wybranego przez siebie systemu plików (bez naruszania U3)?
Zapraszam na mają stronę: http://grzglo.jogger.pl/
- sthoo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Obsługa dysków przenośnych U3 (flash, pendrive)
Na moje oko funkcje U3 nie przydadzą się pod Linuxem, oprogramowanie do PENA jest na dołączonym do niego CD a system plików (FAT32) jest odczytywalny i zapisywalny w 100%, więc nie ma problemu. Ja bym wybrał SanDisc CRUZER CONTOUR U3 

- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A ja mam inne pytanie. Dostałam Pendrive'a SanDisk Cruzer z tym cholernym U3 i chcę się tego pozbyć - nie lubię, jak mi coś tworzy samo katalogi, pliki autorun (lol) itd, a to właśnie robi ten system (U3) na dostępnej dla mnie partycji pendrive'a.
Wygląda to następująco: mam pena, w chwili gdy wkładam go do portu USB montuje mi się jako dwie oddzielne rzeczy. Jedna z nich to właśnie ta partycja normalna i jedynie ona jest widoczna np. w gParted. Natomiast druga partycja montuje się jak płyta CD-R, innymi słowy nie do zapisu, ręczne montowanie z -o rw nic nie daje - dalej uważa ją za płytę, mimo że gdzieś tam się to znajduje przecież na tym penie.
Macie jakieś pomysły jak wywalić cholerstwo? Bo to jak taki pasożyt :<
Wygląda to następująco: mam pena, w chwili gdy wkładam go do portu USB montuje mi się jako dwie oddzielne rzeczy. Jedna z nich to właśnie ta partycja normalna i jedynie ona jest widoczna np. w gParted. Natomiast druga partycja montuje się jak płyta CD-R, innymi słowy nie do zapisu, ręczne montowanie z -o rw nic nie daje - dalej uważa ją za płytę, mimo że gdzieś tam się to znajduje przecież na tym penie.
Macie jakieś pomysły jak wywalić cholerstwo? Bo to jak taki pasożyt :<
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
1) Menu platformy U3 możesz po prostu wyłączyć w opcjach programu.enka pisze:Dostałam Pendrive'a SanDisk Cruzer z tym cholernym U3 i chcę się tego pozbyć - nie lubię, jak mi coś tworzy samo katalogi, pliki autorun (lol) itd, a to właśnie robi ten system (U3) na dostępnej dla mnie partycji pendrive'a.
2) Program daje też możliwość bezpowrotnego usunięcia platformy U3 z klucza USB
3) Ostatecznie możesz też sformatować pendrive'a
4) Lub użyć specjalnego narzędzia do usuwania U3
Zapraszam na mają stronę: http://grzglo.jogger.pl/
- enka
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
1) No, ale przecież mi to nie działa na linuxie
Chyba, że działa, a o tym nie wiem, ale nie zauważyłam
2) j.w.
3) Tego dokonałam już wcześniej, bezskutecznie - sformatowała się ta "normalna" partycja. Z tą podpiętą jako CD nic się nie da zrobić.
4) Możesz skonkretyzować?
Bo to jedyna z opcji mi dostępnych chyba.

2) j.w.
3) Tego dokonałam już wcześniej, bezskutecznie - sformatowała się ta "normalna" partycja. Z tą podpiętą jako CD nic się nie da zrobić.
4) Możesz skonkretyzować?

- goferrr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Ad4.
http://u3.com/support/default.aspx#CQ3
To działa pod Windows. Czy działa pod WINE -nie wiem. Innej metody chyba nie ma.
http://u3.com/support/default.aspx#CQ3
To działa pod Windows. Czy działa pod WINE -nie wiem. Innej metody chyba nie ma.
Heart of stone, hands of steel
- enka
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
A teraz mi w ogóle Windows nie widzi kolegi
(znaczy się tego pena). Czyżbym coś zepsuła?
W sumie tylko przeformatowałam partycję na FAT32 (tak chyba jak było...) przez gparted, więc nie rozumiem tego. Tym bardziej nie wiem co z tym Windowsem teraz zrobić
Ok, po zainstalowaniu sterowników (ja się naprawdę nie znam chyba na tej Windzie) udało mi się, sam się chłopak sformatował, teraz jeszcze drugi format, żeby mu dać jakąś ładną nazwę - i gotowe.
W ogóle to jakoś Windows umie etykietować dyski, a Linux nie...

W sumie tylko przeformatowałam partycję na FAT32 (tak chyba jak było...) przez gparted, więc nie rozumiem tego. Tym bardziej nie wiem co z tym Windowsem teraz zrobić

Ok, po zainstalowaniu sterowników (ja się naprawdę nie znam chyba na tej Windzie) udało mi się, sam się chłopak sformatował, teraz jeszcze drugi format, żeby mu dać jakąś ładną nazwę - i gotowe.
W ogóle to jakoś Windows umie etykietować dyski, a Linux nie...
- kamleg
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Etykieta w Linuksie to również nic trudnego. Gparted zmienia etykiety znakomicie.