Dlaczego nie działa mi hibernacja, wstrzymywanie i przełączanie użytkownika?
[solved] Dlaczego nie działa mi hibernacja, wstrzymywanie i przełączanie użytkownika?
każda z tym czynności wyświetla czarny ekran i pomaga tylko twardy reset
mam zainstalowane zamknięte sterowniki ati (za pomoca programu "sterowniki" czyli tak jak sie to robi w ubuntu). wszystko inne mi działa - 3d, filmy przez xv, więc sterowniki są chyba dobrze zainstalowane
mój komp to toshiba a200-23o z kartą ati radeon hd 2600. hibernacja i wstrzymywanie jeszcze chyba nigdy mi nie działało na żadnym linuksie. ale marzy mi się w końcu coś z tym zrobić.
pomocy
mam zainstalowane zamknięte sterowniki ati (za pomoca programu "sterowniki" czyli tak jak sie to robi w ubuntu). wszystko inne mi działa - 3d, filmy przez xv, więc sterowniki są chyba dobrze zainstalowane
mój komp to toshiba a200-23o z kartą ati radeon hd 2600. hibernacja i wstrzymywanie jeszcze chyba nigdy mi nie działało na żadnym linuksie. ale marzy mi się w końcu coś z tym zrobić.
pomocy
- wieszti
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Dlaczego nie działa mi hibernacja, wstrzymywanie i przełączanie użytkownika?
a partycja swap jest??
KDE 4.2 -- Debian Sid -- Hp6820s
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Dlaczego nie działa mi hibernacja, wstrzymywanie i przełączanie użytkownika?
Swap musi być równy RAM. Wtedy hibernacja powinna zadziałać
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Właśnie ubuntu się kaszani podczas próby hibernacji. Wiem, że mając 800mb swapu i ~300mb ramu zawalone, system nie chciał się hibernowac.
Natomiast zaraz po odpaleniu - hibernacje bez problemu Oo
Natomiast zaraz po odpaleniu - hibernacje bez problemu Oo
Chakra Linux user.
problem rozwiązany, faktycznie za mało swapu mialem. osoby piszące poradniki o swapie, w których piszą że przy 2GB ramu swap jest zbędny powinny sie zastanowić przed pisaniem takich bzdur, albo dodać że swap jest potrzebny przy wstrzymaniu i hibernacji.
mam 2GB ramu i dla pewności dałem 2,5GB swapu i działa elegancko wstrzymywanie i hibernacja.
włączenie konta gościa nadal mi nie działa, czyli to nie kwestia swapu, chyba że żeby włączyć gościa to musze mieć swapu 2x więcej niż ramu..
konto gościa jest mi raczej zbędne, więc nie ma problemu.
mam 2GB ramu i dla pewności dałem 2,5GB swapu i działa elegancko wstrzymywanie i hibernacja.
włączenie konta gościa nadal mi nie działa, czyli to nie kwestia swapu, chyba że żeby włączyć gościa to musze mieć swapu 2x więcej niż ramu..
konto gościa jest mi raczej zbędne, więc nie ma problemu.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Istnieje jeszcze zasada (nie wiem czy słuszna) swap=2 x RAM
Idealnie doskonale 

postanowiłem odświeżyć wątek, gdyż akurat przydałoby mi sie konto gościa. czy na prawdę trzeba mieć 2x więcej swapu niż ramu? czy może chodzi o coś innego?
- vtold
- Sędziwy Jeż
Najczęściej wystarcza 1GB - 2GB.
Happy linux user #483910
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Nie mówcie ze potrzebne tyle samo swap co ramu, ja dałem 1giga swap'u przy 2giga ramu i nici komputer sie nie hibernuje. Pytanie czy partycje swap idzie w jakiś sposób powiększyć bez re-instalacji?
- vtold
- Sędziwy Jeż
Tak, zainteresuj się programem gparted.Adam0148 pisze:Pytanie czy partycje swap idzie w jakiś sposób powiększyć bez re-instalacji?
Happy linux user #483910
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Najprawdopodobniej będziesz musiał odpoalić LiveCD i wtedy pozmieniać wielkości gparted (chyba że masz na dysku partycje np. Windowsa którą możesz uszczuplić). Natomiast wracając do tematu miałek ostatnio taki problem i takie rozwiązanie nie pomogło wina leżała po stronie sterowników do grafy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
To nieprawda. Brat ma 3 GB RAM, 1 GB swap, a hibernacja działa.arsim pisze:Swap musi być równy RAM. Wtedy hibernacja powinna zadziałać
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
Co komputer i co użytkownik to inne działanie:P
A na swap = 2x ram powinno wszystko chodzić.
Idealnie doskonale 

- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
widzę koledzy archeolodzy
ram=swap

Kod: Zaznacz cały
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
- Rumble Fish
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Re: Dlaczego nie działa mi hibernacja, wstrzymywanie i przełączanie użytkownika?
Zgadzam się z JPC.
Zajęte 600MB ramu (~60%) i 550MB swapu (~55%), rozumowałem, że jeśli suma jest większa niż swap, to dlatego hibernacja u mojej kobity nie działa. A gdy wywalam firefoxa z jej wszystkimi otwartymi kartami i zajęty ram spada do 300MB, to wtedy się hibernuje. Podejrzewałem też grafę, bo się restartowała przy hibernacji, ale w/w metoda działa, więc biorę się za gparted.
Zajęte 600MB ramu (~60%) i 550MB swapu (~55%), rozumowałem, że jeśli suma jest większa niż swap, to dlatego hibernacja u mojej kobity nie działa. A gdy wywalam firefoxa z jej wszystkimi otwartymi kartami i zajęty ram spada do 300MB, to wtedy się hibernuje. Podejrzewałem też grafę, bo się restartowała przy hibernacji, ale w/w metoda działa, więc biorę się za gparted.