OpenMPI - uruchomienie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
OpenMPI - uruchomienie
W jaki sposób mam uruchamiać programy zrównolegnione? Kombinuję z mpirun, ale nie wychodzi. Nie działa jak powinno. Uruchamiając w ten sposób dodaję na końcu po nazwie mojego programu parametry do niego. Jednak są "niewidoczne". Uruchamiam w sposób następujący: 'mpirun -c 2 moj_program -2000 -12000 -2' (z odpowiedniego if'a wypisywana informacja, że brak parametrów). Próbawałem zainstalować torque-server, ale wywala się błąd z nieistniejącymi katalogami (popularne na google) - na klastrze uczelnianym uruchamiałem za pomocą qsub :/ Any help?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
Odp: OpenMPI - uruchomienie
A uruchamiasz jakiegoś menadżera do zarządzania procesami np. mpd.
Poza tym możesz wkleić co wypluwa konsola i kod programu też możesz zamieścić będzie łatwiej pomóc:)
Poza tym możesz wkleić co wypluwa konsola i kod programu też możesz zamieścić będzie łatwiej pomóc:)
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Walka z MPI zakończona sukcesem
Nie wiem co źle robiłem z OpenMPI. Zainstalowałem Mpich2, na stronie tego projektu jest "installation guide". Krok po kroku wszystko napisane. Tylko nie wiem dlaczego za każdym razem (po uruchomieniu ubuntu) muszę robić: 'export PATH=/home/you/mpich2-install/bin:$PATH'. Można to na stałe zapisać?
Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
umieść tą linię w pliku: ~/.bashrc
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.