Gorący dysk twardy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Gorący dysk twardy
Witam,
Od niedawna korzystam z Ubuntu. Bylby to dla mnie idealny system, ale irytuje mnie jedna rzecz. Zaraz po wlaczeniu systemu obudowa szybko sie nagrzewa, wentylator pracuje pelna parą, po prostu koszmar! Szukałem w necie jakis wskazówek aby naprawic ten problem, jednak nie znalazlem nic wartosciowego. Posiadam Asusa X56VA z Core 2 Duo 2 GHz i kartą graficzną ATI Mobility Radeon HD3650. Mam wlaczone zarzadzanie czestotliwoscia procesora. Czy ktos spotkal sie z podobym problemem? Jezeli tak prosze o info. Dodam, ze na Viscie wszytsko dziala ok.
Od niedawna korzystam z Ubuntu. Bylby to dla mnie idealny system, ale irytuje mnie jedna rzecz. Zaraz po wlaczeniu systemu obudowa szybko sie nagrzewa, wentylator pracuje pelna parą, po prostu koszmar! Szukałem w necie jakis wskazówek aby naprawic ten problem, jednak nie znalazlem nic wartosciowego. Posiadam Asusa X56VA z Core 2 Duo 2 GHz i kartą graficzną ATI Mobility Radeon HD3650. Mam wlaczone zarzadzanie czestotliwoscia procesora. Czy ktos spotkal sie z podobym problemem? Jezeli tak prosze o info. Dodam, ze na Viscie wszytsko dziala ok.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Gorący laptop
Po pierwsze:
Po drugie - co to za laptop? Szczególnie istotne byłyby informacje o CPU i GPU... czy masz włączone zarządzanie częstotliwością wszystkich procesorów?
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Po drugie - co to za laptop? Szczególnie istotne byłyby informacje o CPU i GPU... czy masz włączone zarządzanie częstotliwością wszystkich procesorów?
Work less, climb more 

- NaTaN
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Gorący dysk twardy
witam, własnie mialem problem z instalacja ubuntu 8.10 64bit na tym laptopie,
asus X56VA
skonczylo sie na partycjonowaniu, zwiecha instalatora
jak uruchomilem live cd to nic nie moglem wlaczyc, najdziwniesze to jest to ze podlaczenie dysku wykrywa SCSI !!! a jest na serial ata
jak kolega pisal wyzej bardzo sie nagrzewa, wydaje mi sie ze wina moze byc niedopracowany sterownik serial ata lub cos podobnego
czy ubuntu 9.04 cos zmieni ???
asus X56VA
skonczylo sie na partycjonowaniu, zwiecha instalatora
jak uruchomilem live cd to nic nie moglem wlaczyc, najdziwniesze to jest to ze podlaczenie dysku wykrywa SCSI !!! a jest na serial ata
jak kolega pisal wyzej bardzo sie nagrzewa, wydaje mi sie ze wina moze byc niedopracowany sterownik serial ata lub cos podobnego
czy ubuntu 9.04 cos zmieni ???
www.wloskisklep.pl <-- włoski import
- gramfan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
przetestuj betę a się dowiesz a jak nie to za 9 dni wyjdzie oficjalna...
Linux user number 488482 |
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
- NaTaN
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
troche czasu juz minelo, jednak nic nie da sie zrobic na tym laptopie, zawiesza i po wszystkim, szkoda, tak bardzo mi brakuje linuxa, czy kto moze powiedziec czy komus dziala inna edycja linuxa
pzd
pzd
www.wloskisklep.pl <-- włoski import
- idarek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie sądzę żeby to był tak jak w temacie "gorący dysk twardy". Radzę kupić na allegro powietrze w sprayu ~12zł + wysyłka i przedmuchać wentylatory, bo raczej procesor i układ grafiki się przegrzewa.
a w innym systemie się nie nagrzewa? odpal jakąś wymagającą gre
simsy
nfs lub inną i zobacz. Ja tak miałem kiedyś i to właśnie przez przegrzewanie się układów.
pozdr.
a w innym systemie się nie nagrzewa? odpal jakąś wymagającą gre

pozdr.
Czytanie, klucz do zrozumienia.
Zrozumienie, klucz do wiedzy.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... mi-dzieje/
Zrozumienie, klucz do wiedzy.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... mi-dzieje/