Jaki laptop dla domowych zastosowań?

Porady sprzętowo-handlowe
wiwersk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Jaki laptop dla domowych zastosowań?

Post autor: wiwersk »

Witam noszę się z zamiarem wymiany laptopa na nowy. Nie wiem za bardzo co kupić, będę go używał do przeglądania internetu, muzyki i filmów, często podłączany do tv, więc HDMI obowiązkowo, granie mnie nie interesuje, musi oczywiście wszystko ładnie pracować pod ubuntu, bo to będzie mój jedyny system. Kwoty nie określam, co do firm nie mam uprzedzeń miałem fujitsu, acera, wszystko było dobre, potrzebuje sprzęt, który posłuży ładnych kilka lat, co za tym idzie powinien być wydajny, by dźwigać kolejne wydania ubuntu z coraz nowszym unity :razz: Drażni mnie również problem technologi optimus pod linuksem i nie wiem jak rozwiązać ten problem, by mieć wydajną grafikę, jednocześnie nie kombinując z jakimiś bummble czy jak to tam się nazywa :-D
mrmarkos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jaki laptop dla domowych zastosowań?

Post autor: mrmarkos »

Dell Alienware spełnia Twoje wymagania ;)
wiwersk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: wiwersk »

mrmarkos pisze:Dell Alienware spełnia Twoje wymagania ;)
Za 5-6 klocków wolałbym sobie seicento kupić :twisted: kwoty nie określiłem ale wydaje mi się, że do tego co robię na laptopie 3000zł to max :)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

No to ja bym szukał czegoś to procek minimum B950 lub B960 lub wyżej i3 lub i5. i7 będzie drogi. Co do grafiki, skoro nie zamierzasz grać to grafika intela 3000HD lub 4500 HD wystarczy a i na nich można zagrać i nie martwić się o sterowniki - są w kernelu z wersji na wersję lepsze. Jeżeli chodzi o firmę to Dell, Lenovo lub Asus. Jeżeli często będzie służył do oglądania filmów, to matryca min 15.6'' jeżeli jednak częściej będzie podłączany do telewizora to może lepiej 13" lub ewentualnie 14" - większa mobilność.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: andres88pl »

Polecam Lenovo niedrogie i dobre laptopy dużo poniżej 2000 zł. jest w czym wybierać modeli bardzo dużo. Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: templer »

wiwersk pisze:Witam noszę się z zamiarem wymiany laptopa na nowy. Nie wiem za bardzo co kupić, będę go używał do przeglądania internetu, muzyki i filmów, często podłączany do tv, więc HDMI obowiązkowo, granie mnie nie interesuje, musi oczywiście wszystko ładnie pracować pod ubuntu, bo to będzie mój jedyny system. Kwoty nie określam, co do firm nie mam uprzedzeń miałem fujitsu, acera, wszystko było dobre, potrzebuje sprzęt, który posłuży ładnych kilka lat, co za tym idzie powinien być wydajny, by dźwigać kolejne wydania ubuntu z coraz nowszym unity :razz: Drażni mnie również problem technologi optimus pod linuksem i nie wiem jak rozwiązać ten problem, by mieć wydajną grafikę, jednocześnie nie kombinując z jakimiś bummble czy jak to tam się nazywa :-D
Witam,
jako że z tego co mówisz granie Cie nie interesuje i nie chcesz bawić się w używanie grafik hybrydowych pod Ubuntu, myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby wybranie modelu z grafiką zintegrowaną (np. Intel HD 3000/4000 - mimo że zintegrowane są naprawdę wydajne). Raczej nie skłaniał bym się w stronę Radeonów, ponieważ jest więcej trudności jeśli idzie o współpracę z Linuksami. Zaproponowane poniżej dwa modele Della posiadają wymagane złącze HDMI i co bardzo cenne a nie pojawia się w wielu modelach mają matową matrycę. Jeśli nie miałeś przyjemności przekonać się jaka jest różnica między matrycą matową, błyszczącą polecam udać się do sklepu i pooglądać na własne oczy. Najczęściej spotkać takie matryce można chyba w modelach zrobionych przez Samsunga, ale moim zdaniem (jak i kilku osób pracujących przy sprzedaży komputerów) to już klasa bądź dwie niżej niż Dell jeśli idzie o jakość produktów.
Oba zaproponowane modele mają złącza USB 3.0, kilka osób na tym forum chwaliło już także podejście Dell'a do spraw gwarancyjnych.
http://www.x-kom.pl/p/80981-notebook-la ... ebrny.html
http://www.x-kom.pl/p/78483-notebook-la ... ebrny.html
Co ważne później w użytkowaniu warto zwrócić uwagę aby z przodu laptopa nie było zbyt wiele, a najlepiej aby nie było wcale wejść słuchawkowych/mikrofonowych/przełączników etc. Przy zakupie się wydaje że to tak fajnie i wygodnie wszystko na oczach, a jak się coś podepnie to zaczyna przeszkadzać.
Jeśli nie Dell to poszukał bym jakiegoś ciekawego modelu Asusa, bądź Lenovo. Osobiście użytkuję Lenovo, poznałem je trochę dokładniej na szkoleniach pracując dla tej marki i jest to sprzęt naprawdę dobry jakościowo, ale ciężko jest obecnie z zakupem Lenovo bez Windowsa, a skoro zamierzasz korzystać z Ubuntu jako systemu domyślnego nie ma sensu abyś za winde płacił. Wybierając dziś skusił bym się raczej na któryś z wyżej zaproponowanych modeli.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: skandyn »

Jako użytkownik Acera polecam właśnie takiego notebooka. Oczywiście co najmniej z procesorem i5, którego można wybrać sobie choćby na Allegro. Co się tyczy hybrydowych kart graficznych (Intel+nVidia) to znowuż nie jest jakieś straszne kombinowanie. Ponieważ używam najnowszy projekt Bumblebee 3.0 pod Ubuntu 12.04 i spisuje się bardzo dobrze. Zresztą o tym już wspominałem na forum i kolejny raz podaje adres https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”