wiwersk pisze:Witam noszę się z zamiarem wymiany laptopa na nowy. Nie wiem za bardzo co kupić, będę go używał do przeglądania internetu, muzyki i filmów, często podłączany do tv, więc HDMI obowiązkowo, granie mnie nie interesuje, musi oczywiście wszystko ładnie pracować pod ubuntu, bo to będzie mój jedyny system. Kwoty nie określam, co do firm nie mam uprzedzeń miałem fujitsu, acera, wszystko było dobre, potrzebuje sprzęt, który posłuży ładnych kilka lat, co za tym idzie powinien być wydajny, by dźwigać kolejne wydania ubuntu z coraz nowszym unity

Drażni mnie również problem technologi optimus pod linuksem i nie wiem jak rozwiązać ten problem, by mieć wydajną grafikę, jednocześnie nie kombinując z jakimiś bummble czy jak to tam się nazywa

Witam,
jako że z tego co mówisz granie Cie nie interesuje i nie chcesz bawić się w używanie grafik hybrydowych pod Ubuntu, myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby wybranie modelu z
grafiką zintegrowaną (np. Intel HD 3000/4000 - mimo że zintegrowane są naprawdę wydajne). Raczej nie skłaniał bym się w stronę Radeonów, ponieważ jest więcej trudności jeśli idzie o współpracę z Linuksami. Zaproponowane poniżej dwa modele Della posiadają wymagane złącze HDMI i co bardzo cenne a nie pojawia się w wielu modelach mają
matową matrycę. Jeśli nie miałeś przyjemności przekonać się jaka jest różnica między matrycą matową, błyszczącą polecam udać się do sklepu i pooglądać na własne oczy. Najczęściej spotkać takie matryce można chyba w modelach zrobionych przez Samsunga, ale moim zdaniem (jak i kilku osób pracujących przy sprzedaży komputerów) to już klasa bądź dwie niżej niż Dell jeśli idzie o jakość produktów.
Oba zaproponowane modele mają złącza USB 3.0, kilka osób na tym forum chwaliło już także podejście Dell'a do spraw gwarancyjnych.
http://www.x-kom.pl/p/80981-notebook-la ... ebrny.html
http://www.x-kom.pl/p/78483-notebook-la ... ebrny.html
Co ważne później w użytkowaniu warto zwrócić uwagę aby z przodu laptopa nie było zbyt wiele, a najlepiej aby nie było wcale wejść słuchawkowych/mikrofonowych/przełączników etc. Przy zakupie się wydaje że to tak fajnie i wygodnie wszystko na oczach, a jak się coś podepnie to zaczyna przeszkadzać.
Jeśli nie Dell to poszukał bym jakiegoś ciekawego modelu Asusa, bądź Lenovo. Osobiście użytkuję Lenovo, poznałem je trochę dokładniej na szkoleniach pracując dla tej marki i jest to sprzęt naprawdę dobry jakościowo, ale ciężko jest obecnie z zakupem Lenovo bez Windowsa, a skoro zamierzasz korzystać z Ubuntu jako systemu domyślnego nie ma sensu abyś za winde płacił. Wybierając dziś skusił bym się raczej na któryś z wyżej zaproponowanych modeli.
Pozdrawiam.