Asus 1005P - brak apletu baterii na panelu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Asus 1005P - brak apletu baterii na panelu
Witam
Mam problem z brakiem widoczności baterii w Ubuntu 10.04.
Netbook Asus 1005P
Otwieram System-Preferencje-Zarządzanie zasilaniem
Widzę tylko zakładkę Zasilanie sieciowe i Ogólne.
Zasilanie sieciowe jest odpięte i chodzi na baterii.
W terminalu wpisując:
/proc/acpi/battery
zwraca:
Nie ma takiego pliku ani katalogu
W katalogu ACPI są katalogi: button, embedded_controller, power_resource (ten folder jest pusty), video
Dodaję że jestem początkującym użytkownikiem systemu Ubuntu więc poproszę o w miarę proste tłumaczenie (czyt. jak krowie na miedzy)
Proszę o jakąś pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mam problem z brakiem widoczności baterii w Ubuntu 10.04.
Netbook Asus 1005P
Otwieram System-Preferencje-Zarządzanie zasilaniem
Widzę tylko zakładkę Zasilanie sieciowe i Ogólne.
Zasilanie sieciowe jest odpięte i chodzi na baterii.
W terminalu wpisując:
/proc/acpi/battery
zwraca:
Nie ma takiego pliku ani katalogu
W katalogu ACPI są katalogi: button, embedded_controller, power_resource (ten folder jest pusty), video
Dodaję że jestem początkującym użytkownikiem systemu Ubuntu więc poproszę o w miarę proste tłumaczenie (czyt. jak krowie na miedzy)
Proszę o jakąś pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 10:26 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Brak baterii w Ubuntu 10.04
Na panelu (ten pasek na pulpicie) kliknij prawym i dodaj sobie odpowiedni aplet.
A następnie usuń ten przestarzały system, do którego nie ma już aktualizacji, i zainstaluj coś nowego i lekkiego: Xubuntu 14.04, Lubuntu 14.04 lub Linux Mint 17.1 Mate (Bazuje na Ubuntu 14.04 a środowisko Mate to praktycznie to samo, co masz na 10.04, tylko inaczej nazywają się programy, no i jest aktualny) http://www.linuxmint.com/download.php
A następnie usuń ten przestarzały system, do którego nie ma już aktualizacji, i zainstaluj coś nowego i lekkiego: Xubuntu 14.04, Lubuntu 14.04 lub Linux Mint 17.1 Mate (Bazuje na Ubuntu 14.04 a środowisko Mate to praktycznie to samo, co masz na 10.04, tylko inaczej nazywają się programy, no i jest aktualny) http://www.linuxmint.com/download.php
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kiedy dodam odpowiedni aplet na panelu to cały czas pokazuje że jest podłączony do ładowania. Klikając na ten applet jest informacja "No battery".
Jeżeli chodzi o Ubuntu 10.04 chciałem wyższą wersję ale zależało mi najbardziej na LinuxCNC a z tego co wiem to nie da się używać tego programu na wyższych wersjach. Chyba, że się mylę.
Jeżeli chodzi o Ubuntu 10.04 chciałem wyższą wersję ale zależało mi najbardziej na LinuxCNC a z tego co wiem to nie da się używać tego programu na wyższych wersjach. Chyba, że się mylę.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
To zmienia postać rzeczy. Jedyne co znalazłem to porada, aby wyjąć baterię i uruchomić laptop na kablu i potem włożyć baterię. W ten sposób jest szansa, ze ją wykryje.
Jednak nie wiem, czy sprzętowi nie zaszkodzi wkładanie baterii podczas gdy jest podłączony do zasilania.
Możesz spróbować aktualizacji viewtopic.php?t=172154 W repozytoriach zmeń jaunty na lucid.
I trochę obok tematu, ale może się przydać. Ustawienie aby aplet zasilania pokazywał naładowanie w procentach, zamiast w minutach. Podobno w ten sposób wyświetla ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania przed wyłączeniem się zamiast po prostu się nagle wyłączyć. http://askubuntu.com/questions/165592/u ... -a-battery
Jednak nie wiem, czy sprzętowi nie zaszkodzi wkładanie baterii podczas gdy jest podłączony do zasilania.
Możesz spróbować aktualizacji viewtopic.php?t=172154 W repozytoriach zmeń jaunty na lucid.
I trochę obok tematu, ale może się przydać. Ustawienie aby aplet zasilania pokazywał naładowanie w procentach, zamiast w minutach. Podobno w ten sposób wyświetla ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania przed wyłączeniem się zamiast po prostu się nagle wyłączyć. http://askubuntu.com/questions/165592/u ... -a-battery
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Czytaj źródła. Wersja 2.6 oparta jest na debianie weezy. Być może nowszy kernel rozwiąże problemy z baterią.finger pisze:Jeżeli chodzi o Ubuntu 10.04 chciałem wyższą wersję ale zależało mi najbardziej na LinuxCNC a z tego co wiem to nie da się używać tego programu na wyższych wersjach. Chyba, że się mylę.