Steam i cheat engine

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
wbartosik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Steam i cheat engine

Post autor: wbartosik »

Witam.
Jako, że dopiero zaczynam przygodę z ubuntu mam do Was pytanie :) Potrzebuje korzystać z cheat engine w jednej z gier na steamie. Zainstalowałem steam normalnie poprzez aplikacje wszystko ładnie śmiga, a CheatEngine poprzez wine. Problem polega na tym, że wine nie widzi żadnego procesu ze steama. Ani gry, ani samej aplikacji steam. I tutaj pojawia się pytanie. Co mam zrobić, żeby go widział? Rozmyślałem nad zainstalowaniem steama poprzez wine tak samo jak i grę lecz nie wiem czy to pomoże. Jakieś sugestie ? Dziękuje z góry :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Steam i cheat engine

Post autor: igotit4free »

IMO to nie ma prawa działać i nigdy nie zadziała, po prostu dlatego że windowsowego narzędzia służącego do edycji parametrów windowsowych aplikacji nie można zastosować do programów linuksowych.
Już pomijam fakt, że Valve uznaje takie czity (zwłaszcza w grach multiplayer) za powód do bana... ja bym się dwa razy zastanowił czy warto narażać +100 gier i inne zdobycze dla paru wiader złota, albo 200% zdrowia.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wbartosik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: wbartosik »

Nie korzystam z tego w grach multiplayer. Znam cały regulamin valve i wiem, że nic mi za to nie grozi zwłaszcza, że gra nie ma anticheata :) A jeśli zrobię tak jak powiedziałem czyli, zainstaluje przez wine steam i gre to wtedy będę widział proces przez cheatengine ?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Nie mam pojęcia, sam nigdy tego nie robiłem, nigdy też nie spotkałem się z sytuacją żeby ktoś uruchamiał takie rzeczy pod Linuksem, bo to czysty bezsens. :shock:
Taki edytor pewnie odczytuje dziesiątki jeśli nie setki parametrów właściwych dla pracy aplikacji w określonym środowisku, a tego Wine nie jest w stanie oddać.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
nycko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: nycko »

wbartosik pisze:Jakieś sugestie ? Dziękuje z góry :)
Spróbuj gameconqueror z repo, a kombinowanie z wine sobie odpuść.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”