Najbardziej dopracowane środowisko graficzne

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Najbardziej dopracowane środowisko graficzne

Post autor: noindyfikator »

Jakie jest najbardziej dopracowane środowisko graficzne? Czytałem że KDE, prawda?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Najbardziej dopracowane środowisko graficzne

Post autor: Tomfoc »

Podejrzewam, że tyle opinii ile środowisk - w mojej ocenie do użytku nadają się tylko trzy: KDE, Unity, Gnome. Kolejność nie jest przypadkowa. Reszta to jakiś skansen.
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Tomfoc chyba mimo wszystko zapomniałeś o XFCE.
Unity nie dokońca jest środowiskiem graficznym.
Ja osobiście wolę menadżer okien (np. Fluxbox) i samodzielne komponowanie śrdowiska z programów, które ja wybieram. Jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie dla kogoś kto zaczyna przygodę z Linuksem i chce w jak najkrótszym czasie mieć w pełni działające środowisko.

noindyfikator polecam Ci wybpróbowanie kilku środowisk (najlepiej w wersji live).
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Tomfoc pominął również MATE, moje dziewczyny nie chcą w ogóle słyszeć, że istnieje coś innego co nie przypomina Gnome 2.xx. Zdarzyły mi się ostatnio dwie prośby o instalacje Linuxów na nowych laptopach i po krótkich prezentacjach obaj nowi userzy wybrali Minta z Cinamonem, nigdy nie używałem tego środowiska sam wystarczająco długo żeby wyrobić sobie własną opinię, ale każdy mój "pierwszy rzut oka" robił na mnie duże i pozytywne wrażenie. Z całą pewnością nie nazwałbym Cinamona skansenem, to nowoczesny i dobrze zrobiony pulpit. A i developerzy Minta zaniechali pogoni wydawniczej za Ubuntu na rzecz rozwoju środowisk graficznych, kosztem oparcia się o wydania LTS, ale w mojej opinii to słuszna droga.
thalcave ma całkowitą rację, jedyna słuszna droga to własne testy i samodzielny wybór tego, co Ci odpowiada.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

@Tomfoc pojechałeś po bandzie ;)
Moim zdaniem KDE jest najbardziej dopracowane. Jest przede wszystkim przygotowane pod każdym względem dla nowych użytkowników. W innych środowiskach dużo rzeczy trzeba samemu ustawiać, konfigurować, instalować itd...
Na lapku mojej żony sprawdza się bardzo dobrze. Tam nic jej nie zaskoczy. Doskonale wykrywa wszelkie urządzenia peryferyjne itp. Z drugiej strony osobiście nie znoszę KDE gdyż jest nieintuicyjne. Trzeba się strasznie dużo tam naklikać. Moim ulubionym środowiskiem było Gnome2 Uważam również że XFCE świetnie zastępuje stare dobre Gnome. Obecnie używam skansen Openbox ;) Na całkiem porządnym sprzęcie ale po prostu lubię ten minimalizm. I tutaj ja decyduję o tym co i jak ma wyglądać. Ale trzeba przyznać że to naprawdę jest skansen i to tylko dla pasjonatów ;)
Pytanie jednak było - najbardziej dopracowane - odpowiadam KDE.
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Jedziecie po mnie jak po łysej szkapie, a ja wyraźnie napisałem: "w mojej ocenie". Próbowałem wszystkich wymienionych wyżej.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Najbardziej dopracowane?
Takie, które sobie najbardziej dopracujesz. ;)

Obecnie najwięcej możliwości kombinowania włącznie z galaretkami i plazmoidami ma KDE, ale jak się przesadzi, to nawet na superkomputerach z listy Top500 potrafi przymulać.

Jeszcze więcej możliwości miało Gnome-2.32 (obecnie Mate) w połączeniu z Compizem i Emeraldem.
Xfce też się da nieźle dopieścić, podobnie jak każde inne środowisko czy managera okien.

Ale staranne końcowe dopracowanie zawsze jest na głowie pacjenta, samo się nic nie zrobi. :rotfl:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: kszyhus »

Wojna zaczęła się.
A zaczęła się od [Windows vs Linux] wygraliśmy --> Linux
Teraz [jakieś disto vs jakieś distro] wygraliśmy --> Ubuntu
Dalej [Unity vs KDE vs Gnome vs XFCE vs LXDE vs Mate vs Cinnamon vs Openbox......]] wybraliśmy --> XXX
co teraz? [X menadżer plików vs Y menadżer plików],
a może [X tapeta vs Y tapeta]?
Rozważania pozostawiam na Święta.
WESOŁYCH ŚWIĄT
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: rom »

KDE - wszystko* można wyklikać. Ma aż za dużo opcji.
Mate (Gnome2) - wszystko* można wyklikać
Unity, Gnome3, Cinnamon** - Wymagają instalacji dodatkowych konfiguratorów, dodatków do panelu itp. aby dało się ich używać.
XFCE - prawie wszystko da się wyklikać.
LXDE i inne - do konfiguracji często wymagają edytora tekstu i terminala.

* zawsze znajdzie się coś, co jednak wymaga użycia terminala czy edycji plików systemowych, konfiguracyjnych
** Cinnamona dawno nie testowałem, bardzo możliwe że już uzupełnił wszystkie braki.

To taki mój podział. Używam XFCE bo jest proste w obsłudze, chociaż już troszkę przestarzałe i jego rozwój prawie się zatrzymał. Unity narzuca swój styl użytkowania systemu, ma okrojone pewne funkcje. KDE jest przeładowane. Każdy lubi co innego.
Tak jak jacekalex napisał, środowisko jest tak dopracowane, jak dopracuje je sam użytkownik. Poza tym dystrybucje są tak robione, aby po instalacji były gotowe do użytku. I pod tym względem wszystkie są prawie równe. Wiele braków i niedogodności jest związanych z samym użytkownikiem: do czego się przyzwyczaił, czego oczekuje, do czego używa systemu.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 22.10

Post autor: tristan »

Kwestia wymagań. Ja od lat używałem KDE 3.x. Miało niesamowite możliwości i działało w miarę OK. Potem weszło KDE 4.x i możliwości się zmniejszyły w zakresie użytkowym, obsługa utrudniła, a działanie wymagało sprzętu, na który mnie nie było stać. Przesiadłem się więc na Gnome 2.x. Brakowało mi trochę możliwości, ale działało dobrze, a po przestawieniu się bardziej na windowsowaty styl pracy dało się te możliwości KDE prawie uzyskać. Wciąż jednak pozostałem przy Krusaderze oraz Konsole. Potem jednak przyszło Gnome 3.x i możliwości Gnome spadły do zera w zakresie mi potrzebnym. To środowisko nie spełniało moich wymagań. Zacząłem więc szukać i znalazłem Xubuntu i XFCE. Nie było już takiego szoku, bo w zakresie konfigurowalności tylko trochę słabsze było od Gnome 2.x, a z czasem okazało się, że ma kilka przyjemnych rzeczy, których nie ma GNOME 2.x, a które są bardzo przydatne w mojej pracy.

Potem wyszło Ubuntu Mate i spróbowałem na 1 komputerze, ale szybko odeszło w niepamięć. Już nie pamiętam nawet co nie działało do końca jak trzeba... Pamiętam tylko, że działało dużo wolniej niż Xubuntu. Owszem, było ładniejsze, zwłaszcza czcionki ma fajniejsze oraz przełączanie wyjść na ekrany (choć nowe Xubuntu 14.10 też już ma spoko, a w starym się można posiłkować arandr, tylko że w nowym Xubuntu nie działa drukowanie z WINE), ale co z tego, skoro przycinało się bardziej.

Dopracowanie to kwestia definicji. Jeden woli dopracowaną szybkość, inny możliwości geeka inny fajerwerki jak glutożelki z nowego KDE
blacksmith94x
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Unity, ciągłe problemy, alternatywy

Post autor: blacksmith94x »

Hej
Jestem użytkownikiem Ubuntu w wersji 14.10 z Unity. Jednak mam ciągłe z nim problemy, małe ale dosyć przeszkadzające błędy, zawieszanie się unity itp. Pytanie, czy wszystkie środowiska graficzne mają takie problemy ? Jeśli nie, to które wybrać, które jest najlepiej dopracowane ? Myślałem nad Ubuntu Gnome.

Odrazu chciałbym zaznaczyć że jestem raczej amatorem i kiepsko znam się na linuxie.
Awatar użytkownika
Urlich
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10

Post autor: Urlich »

Ja najmniej problemów miałem z Cinnamon, potem Xfce, KDE. Kiedyś Gnome 2 też było stabilne to i pewnie Mate jest ok. Natomiast co do Gnome-Shell trzeba instalować jak najnowsze, ponieważ zawsze wprowadzają sporo dobrych zmian i ciągle jeszcze bez extensions jest wiele braków w tym śr. graficznym.
Nie wiem jak jest w najnowszym GS, ale w KDE, Cinnamon i Plasma Next (KDE5) zmiana wyglądu themes to jest bajka, jest masa motywów które tylko pobierasz i ustawiasz, nie trzeba nic przenosić ikon, kopiować po folderach. Po prostu wybierasz motyw z listy która jest w systemie i instalujesz.
https://extensions.gnome.org/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”