Witam.
Posiadam Asus Transformer T200. Ma od dysk wbudowany w ekran, na którym jest zainstalowany Windows 8.1. Drugi dysk jest wbudowany w klawiaturę. Na tym drugim dysku chciałbym zainstalować Ubuntu. Jako, że Asus nie ma stacji dysków CD to zrobiłem bootowalny USB. W BIOSie wyłączam bootowanie "Windows Boot Manager" i zostawiam opcję bootowania z USB. Zapisuję zmiany i wychodzę. Wówczas następuje ponowne uruchomienie, ale nie uruchamia się instalator Ubuntu, tylko ponownie włącza się BIOS i tak w kółko. Sprawdzałem na innym komputerze i USB bootowalny działa. Więc to nie wina pendrive'a. Co powinienem jeszcze zrobić, żeby udało się zbootować?
Pozdrawiam
Instalacja Ubuntu obok Windows 8.1
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu obok Windows 8.1
Przeczytać dwa podstawowe poradniki.
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
viewtopic.php?f=146&t=175094
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
viewtopic.php?f=146&t=175094
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Robiłem tak i przy bootowaniu z usb nic się nie dzieje i ponownie uruchamia się bios.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
To może być wina pendrava czy wogóle twój bios widzi tego pendrawa? i czy próbowaleś zgrywać Linuksa na pendrava innym programem?
Wiele razy instalowałem systemy na komputerach i było tak że na jednym pen był wykrywany i wszystko się instalowało a na innym była lipa.
Być może jest to wina pendrava albo programu którym zgrywałeś system na pendrava.
Pokombinuj albo z innym pendravem albo z programem do zgrywania.
Wiele razy instalowałem systemy na komputerach i było tak że na jednym pen był wykrywany i wszystko się instalowało a na innym była lipa.
Być może jest to wina pendrava albo programu którym zgrywałeś system na pendrava.
Pokombinuj albo z innym pendravem albo z programem do zgrywania.