Jak zainstalować Linuksa, najlepiej Ubuntu na Samsung Galaxy Gio?

Miejsce przeznaczone na posty o Ubuntu w wersji dla urządzeń mobilnych.
PolishPRO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Jak zainstalować Linuksa, najlepiej Ubuntu na Samsung Galaxy Gio?

Post autor: PolishPRO »

Witam. Chciałbym wyrzucić Androida i zainstalować jakiegoś Linuxa, najlepiej Ubuntu lub jego odmianę, np. Lubuntu na dosyć starym smartfonie Samsung Galaxy Gio. Nie mam zbyt dużych wymagań. Chcę tylko zainstalować na nim Javę i uruchomić [ciach]. Czemu nie chcę używać wersji na androida? 1. Mam zakupioną wersję na Windowsa i Linuxa. 2. Na Windowsa i Linuxa jest wersja 5 a na Androida 2. 3. Komputer bierze duuużo więcej prądu niż smartfon cały czas podpięty do ładowarki, więc za uruchomienie takiego bota 22 godziny na dobę (przez dwie godziny będę normalnie grał) zapłacę pewnie tyle samo co za Rubiny które dały by mi w tej grze podobne korzyści. Jak już smartfon będzie miał Linuxa to pewnie będzie leżał gdzieś na półce podpięty do ładowarki i z włączonym WiFi i uruchomionym botem, jak będę chciał wyłączyć bota żeby sobie normalnie pograć a potem włączyć, to nie będę chodził do półki i klikał rozłącz i następnie połącz (nie chce mi się :-D ) tylko uruchomię na nim serwer VNC i będę nim sterować z kompa. Po co piszę do czego będzie służyć smartfon z Linuxem skoro mogłem po prostu napisać, że chcę zastąpić Androida Linuxem i już? Bo chyba to, do czego będzie on służyć ma znaczenie w kwestii wyboru odpowiedniej dystrybucji, środowiska graficznego i wersji. Tylko nie odsyłajcie mnie na XDA bo nie znam Angielskiego, i nie buntujcie się, że nie będziecie wspomagać kogoś, kto zamiast uczciwie zarabiać na wysoki level w grze używa bota. To moja sprawa, że mogą mi za używanie wspomagaczy konto zbanować :twisted:
Ostatnio zmieniony 01 sty 2015, 14:20 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat, usunąłem link.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Instalacja Linuxa, najlepiej Ubuntu na starym smartfonie.

Post autor: igotit4free »

Przeczytaj ten wątek i wątki wynikowe. IMO twój telefon nie spełnia wymagań, ale może...
PS.
Linka do bota usuwam, bo na tym etapie uznaję go za ordynarną reklamę. Jak zainstalujesz jakiekolwiek Ubuntu na tym rupieciu i natrafisz na problemy z instalacją/uruchomieniem jakiegoś programu, to wtedy o tym napisz...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Re: Jak zainstalować Linuksa, najlepiej Ubuntu na Samsung Galaxy Gio?

Post autor: enedil »

A po co usuwać obecny system?

W końcu masz już tam Linuksa (Android). Wystarczy cross-kompilacja glibc i libstdc++, wrzucenie na telefon, i instalacja tego co potrzebujesz na telefonie.

Swoją drogą, na takim gracie Lubuntu spawnie nie pójdzie. Lepiej wrzucić Debiana, lub Archa bez X.org.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
PolishPRO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: PolishPRO »

Odsyłacie mnie do wątku viewtopic.php?f=232&t=172225, ale właśnie o to chodzi, że tego telefonu nie ma na liście zgodnych urządzeń, więc szukam innego sposobu na instalację. Chyba że macie na myśli, żebym spróbował zainstalować wersję na inny telefon, jeśli tak, to na jaki? Raczej nie będę płakać jak zrobię z niego cegłę, ale zawsze lepiej nie zrobić tylko zainstalować działającego Linuxa :lol: Mam coś dużo lepszego z czym wolę nie kombinować.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

PolishPRO pisze:właśnie o to chodzi, że tego telefonu nie ma na liście zgodnych urządzeń
No to przeczytaj to zdanie jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smartfony i tablety”