Niemożliwy podział dysku Ubuntu 14.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Mni3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

Niemożliwy podział dysku Ubuntu 14.04

Post autor: Mni3k »

Cześć ! :) Na wstępie pragnę poinformować iż w kwestii Linuxa jestem zielony i dopiero się uczę,mój problem wygląda następująco na swoim dysku 500 GB mam zainstalowany tylko system Ubuntu, podczas instalacji wybrałem chyba żeby zrobił wszystko sam z dyskami i wtedy chyba zrobiłem największy błąd :/ . Mam utworzone tylko 2 partycje z czego jedna to boot, a druga to cała reszta. W programie Gparted chciałem "uszczuplić" tą partycję aby móc stworzyć drugą na swoje pliki (odpowiednik Windowsowego dysku D, na dane), lecz w programie wyskakuje ze partycja ma 465GB, a używa już także 465GB (co mnie bardzo dziwi, ponieważ gdy kliknę w właściwości Komputera wyskakuje iż używa tylko 10GB a reszta jest wolna). Proszę o pomoc i od razu dziękuję ! :) Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Niemożliwy podział dysku Ubuntu 14.04

Post autor: Adlatus »

Skopiuj to polecenie do Terminala, naciśnij Enter, wpisz hasło a wynik wklej tutaj.
infort
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: infort »

Jeśli masz partycję /boot to najprawdopodobniej użyłeś szyfrowania dysku przy instalacji, w innym przypadku sama się nie utworzy. Program gparted nie obsługuje szyfrowanych dysków. Zapoznaj się z tym linkiem.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04

www.bezpieczneubuntu.pl
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

Skoro to świeża instalka, to po prostu zainstaluj wszystko od nowa, tym razem poprawnie. I tak nic nie tracisz, a będzie szybciej.
także = też
tak że = więc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”