[ROZWIĄZANE] Ubuntu 14.04 jako główny system [UEFI, Secure Boot]

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Doominq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[ROZWIĄZANE] Ubuntu 14.04 jako główny system [UEFI, Secure Boot]

Post autor: Doominq »

Witajcie, otóż na drugim laptopie planuję przesiąść się całkowicie na linuxa. Laptop to HP z UEFI oczywiście, jak by inaczej.
Będzie na nim zainstalowany tylko Ubuntu 14.04. Tutaj moje pytanie, czy w takim przypadku Secure Boot może zostać włączony, czy lepiej go wyłączyć ?
W internecie mnóstwo jest informacji dotyczących dual boot, ciężko znaleźć coś w przypadku samego linuxa. Są jakieś korzyści z secure boot'a w przypadku Ubuntu ? Czy jakieś minusy ?

Obecnie system mam zainstalowany z włączonym secure bootem, jednak zastanawia mnie po prostu czy to coś daje lub zabiera.

Z góry przepraszam jeśli temat był już poruszany, lecz szukałem i takiego przypadku nie mogłem znaleźć.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, 12:56 przez Doominq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Ubuntu 14.04 jako główny system [UEFI, Secure Boot]

Post autor: igotit4free »

W twoim przypadku nie ma to żadnego praktycznego znaczenia.
Tu podstawy => https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Doominq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie.
Zainstalowałem ubuntu z UEFI. Secure Boot włączony, instalacja poszła z pendrive'a. Ręczne tworzenie partycji, wygląda to tak: 512 MB na boot/efi, 30000 GB na ext4 /, 4 gb na swap i resztę zostawiłem na home.

Chciałem sprawdzić w jakim trybie zostało zainstalowane Ubuntu, w tym celu wpisałem polecenie:

Kod: Zaznacz cały

[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "Installed in EFI mode" || echo "Installed in Legacy mode"
Ukazał się tryb Legacy mode, mimo iż instalowałem w uefi, czy tak ma być, czy robię coś źle ?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Post autor: namok »

Doominq pisze:Chciałem sprawdzić w jakim trybie zostało zainstalowane Ubuntu, w tym celu wpisałem polecenie:

[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "Installed in EFI mode" || echo "Installed in Legacy mode"
Ukazał się tryb Legacy mode, mimo iż instalowałem w uefi, czy tak ma być, czy robię coś źle ?
Tylko Ty wiesz jak instalujesz Ubuntu. W poradniku jest dokładnie opisane co i jak. Oczywiście to polecenie wydałeś z zainstalowanego systemu a nie livecd?
Doominq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak polecenie wywołuję z zainstalowanego Ubuntu. Wydaje mi się, że postępuję zgodnie z instrukcją, dlatego dziwi mnie trochę ten Legacy mode.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy z perspektywy ubuntu są jakieś znaczące różnicy między Legacy, a UEFI ? czy mogę w moim przypadku dać sobie spokój z tym UEFI i zainstalować w trybie Legacy, żeby na przyszłość nie było problemów ?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Myślę, że szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. Zainstalował się? Działa? Podzespoły zostały wykryte i funkcjonują? Nie grzeje się? Nie wyłącza się lub restartuje samoistnie? Szybkość działania systemu i aplikacji nie odstaje od tego do czego przywykłeś? To nie kombinuj. :craz:
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Doominq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Szczerze mówiąc nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale problem udało mi się rozwiązać :)

Przypuszczam, że chodziło o to, że USB było stworzone na Windowsie i pewnie on coś namieszał.
Utworzyłem Bootowalne USB z poziomu Ubuntu i teraz po wykonaniu polecenia:

Mam informację:

"Installed in EFI mode" 
To tak dla informacji, gdyby kiedyś ktoś miał podobny problem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”