Należy się uwierzytelnić, aby zapisać to połączenie dla wszystkich użytkowników komputera

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
lukaszrobert
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Należy się uwierzytelnić, aby zapisać to połączenie dla wszystkich użytkowników komputera

Post autor: lukaszrobert »

http://zapodaj.net/3c3ab370b58f4.png.html - zdjęcie
Taki komunikat jak w temacie wyświetla mi się przy próbie zapisu nowego połączenia sieciowego lub modyfikacji starego. Sama opcja

Kod: Zaznacz cały

Zapisz
pozostaje nieaktywna. Wcześniej wszystko hulało jak należy. Instalowałem Menadżer L2TP Ipsec VPN i w trakcie procesu instalacyjnego poproszono mnie o określenie metody i sposobu uwierzytelnienia. Zaproponowano certyfikat X.509 dla komputera jako najwygodniejszy sposób uwierzytelnienia dla wszystkich użytkowników. W razie gdybym zostawił tę opcję odznaczoną można to było ustawić jeszcze potem przez wywołanie komendy

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure openswan
. Nie wiem czy miało to związek z moim problemem. I teraz nie wiem jak z tego wybrnąć. Chciałbym uniknąć reinstalki sytemu z uwagi na skonfigurowanie masy programów. Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie jak pomóc będę bardzo wdzięczny.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Należy się uwierzytelnić, aby zapisać to połączenie dla wszystkich użytkowników komputera

Post autor: butsh »

Temat stary, ale właśnie sam natrafiłem na Ubuntu 14.10 na ten dosyć upierdliwy błąd.
Problem: Nie udaje się stworzyć ręcznej konfiguracji sieci Ethernet, ponieważ podczas wpisywania adresów IP, maski czy DNS-ów niknie przycisk "Zapisz", co powoduje, że nie sposób zapisać wprowadzanych ustawień. Po najechaniu kursorem na "blady"(nieaktywny) przycisk "Zapisz" pojawia się opis jak w tytule wątku: >>Należy się uwierzytelnić, aby zapisać to połączenie dla wszystkich użytkowników komputera<< co sugeruje, że trzeba się jakość uwierzytelnić ale... oczywiście nie ma jak. Network manager nie obsługuje takiej możliwości. Próby logowania się do innych usług nie dają rezultatu.
Rozwiązanie: instalacja innej wersji network managera, ja zainstalowałem network-manager-openvpn. Po uruchomieniu wydaje się, że Połączenia sieciowe mają starsze gui, jakby te z 13.10, ale co najważniejsze wszystko działa jak powinno. Można bez problemu zapisać nowo utworzoną sieć Ethernet.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”