Acer Aspire 5732z - wolne działanie Ubuntu 14.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Acer Aspire 5732z - wolne działanie Ubuntu 14.04
Witam,
zainstalowałem ubuntu 14.04 z nadzieją, że będzie to m.in szybszy system niż Windows jednak obecnie szybkość pracy ubuntu jest co najmniej marna. Włącza się 2 minuty (do logowania) później jeszcze mu z minutę zajmuje logowanie. Uruchomienie chociażby przeglądarki to kolejne kilkanaście sekund czekania + zawiecha po uruchomieniu (np. przy wpisywaniu adresu strony).
Procesor - Intel T4300 2x2,1GHz
Grafika - Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M
4gb RAM, na SWAP przeznaczyłem 1gb, linux jest na partycji 40 GB.
Jakieś pomysły?
zainstalowałem ubuntu 14.04 z nadzieją, że będzie to m.in szybszy system niż Windows jednak obecnie szybkość pracy ubuntu jest co najmniej marna. Włącza się 2 minuty (do logowania) później jeszcze mu z minutę zajmuje logowanie. Uruchomienie chociażby przeglądarki to kolejne kilkanaście sekund czekania + zawiecha po uruchomieniu (np. przy wpisywaniu adresu strony).
Procesor - Intel T4300 2x2,1GHz
Grafika - Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M
4gb RAM, na SWAP przeznaczyłem 1gb, linux jest na partycji 40 GB.
Jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 16:45 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Wolne działanie Ubuntu 14.04
Wolno spytać od którego Windowsa Ubuntu 14.04 miałby być szybszy? I dlaczego? O jakiej konkretnie przeglądarce piszesz?To się dzieje na jakimś laptopie? Na jakim konkretnie?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Re: Wolne działanie Ubuntu 14.04
Od windows 7. Dlaczego? Nie wiem, takie miałem wrażenie, że tak właśnie będzie. Jeśli chodzi o przeglądarkę to czy to jest firefox czy chromium działa to bardzo podobnie. Komputer to acer aspire 5732z.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Acer Aspire 5732z - wolne działanie Ubuntu 14.04
Domyślne "środowisko" Ubuntu 14.04 czyli Unity jest mocno obciążające, może to być szczególnie odczuwalne na komputerach ze słabymi kartami graficznymi, a taka jest twoja integra Intela. Eksperymentuj, sprawdź jak działa np. Xubuntu 14.04, powinno być odczuwalnie lepiej.
Co do twoich oczekiwań, to czasy kiedy Linuks hulał na byle tosterze należą do przeszłości, nic za darmo.
Co do twoich oczekiwań, to czasy kiedy Linuks hulał na byle tosterze należą do przeszłości, nic za darmo.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Tu sie z Kolegą nie zgodzę ... Linux w szczególności Kubuntu potrafi być sporo szybsze od Windows ... a od win 8.x to już może je dzielić przepaść na + dla tego pierwszego
. Poza tym uruchamianie aplikacji ... jak winda ma aktywne preloadowanie aplikacji to nie ma sie co dziwić, że szybciej uruchomi ... to co ma juz w ramie, ale juz o zamuleniu systemu niepotrzebnym obciążeniem nikt nie powie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
Zgadzam się się z e X t 7 3. W moim odczuciu Ubuntu jest szybsze od W8.1, może uruchamia się dłużej, jednak biorę pod uwagę to, że Windows tak naprawdę bardziej się hibernuje niż wyłącza. I fakt, Kubuntu wbrew pozorom sprawia wrażenie dużo szybszego, jedyny minus w tym taki, że Kubuntu jak dla mnie jest zbyt 'bogate'
Naprawdę system uruchamia się aż 2 minuty ? W jakim czasie uruchamia Ci się W7 ?? Masz postawione teraz samo ubuntu, czy ubuntu i windows ?

Naprawdę system uruchamia się aż 2 minuty ? W jakim czasie uruchamia Ci się W7 ?? Masz postawione teraz samo ubuntu, czy ubuntu i windows ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Przy okazji kolejne moje kernele z rodziny v33.x będą prawdopodobnie miały wdrożony nie KSM (Kernel SamePage Merging), a UKSM czyli Ultra KSM ... co da odczuwalne zmniejszenie zajętości Ramu, np. chrome z kilkunastoma otwartymi kartami zamiast 2.5 GB bezie zajmował ok 1.5 - 1.9
... i będzie jeszcze szybciej i responsywniej - szczególnie kernele Premium
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia