Sterowniki Nvidia przestały działać po ostatniej aktualizacji ubuntu.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Sterowniki Nvidia przestały działać po ostatniej aktualizacji ubuntu.

Post autor: noindyfikator »

Laptop: Dell Inspiron 7720.
Karta graficzna: Nvidia GeForce GT650M
Ram: 8GB
System: Ubuntu 14.04.1
Opis problemu: Po ostatniej aktualizacji systemu która pojawiła sie automatycznie z centrum aktualizacji jako "Komponenty główne ubuntu" wystąpił błąd taki że: Po uruchomieniu laptopa wszystko się pięknie ładuje aż do momentu kiedy miał się ukazać ekran logowania. Nie pokazuje się on, słychać tylko piknięcie charakterystyczne. Można się zalogować "na czuja" ale nic nie widać oprócz czarnego tła. Po wciśnięciu klawiszy ctrl+alt+f1 tryb tekstowy działa bez zarzutów. Natomiast jeżeli chcę wrócić do trybu graficznego to z powrotem ukazuje się czarny ekran.

Sposoby rozwiązania:
Aktualnie sposoby rozwiązania tego problemu to zamknięcie pokrywy laptopa ( zostnaie on uśpiony ) i ponowne jej otworzenie, wtedy wszystko wraca do normy i widać piękny ekran logowania a następnie pulpit.
Drugi sposób to kliknięcie "na czuja" w prawym górym rogu ekranu ( logowanie unity) zebata->wstrzymaj, czyli po uśpieniu wszystko wraca do normy.

Co zrobiłem:
Usunąłem sterowniki Nvidi, problem ustąpił. Czyli problem z sterownikami.
Zainstalowałem ponownie sterowniki: 331, 340, 346. Za każdym razem wykonywalem:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-331 nvidia-settings nvidia-prime.
( zamiast 331 potem 340 a następnie próbowałem z 346)
Niestety problem nie ustąpił.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 22:42 przez noindyfikator, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czarny ekran po włączeniu laptopa zamiast ekranu logowania

Post autor: yahoob3 »

Spróbuj klepnąć klawisz funkcyjny zwiększającym jasność ekranu, czasem pomaga. Gdyby okazało się, że to "TO", to :-) o ustawieniach jasności przy uruchamianiu było już pisane na forum.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Niestety podjaśnianie ekranu nic nie daje
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Możesz zobaczyć jeszcze, czy odpalając system z LiveCD jest to samo. Jeśli na LiveCD będzie OK, to (pewny nie jestem) może być wina ustawień GRUBa lub sterowniki do grafiki. A tu za cienki Bolek jestem.
Zobacz jeszcze to:
viewtopic.php?f=136&t=174817
z podobnych tematów...
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ale ja nic nie mieszałem w grubie ani w systemie ;/ Po prostu jak co dzień wyskoczyło mi okienko z aktualizacją od Ubuntu ( główne komponenty itp ) to kliknąłem jak zawsze aktualizuj i tyle ;/
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

noindyfikator pisze:Witam. Od ostatniej aktualizacji automatycznej zrobił mi się dziwny "bug". Jak włączam laptopa to jak ma si się pokazać ekran logowania i słychać taki charakterystyczny dźwięk dla unity, to się nic nie pokazuje. Czarne tło. Ale zalogować się da, na czuja też da się robić wszystko tylko że nic się nie wyświetla, jeżeli przełączę ctrl+alt+f1 to pokazuje mi się normalny tryb tekstowy, ale jak już wrócę do trybu graficznego to dalej czarne tło. Dopiero jak zamknę i otworzę pokrywę laptopa ( zostanie on uśpiony ) to wszystko wraca do normy. Nie wiem jak sobie z tym poradzic ;/
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

no przecież napisałem wszystko jak trzeba ;O
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Podaj konfigurację sprzętową. Będzie dużo łatwiej pomóc. Zaglądałeś do tematu, który Ci podesłałem? Zdaje się, że czasem po aktualizacji potrafią się wywalić sterowniki do grafiki, możliwe zwłaszcza, jeśli masz 2 karty graficzne.
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Sterowniki Nvidia przestały działać po ostatniej aktualizacji ubuntu.

Rzeczywiście padły sterowniki... Super aktualizacja "głównych komponentów" Zmieniłem w nvidia-xserver-settings kartę graficzną na intel ( zintegrowana ) i wszystko śmiga. Problem jest teraz że nie mogę z powrotem wrócić do karty graficznej nvidi bo wyskakuje jakiś  error z pustym okienkiem ...
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

noindyfikator pisze:Rzeczywiście padły sterowniki... Super aktualizacja "głównych komponentów" Zmieniłem w nvidia-xserver-settings kartę graficzną na intel ( zintegrowana ) i wszystko śmiga. Problem jest teraz że nie mogę z powrotem wrócić do karty graficznej nvidi bo wyskakuje jakiś  error z pustym okienkiem ...
Uruchom w terminalu, może tam błąd się pojawi.
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A jak to uruchomić w terminalu?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

noindyfikator pisze:no przecież napisałem wszystko jak trzeba ;O
Co napisałeś? Trzy razy "laptop" zamiast raz jego markę i model w temacie? Jak można zadawać pytanie na forum i nie podawać konfiguracji sprzętowej?
Użyłeś chociaż wyszukiwarki? Bankowo nie, bo wątków "czarny ekran" jest pierdyliard, z czego połowa jest o spitolonym GRUB2 i braku obsługi części kart, co wymusza użycie nomodeset, a druga połowa o padzie sterów od grafiki na nVidiach przy aktualizacji. No wpisz i sprawdź, a jak się nie chce to zajrzyj do ramki PODOBNE TEMATY.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

W jaki sposób instalowałeś sterowniki karty graficznej? Jeśli ręcznie to po aktualizacji jądra trzeba je też ręcznie przeinstalować.
noindyfikator
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Laptop: Dell Inspiron 7720.
Karta graficzna: Nvidia GeForce GT650M
Ram: 8GB
System: Ubuntu 14.04.1
Opis problemu: Po ostatniej aktualizacji systemu która pojawiła sie automatycznie z centrum aktualizacji jako "Komponenty główne ubuntu" wystąpił błąd taki że: Po uruchomieniu laptopa wszystko się pięknie ładuje aż do momentu kiedy miał się ukazać ekran logowania. Nie pokazuje się on, słychać tylko piknięcie charakterystyczne. Można się zalogować "na czuja" ale nic nie widać oprócz czarnego tła. Po wciśnięciu klawiszy ctrl+alt+f1 tryb tekstowy działa bez zarzutów. Natomiast jeżeli chcę wrócić do trybu graficznego to z powrotem ukazuje się czarny ekran.

Sposoby rozwiązania:
Aktualnie sposoby rozwiązania tego problemu to zamknięcie pokrywy laptopa ( zostnaie on uśpiony ) i ponowne jej otworzenie, wtedy wszystko wraca do normy i widać piękny ekran logowania a następnie pulpit.
Drugi sposób to kliknięcie "na czuja" w prawym górym rogu ekranu ( logowanie unity) zebatka->wstrzymaj, czyli po uśpieniu wszystko wraca do normy.

Co zrobiłem:
Usunąłem sterowniki Nvidi, problem ustąpił. Czyli problem z sterownikami.
Zainstalowałem ponownie sterowniki: 331, 340, 346. Za każdym razem wykonywalem:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-331 nvidia-settings nvidia-prime.
( zamiast 331 potem 340 a następnie próbowałem z 346)
Niestety problem nie ustąpił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”