Witam.
Namówiłem ojca do wypróbowania linuxa. Próbowałem mu dzisiaj zainstalować ubuntu 14.04 ale pojawiły się problemy. W skrócie:
- są 2 fizyczne dyski, jeden w komputerze (sda), drugi zewnętrzny (sdb)
- wewnętrzny (sda) jest podzielony na 2 partycje a na jednej z nich siedzi Windows XP
- za pomocą g-parted na zewnętrznym stworzyłem 3 partycje - 50 GB na ext4, 10 gb na linux-swap, a z reszty zrobiłem partycję na NTFS tak aby z obu systemów dało się z niej korzystac
-podczas instalacji ubuntu wybrałem ręczne wskazywanie partycji.zaznaczyłem tą 50GB partycję do zamontowania oraz wskazałem partycję z windowsem (sda1) do instalacji bootloadera
No i w trakcie instalacji ubuntu wyskoczył komunikat że nie można zainstalować gruba na wskazanej partycji. Efektem tego jest to że linux siedzi zainstalowany na sdb, a komputer pięknie bootuje windowsa z sda bez możliwości wyboru systemu.
Instalacja obok Windowsa - nie można zainstalować GRUBa
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Re: Instalacja obok Windowsa - nie można zainstalować GRUBa
To podaj ten komunikat.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Teraz nie mam jak go odtworzyć, ale właśnie mniej więcej tak brzmiał - nie można zainstalować na wskazanej partycji.
- igotit4free
- Przyjaciel
To powtórz procedurę ale tym razem zgodnie ze sztuką wskaż /dev/sda jako miejsce instalacji GRUBa. Bo tam on ma być, w sektorze rozruchowym pierwszego uruchamianego dysku. SDA, nie SDA1.mlody969 pisze:Witam.
Namówiłem ojca do wypróbowania linuxa. Próbowałem mu dzisiaj zainstalować ubuntu 14.04 ale pojawiły się problemy. W skrócie:
- są 2 fizyczne dyski, jeden w komputerze (sda), drugi zewnętrzny (sdb)
- wewnętrzny (sda) jest podzielony na 2 partycje a na jednej z nich siedzi Windows XP
- za pomocą g-parted na zewnętrznym stworzyłem 3 partycje - 50 GB na ext4, 10 gb na linux-swap, a z reszty zrobiłem partycję na NTFS tak aby z obu systemów dało się z niej korzystac
-podczas instalacji ubuntu wybrałem ręczne wskazywanie partycji.zaznaczyłem tą 50GB partycję do zamontowania oraz wskazałem partycję z windowsem (sda1) do instalacji bootloadera
No i w trakcie instalacji ubuntu wyskoczył komunikat że nie można zainstalować gruba na wskazanej partycji. Efektem tego jest to że linux siedzi zainstalowany na sdb, a komputer pięknie bootuje windowsa z sda bez możliwości wyboru systemu.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kurde, szkolny błąd. Dzięki
Odpaliłem jeszcze raz ubuntu live cd, zainstalowałem ponownie zaznaczając usunięcie poprzedniej instalacji, dalej poszło z automatu i działa. Jak przestanie to zainstaluję jeszcze raz wskazując SDA dla gruba.
Odpaliłem jeszcze raz ubuntu live cd, zainstalowałem ponownie zaznaczając usunięcie poprzedniej instalacji, dalej poszło z automatu i działa. Jak przestanie to zainstaluję jeszcze raz wskazując SDA dla gruba.