Wadliwie działająca mysz

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
pawbos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Wadliwie działająca mysz

Post autor: pawbos »

Witam,
Zainstalowałem dziś po raz pierwszy linuksa - Ubuntu 14.04 LTS. Korzystam z myszy Logitech MX Revolution. Od samego początku zauważyłem następujący problem. Mianowicie mysz działa jedynie w obrębie jednego aktywnego okna. Tzn, kursor jest cały czas aktywny, natomiast w obrębie jednego otwartego okna działa prawy i lewy klawisz + scrollowanie. Niestety nie działa żadne inne okro, tzn. nie jestem w stanie otworzyć za pomocą myszki żadnej innej aplikacji. Sposobem (bardzo tymczasowym) jest najechanie kursorem myszki na inne okno, wyjęcie kontrolera myszki z portu USB na chwilę i włożenie go z powrotem. Wtedy zaczynają działać przyciski w obrębie tego okna, ale przestają w innych. Czy to normalne? (choć to chyba pytanie retoryczne). Bardziej konkretnie będzie, czy można coś na to poradzić, czy też jednak wracać do microsoftowych okienek?
Dodam jeszcze, że podobnie zachowuje się mysz przewodowa no-name, a także, że to samo jest przy różnych portach USB.
Paweł
dinobar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Wadliwie działająca mysz

Post autor: dinobar »

U mnie to samo. Prawdę powiedziawszy to szlag mnie powoli trafia o nawet po angielsku nie potrafię znaleźć rozwiązania.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Wadliwie działająca mysz

Post autor: igotit4free »

dinobar pisze:U mnie to samo. Prawdę powiedziawszy to szlag mnie powoli trafia o nawet po angielsku nie potrafię znaleźć rozwiązania.
Jakiego systemu używasz? Masz taką samą mysz jak koleżka wyżej? W sesji Live to samo? Pod 12.04 to samo?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”