Od dwóch godzin kopię po googlach, naprzemiennie bootuję to windowsa to ubuntu live cd w celu zainstalowania go obok windowsa 8.1 i w końcu witki mi opadły (entuzjazm również) i postanowiłem po prostu zapytać na forum... Jeżeli problem jest zbyt błachy przepraszam ale nie mogę go przeskoczyć a idę o zakład, że zaraz po pierwszym poście będę miał go już rozwiązanego (chyba).
Mam nowego laptopa, na którym od dłuższego czasu mam już windows 8.1 - laptop jest typowy do gier i windows jest mi w zasadzie niezbędny. Jednak na poprzednim laptopie używałem Ubuntu jako drugiego systemu bo po prostu je lubię i jest dla mnie wygodniejsze i szybsze niż windows, nawet na nowym PC. Poza tym lubię czasami pogrzebać... nie jest powiedziane, że ubuntu nie będzie tym systemem nr.1 a windows systemem do grania.
Problem jest w tym, że gdy bootuję DVD i wybieram opcję instalacji to ubuntu nie widzi windows 8.1 a gdy wybiorę opcję ręcznej instalacji widzi mój dysk jakby nie było na nich partycji... czyli mam 500GB wolnego miejsca.
Co zrobiłem już w celu rozwiązania problemu:
1. Wyłączyłem w windows 8.1 tzw. fast boot bo podobno przeszkadza...
2. Zrobiłem sobie 12GB wolnego miejsca na dysku na ubuntu (puste miejsce niealokowane).
2. Przerobiłem kilka tutoriali m.in. ten: viewtopic.php?f=146&t=175094
niestety w punkcie nr.3 - u mnie nie ma żadnych widocznych partycji tylko 500GB wolnego heh

Co wiem dodatkowo (a może pomoże?):
1. Windows 8.1 instalowałem z włączonym w biosie trybem boot: LEGACY
2. Pod trybem LEGACY mam też wyłączoną opcję SecureBoot (z reszta, która działa chyba tylko i wyłącznie z UEFI).
3. Dystrybucję linuxa mam x64.
Co jeszcze mogę spróbować zrobić aby zainstalować ubuntu?