Instalacja Ubuntu (14.04) obok Windows 8.1

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Fearspread
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalacja Ubuntu (14.04) obok Windows 8.1

Post autor: Fearspread »

Witam,

Od dwóch godzin kopię po googlach, naprzemiennie bootuję to windowsa to ubuntu live cd w celu zainstalowania go obok windowsa 8.1 i w końcu witki mi opadły (entuzjazm również) i postanowiłem po prostu zapytać na forum... Jeżeli problem jest zbyt błachy przepraszam ale nie mogę go przeskoczyć a idę o zakład, że zaraz po pierwszym poście będę miał go już rozwiązanego (chyba).

Mam nowego laptopa, na którym od dłuższego czasu mam już windows 8.1 - laptop jest typowy do gier i windows jest mi w zasadzie niezbędny. Jednak na poprzednim laptopie używałem Ubuntu jako drugiego systemu bo po prostu je lubię i jest dla mnie wygodniejsze i szybsze niż windows, nawet na nowym PC. Poza tym lubię czasami pogrzebać... nie jest powiedziane, że ubuntu nie będzie tym systemem nr.1 a windows systemem do grania.

Problem jest w tym, że gdy bootuję DVD i wybieram opcję instalacji to ubuntu nie widzi windows 8.1 a gdy wybiorę opcję ręcznej instalacji widzi mój dysk jakby nie było na nich partycji... czyli mam 500GB wolnego miejsca.

Co zrobiłem już w celu rozwiązania problemu:
1. Wyłączyłem w windows 8.1 tzw. fast boot bo podobno przeszkadza...
2. Zrobiłem sobie 12GB wolnego miejsca na dysku na ubuntu (puste miejsce niealokowane).
2. Przerobiłem kilka tutoriali m.in. ten: viewtopic.php?f=146&t=175094
niestety w punkcie nr.3 - u mnie nie ma żadnych widocznych partycji tylko 500GB wolnego heh :)

Co wiem dodatkowo (a może pomoże?):
1. Windows 8.1 instalowałem z włączonym w biosie trybem boot: LEGACY
2. Pod trybem LEGACY mam też wyłączoną opcję SecureBoot (z reszta, która działa chyba tylko i wyłącznie z UEFI).
3. Dystrybucję linuxa mam x64.

Co jeszcze mogę spróbować zrobić aby zainstalować ubuntu?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2015, 08:21 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Instalacja Ubuntu (14.04) obok Windows 8.1 - Problem

Post autor: namok »

1. Jeśli masz komputer z uefi to poczytać to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
2. Sprawdzić instalację z opcją "nodmraid"(F6 podczas uruchamiania).
3. Zrobić kopię wszystkich partycji windows na inny dysk, zainstalować ubuntu a potem przywrócić windows.
4. Zainstalować najpierw ubuntu pod koniec dysku na partycji logicznej a potem zainstalować windows.
Fearspread
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Instalacja Ubuntu (14.04) obok Windows 8.1

Post autor: Fearspread »

Dzięki, zaraz się zabiorę... powiedz mi - czy to co napisałeś to są kolejne kroki, które mam wykonać pokolei? Czy po prostu 4 opcje na zainstalowanie tego Ubuntu?

Czytałem ten help o Uefi i znalazłem ciekawą dla mnie rzecz:
"if the other systems (Windows, GNU/Linux...) of your computer are installed in Legacy (not-EFI) mode, then you must install Ubuntu in Legacy mode too. Eg if your computer is old (<2010), is 32bits, or was sold with a pre-installed Windows XP."

Czyli muszę zainstalować Ubuntu w trybie legacy. Powiem szczerze, jestem mocno w plecy w tymi wszystkimi Efi i innymi rzeczami i trochę tego nie kumam... czy w moim przypadku da się najmniej inwazyjnie zainstalować ubuntu bez utraty windows 8.1 ? (Mogę zrobić backup ale musi zadziałać na 100%). Jak zainstalować Ubuntu w trybie legacy (wystarczy, że w biosie mam włączone legacy i odpalam instalator?).

@EDYCJA
Zrobiłem backup, odpaliłem dvd ubuntu z opcją nomdraid... i nadal 500GB wolnego.

http://i58.tinypic.com/nnjhc2.jpg

-- 5 mar 2015, o 23:53 --

Nowe info... chyba znalazłem winowajcę! W poprzednim screenie wrzuciłem, że Ubuntu widzi mój dysk jako 500.1 GB wolnej przestrzeni... dziś kolejne godziny szukając rozwiązania dotarłem do dwóch poleceń, fdisk -l oraz parted -l .

Ciekawe jest, że jak w Windowsowym managerze dysków pokazuje mi że tabela partycji to MBR... tak Ubuntu upiera się przy GPT.

Zobaczcie:
http://i58.tinypic.com/x5tkl5.png

A windows pokazuje to:
http://i61.tinypic.com/33w4lmo.jpg

Co ja mam zrobić? :P

-- 6 mar 2015, o 21:25 --

Ta cisza oznacza, że nikt nie zna rozwiązania i mam wywalić komputer przez okno i zostać na tym przeklętym windowsie? :)
Ostatnio zmieniony 05 mar 2015, 19:27 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa grafika!
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Instalacja Ubuntu (14.04) obok Windows 8.1

Post autor: marcin1982 »

Uruchom livecd i podaj wynik skryptu bootinfoscript:
http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .

Czy tam był kiedyś system z UEFI i / lub / oraz / albo tablica partycji GPT?

W obecnym układzie linuks nie widzi dla siebie miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”